Băncile cred că vor pierde între 10 şi 24 miliarde de lei din cauza eliminării clauzelor abuzive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clauzele abuzive sunt motiv de tensiuni între clienţi şi avocaţi, pe de o parte, şi bănci şi BNR de cealaltă parte
Clauzele abuzive sunt motiv de tensiuni între clienţi şi avocaţi, pe de o parte, şi bănci şi BNR de cealaltă parte

Simulările realizate de bănci arată că riscă să nu încaseze 10 miliarde de lei, aproximativ 2,2 miliarde de euro, din dobânzile viitoare, dacă prevederile privind clauzele abuzive vor intra în vigoare de la 1 octombrie, aşa cum prevede acum legislaţia.

Mai mult, extinzând analiza la posibile plăţi retroactive, băcile au calculat pierderi din dobânzi şi comisioane de circa 24 de miliarde de lei, circa 5,3 miliarde de euro, cu mult peste simularea Băncii Naţionale a României (BNR). 

Aceasta trimitea în urmă cu câteva luni un studiu de impact la Guvern, în care arăta că băncile vor suferi pierderi de 5 miliarde de lei din cauza aplicării prevederilor care permit eliminarea clauzelor abuzive în instanţe.

Aceste cifre au fost obţinute plecând de la cele mai dure sentinţe pronunţare de instanţe, cum ar fi anularea totală a dobânzii şi rambursarea integrală a plăţilor în contul dobânzilor, caz în care clientul ar urma să plătească doar principalul.

Potrivit legislaţiei, o clauză poate fi considerată abuzivă dacă nu a fost negociată. De asemenea, BNR a inclus în rândul clauzelor abuzive ratele variabile în funcţie de indicele intern de referinţă, care trebuie să fie aproape identice indiferent de momentul de generare al creditelor.

BNR susţine de mai bine de doi ani cauza băncilor, atât în privinţa eliminării clauzelor abuzive, cât şi a insolvenţei personale. Dacă în privinţa primeia, aplicarea posibilităţii consumatorilor de a derula procese colective a tot fost amânată, cea de-a doua nu a fost votată niciodată, deşi este o prevedere europeană iar Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut această măsură în Ungaria.

În scrisoarea trimisă FMI pentru cel de-al treilea acord, autorităţile se angajează că vor "instrui" judecătorii pentru a asigura o "aplicare armonizată" a prevederilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite