UPDATE Combinatul Oltchim este scos la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active. Piperea: Există deja trei investitori serioşi interesaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă din ianuarie 2013, este scos la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active, procesul de selecţie al investitorilor urmând a se încheia la sfârşitul acestui an, potrivit unui anunţ al companiei. Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai companiei, spune că există deja trei investitori serioşi interesaţi de preluarea combinatului.

"Oltchim va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor societăţii, grupate în mai multe pachete, la acest moment avându-se în vedere de către societate nouă astfel de pachete de active", se arată în anunţul companiei.

Investitorii interesaţi pot depune scrisori de interes pentru oricare sau pentru toate pachetele de active până la 30 septembrie 2016.

"Selecţia cumpărătorului/cumpărătorilor se va face pe baza valorii economice a ofertei, procesul de selecţie fiind estimat a se finaliza până la sfârşitul anului 2016", se precizează în document.

UPDATE Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai companiei, spune că există deja trei investitori serioşi interesaţi de preluarea combinatului.  "Cele nouă pachete de active sunt ansabluri funcţionale care vor fi teoretic organizate ca centre de afaceri. Este o cerinţă de la Uniunea Europeană. Este o soluţie cu care au fost de acord şi investitorii. Teoretic, pot fi 2, 7 sau 9 cumpărători”, a spus el, adăugând că aceştia vor trebui "să se înţeleagă" în privinţa funcţionării, deoarece instalaţiile sunt interconectate între ele. Piperea nu exclude ca un singur ofertant să cumpere toate activele. "La început am avut ca prioritate vânzarea pe întreg a combinatului, dar acum este o idee de la bancherii de investiţii angajaţi de creditori. Teoretic, putem să avem 2, 5, 9 cumpărători, dar vor fi obligaţi de realitate să lucreze între ei. Cei de la Comisia Europeană au propus ca nu cumva vânzarea să fie afectată, iar viitorul cumpărător să plătească ulterior un posibil ajutor de stat", a afirmat Piperea pentru "Adevărul".

Mai exact, dacă investitorii vor cumpăra doar active, atunci aceştia nu vor putea fi consideraţi urmaşi legali ai actualului Oltchim. În cazul în care Comisia Europeană descoperă un posibil ajutor de stat, atunci România va trebui să îl recupereze de actualul Oltchim, care va fi lichidat, însă activele sale vor produce în continuare la noii investitori, fără ca aceştia să fie obligaţi să plătească ceva. 

Avocatul a mai spus că societatea a avut anul trecut o cifră de afaceri de 169 de milioane de euro şi un profit operaţional de 5 milioane de euro, Piperea estimând pentru acest an o creştere cu 10-15% a ambilor indicatori. Oficialul a mai arătat că acum combinatul lucrează la o capacitate de producţie de 35%, iar 70% din producţie merge la export. 

Întrebat în privinţa potenţialilor investitori din China, cu care statul a discutat în ultimii trei ani, Piperea a afirmat că aceştia "nu au fost serioşi". Anterior, la finele anului 2013, grupurile chineze Junlun Petroleum şi Baota Petrochemical anunţau că doresc să preia la pachet atât Oltchim, cât şi rafinăria Arpechim, de care combinatul depinde pentru furnizarea de materie primă. Piperea a afirmat că acum Oltchim îşi procură etilena şi polipropilena de la Lukoil şi de la rafinăria sârbă de la Pancevo, deţinută de către grupul NIS, o subsidiară a Gazprom Neft. 

În privinţa unor potenţiali investitori din Asia Centrală şi regiunea Mării Caspice, precum KazMunaiGaz (Kazahstan) sau SOCAR (Azerbaidjan), care erau interesate în ultimii ani de preluarea Oltchim, Piperea a spus că aceste state au dificultăţi în urma colapsului preţului petrolului. De asemenea, avocatul a precizat că aceste state "au un alt mod de a face afaceri", prin stabilirea de înţelegeri la nivel guvernamental, iar vânzarea Oltchim trebuie să fie derulată sub controlul justiţiei, să fie transparentă pentru acţionari şi creditori şi să fie urmărită de către Comisia Europeană. Astfel, aceste grupuri nu ar mai fi interesate de Oltchim, după cum nu mai sunt în joc nici grupurile ruse care doreau anterior combinatul.


Referitor la anunţul de iniţiere a procesului de vânzare a Oltchim, vicepremierul Costin Borc, care este şi ministru al Economiei, spune că deşi este în insolvenţă, situaţia financiară a combinatului s-a îmbunătăţit, ceea ce îi dă speranţă în găsirea unui investitor "pentru un viitor sustenabil al activităţilor economice ale companiei", în condiţii de piaţă.

“Mi-am stabilit printre priorităţi, încă de la începutul mandatului meu, Oltchim. Astăzi, compania şi-a anunţat intenţia de vânzare prin pachete de active şi sper ca, până la finalul anului, Oltchim să aibă o ofertă angajantă", a afirmat Borc.

Menţinerea activităţii industriale în zona Râmnicu Vâlcea şi păstrarea locurilor de muncă sunt prioritare pentru autorităţi, a asigurat vicepremierul. 

"Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri sprijină transparenţa procesului de vânzare, poartă în continuare un dialog deschis cu Comisia Europeană pentru clarificarea problemelor vechi ale SC Oltchim SA, ceea ce va oferi siguranţă juridică potenţialului investitor", a mai spus Borc. 

La începutul lunii aprilie a acestui an, Comisia Europeană a anunţat că a deschis o investigaţie aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către companii de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a combinatului, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) în primul semestru al acestui an şi vânzări de 378,1 milioane lei (84 milioane euro), în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

La 30 iunie 2016, Oltchim SA înregistra datorii totale în valoare de 1,35 miliarde lei. Combinatul are în prezent circa 2.000 de salariaţi.

Oltchim este singurul producător din România de clor şi polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70% din producţie.

Compania a intrat în insolvenţă, în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru  cel putin 307 milioane euro.

Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără success. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite