CFR Călători a încasat aproape 440 de milioane de lei, din bilete, în primele şapte luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până în 1989, transportul feroviar reprezenta peste 80% din transportul total realizat în România, în timp ce ponderea a ajuns, în prezent, la doar 17%
Până în 1989, transportul feroviar reprezenta peste 80% din transportul total realizat în România, în timp ce ponderea a ajuns, în prezent, la doar 17%

Transportatorul feroviar de pasageri CFR Călători a înregistrat venituri de 439,2 milioane de lei, adică peste 98 de milioane de euro, în primele şapte luni ale anului, din vânzarea de bilete.

Tendinţa este de creştere uşoară, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul majorării distanţelor parcurse de pasageri, care a compensat scăderea numărului de călătorii, informează News.ro, care citează datele oficiale transmise de companie.

„În primele şapte luni din 2015, românii au efectuat peste 32 de milioane de călătorii, măsurat prin indicatorul călători transportaţi, cu trenurile CFR Călători, iar în perioada similară din 2016, aproximativ 31 milioane de călătorii”, au declarat reprezentanţii CFR Călători.

Distanţa medie a călătoriilor este însă în creştere, ceea ce ar putea indica o schimbare a obiceiurilor de călătorie. Principalul concurent al companiei, mai ales pe distanţe medii şi scurte, este reprezentat de transportatorii rutieri, care sunt mai eficienţi, flexibili şi adaptabili pe distanţe scurte.

Sectorul căilor ferate din România a pierdut foarte mult teren, în ultimii 25 de ani, în special în raport cu transportul auto. Până în 1989, transportul feroviar reprezenta peste 80% din transportul total realizat în România, în timp ce ponderea a ajuns, în prezent, la doar 17%. În 2015, CFR Călători s-a confruntat atât cu o scădere a cifrei de afaceri, până la 1,89 miliarde de lei (de la 2,04 miliarde de lei, în 2014), cât şi cu o reducere a numărului de pasageri transportaţi, de la 56 la 55 de milioane.

Pe piaţa transportului feroviar de călători, unde CFR Călători are o cotă de piaţă de circa 82%, mai există patru operatori privaţi: Regiotrans, Transferoviar Călători, Interregional Călători şi Softtrans.

CFR Călători a reuşit să reducă semnificativ arieratele, în ultimii doi ani, de la 967 de milioane de lei, la începutul lui 2014, până la la 361 de milioane de lei, la sfârşitul lui 2014. În 2015, acestea au ajuns la 208 milioane de lei, iar, în 2016, există un plan de reducere a arieratelor la circa 177 de milioane de lei.

Pentru acest an, compania estimează afaceri de 2,02 miliarde de lei, în creştere uşoară faţă de 2015. Avansul va depinde atât de încasările din bilete, cât şi de nivelul subvenţiei acordate de stat. Guvernul a aprobat, pentru acest an, compensaţii pentru asigurarea pachetului social, care reprezintă o formă de subvenţie din partea statului, de 1,22 miliarde de lei (275 milioane de euro) pentru CFR Călători.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite