Cele mai valoroase tranzacţii din 2016: Preluarea Ursus şi Timişoreana de către Asahi şi vânzarea pachetului majoritar la KMGI către CEFC China

Cele mai valoroase tranzacţii din 2016: Preluarea
Ursus şi Timişoreana de către Asahi şi vânzarea pachetului majoritar la KMGI către
CEFC China

Rafinaria Petromidia FOTO Rompetrol

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a înregistrat o scădere uşoară anul trecut, însă două tranzacţii s-au remarcat ca fiind printre cele mai mari din Europa Centrală şi de Sud-Est: preluarea unor branduri de bere, printre care Ursus, Ciuc şi Timişoreana, de către grupul japonez Asahi, dar şi vânzarea pachetului majoritar al KMG International către CEFC China.

Ştiri pe aceeaşi temă

Florin Vasilică, liderul departamentului asistenţă în tranzacţii, EY România, declară:  „Anul 2016 a adus tranzacţii importante în România şi în regiune, arătând un nivel de încredere din ce în ce mai ridicat al investitorilor globali. Numai cele două tranzacţii mari transfrontaliere, vânzarea SABMiller România către Asahi şi vânzarea pachetului majoritar la KMG International (Rompetrol în România) către CEFC China Energy au depăşit 1 miliard de euro în valoare pe piaţa locală.  În 2017, sectorul financiar se va consolida, zona de bunuri de consum va fi în continuare activă şi va creşte numărul tranzacţiilor în tehnologie.”

Astfel, piaţa de mergers and acquisition (M&A) a fost estimată anul trecut la 3,54 miliarde dolari, în scădere cu 3% comparativ cu 2015. Numărul tranzacţiilor a scăzut şi el, de la 123 în 2015, la 113 anul trecut. Doar trei ţări din regiunea CSE au înregistrat în 2016 o creştere a numărului de tranzacţii: Cehia, Croaţia şi Grecia, se arată în barometrul EY privind fuziunile şi achiziţiile din Europa Centrală şi de Sud-Est (CSE) – M&A Barometer.

Berea costă

Cea mai valoroasă tranzacţie din CSE s-a desfăşurat anul trecut în sectorul alimentar: grupul japonez Asahi a achiziţionat mai multe mărci de bere est-europene (printre care Ursus, Ciuc şi Timişoreana), suma ridicându-se la 7,8 miliarde de euro..

Industria, cel mai activ sector

Valoarea totală a tranzacţiilor din Europa Centrală şi de Sud - Est a fost de 47,7 miliarde dolari, cu 10,7% mai mult decât în 2015. Diferenţa se datorează, în principal, creşterii valorii medii a tranzacţiilor de peste 100 milioane de dolari. Dacă, în 2015, valoarea medie a tranzacţiilor din acest segment s-a cifrat la 361 milioane de dolari, aceasta a crescut la 385 milioane de dolari în 2016. 

După volumul tranzacţiilor, cel mai activ sector din România a fost cel industrial, în timp ce IT-ul a fost atractiv în Polonia, Cehia, Bulgaria şi Turcia. La nivelul CSE, sectorul IT a atras cele mai multe tranzacţii (189). 

În România, 81% dintre achiziţii au fost realizate de investitori strategici. Tranzacţiile domestice au reprezentat 41% din numărul tranzacţiilor iar cele realizate de investitorii străini – 56%. Doar 3% dintre achiziţii au fost reprezentate de investiţiile româneşti în exterior.

Cei mai activi achizitori

În ceea ce priveşte originea capitalului străin investit, în România, cei mai activi achizitori au fost Germania (cu 12 tranzacţii), Franţa (7) şi Polonia (5). În regiunea CSE prin fuziuni şi achiziţii, investitorii americani şi cei vest-europeni au continuat să deţină cele mai mari ponderi în regiune, ca şi în 2015.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările