Profit istoric de 900 de milioane de lei pentru Hidroelectrica, cât în ultimii 11 ani, dar livrarea de energie pentru populaţie va cauza pierderi în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidroelectrica va realiza în acest an un profit istoric de 900 de milioane de lei, cât în ultimii 11 ani adunaţi, însă de anul viitor compania va fi afectată de livrarea de energie către populaţie, care va aduce un minus de 30 de milioane de euro, în vreme ce taxa pe stâlp va produce o gaură de 40 de milioane de euro. Alte 80 de milioane de euro se duc pe apa uzinată, a afirmat, Remus Borza, în ultima sa conferinţă ca reprezentant al companiei.

„Hidroelectrica are un cost de producţie de 160 lei pe MWh, dar ANRE ne va recunoaşte în tarife doar 114 lei. Din aceasta cauză, compania va avea anul viitor pierderi de 30 milioane euro“, a arătat Borza.

El a adăugat că din taxa pe stâlp Hidroelectrica va pierde alte 40 de milioane euro, iar impozitul pentru apa uzinată înseamnă costuri de 80 milioane de euro pe an.

Populaţia va fi alimentată de anul viitor, în regim reglementat, doar cu energie produsă de Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, din acest segement fiind excluşi producătorii în termocentrale şi unităţi regenerabile.

„Necesarul de consum pe contracte reglementate va fi achiziţionat de la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, astfel încât să se asigure preţuri rezonabile la energia electrică vândută clienţilor casnici“, se arată într-un comunicat al ANRE.

Populaţia va plăti anul viitor aceleaşi tarife la energie ca în a doua jumătate a acestui an şi va fi alimentată din 2014, în regim reglementat, doar cu energie produsă de Nuclearelectrica (SNN) şi Hidroelectrica, din acest segement fiind excluşi producătorii de energie în termocentrale şi cei în unităţi regenerabile.

„Hidroelectrica şi Nuclearelectrica s-au calificat în baza unei metodologii. Dacă un producător termo sau unul regenerabil ar fi avut preţuri mai bune ar fi intrat şi ei“, a declarat vineri Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citat de Mediafax. Potrivit oficialului anul viitor piaţa reglementată va reprezenta circa 11 TWh de energie, din care doar 8 TWh vor fi livraţi de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Profit cât în ultimii 11 ani

Borza a anunţat anterior că Hidroelectrica va înregistra în acest an un profit de peste 900 milioane lei, echivalentul întregului câştig realizat în ultimii 11 ani.

„Statul va deveni un bun administrator atunci când va numi manageri profesionişti la companiile de stat“, a spus Borza, precizând că aceasta este ultima conferinţă de presa în calitate de reprezentant al Hidroelectrica.

De la începutul acestei luni, Hidroelectrica are un nou Consiliu de Supraveghere, condus de George Cristodorescu, fost director general adjunct în cadrul E.ON România. Borza nu a mai candidat pentru o poziţie în conducerea Hidroelectrica.

Mai puteţi citi:

Salariaţii Hidroelectrica vor putea cumpăra 10% din acţiunile nou emise la majorarea de capital

Salariaţii, conducerea şi pensionarii din Hidroelectrica vor putea cumpăra până la l0% din acţiunile nou emise în urma majorării de capital prin care statul vizează plasarea pe piaţa de capital a unui pachet de 15% din titlurile producătorului de electricitate.

 

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor vinde la preţ reglementat până la 50% din producţie, pentru ca populaţia să aibă preţuri „rezonabile“

Companiile de stat Hidroelectrica şi Nucleareletrica vor vinde la preţuri reglementate până la 50% din energia livrată, respectiv cel mult 40%, pentru menţinerea unor preţuri „rezonabile“ la consumatorii casnici, potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

George Cristodorescu, fost director în E.ON România, a fost numit preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidrolectrica George Cristodorescu, director general adjunct în cadrul E.ON România până în luna septembrie, a fost numit marţi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, se arată într-un comunicat transmis de producătorul de energie şi citat de Mediafax.

Electrica şi Hidroelectrica vor fi listate şi ele la Londra

Electrica, Hidroelectrica, dar şi o serie de alte companii, ar putea fi listate anul viitor pe bursa londoneză, asemenea Romgaz, a declarat premierul Victor Ponta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite