Şantajul à la rus: Lukoil avertizează din nou că ar putea închide rafinăria din România. Şeful grupului rus cere sprijin preşedintelui Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lukoil nu intenţionează să-şi închidă rafinăria din România, dar va fi forţată să facă acest lucru dacă autorităţile locale impun sechestru asupra activelor şi conturilor, a avertizat marţi Thomas Mueller, vicepreşedinte al companiei petroliere ruse, scrie ITAR- TASS. Vagit Alekperov, preşedintele grupuluiv rus Lukoil, a transmis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi solicită sprijinul pentru o "anchetare transparentă".

UPDATE Vagit Alekperov, preşedintele grupului Lukoil, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi adresează acestuia rugămintea de a susţine o anchetare transparentă şi o cercetare a acestui caz cu atragerea publicului larg, având în vedere că această situaţie implică nu doar România şi activitatea de producţie. De asemenea, Alekperov arată în scrisoarea transmisă şefului statului că această situaţie a dus rafinăria Petrotel-Lukoil de la Ploieşti la limita închiderii. 

Redăm mai jos scrisoarea transmisă de preşedintele grupului Lukoil preşedintelui Klaus Iohannis, obţinută de Digi24: 

„Stimate Domnule Preşedinte!

Compania LUKOIL îşi desfăşoară activitatea în România de peste 15 ani. În această perioadă, LUKOIL şi-a dezvoltat în mod permanent direcţii noi de activitate. Astăzi, Compania este reprezentată în toate segmentele sectorului energetic al României şi asigură cu locuri de muncă peste 4.000 de cetăţeni români, precum şi cu câteva mii de locuri de muncă cetăţeni din cadrul companiilor partenere româneşti. 

Începând cu anul 2011, Compania LUKOIL investeşte în prospectare şi exploatarea câmpurilor gazeifere româneşti din Marea Neagră. Compania împreună cu societăţiile PanAtlantic şi Romgaz desfăşoară lucrări de prospecţiuni şi explorare în cadrul a 2 blocuri: Est Rapsodia şi Trident de pe şelful (platforma continentală - n.r.) românesc. În cadrul întâlnirilor avute împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene şi reprezentanţii Parlamentului European, nu o dată ni s-a subliniat importanţa acestor proiecte în asigurarea securităţii energetice a Europei. 

Compania a respectat în activitatea sa în mod permanent legislaţia în vigoare din România, precum şi toate cerinţele Uniunii Europene şi continuă să susţină principiile corporative de responabilitate socială. Investiţiile sociale ale Companiei în România cuprind toate sferele vieţii: începând de la sferele învăţământului şi sănătăţii până la sferele culturii şi ecologiei. 

La momentul de faţă, împotriva SC PETROTEL-LUKOIL SA au fost înaintate o serie de noi învinuiri şi continuă să se desfăşoare ancheta. Această situaţie a adus încă o dată Rafinăria la limita închiderii. Compania va depune toate eforturilr pentru a aconta în mod exhaustiv informaţia deplină pentru ancheta în curs. Ne adresăm în mod personal Dumneavoastră cu rugămintea de a susţine o anchetare transparentă şi o cercetare a acestui caz cu atragerea publicului larg, având în vedere că această situaţie implică nu doar România şi activitatea de producţie. Această situaţie îi îngrijorează şi pe salariaţii Rafinăriei, majoritatea cărora sunt cetăţeni români, precum şi pe salariaţii societăţilor antreprenoare şi familiile acestora. 

Prin prezenta, vă informăm că am transmis o adresă în atenţia autorităţilor Uniunii Europene în scopul desfăşurării unei cercetări cât mai deschise, deoarece funcţionarea societăţii influenţează asigurarea cu produse petroliere a întregii Uniuni Europene.

Având în vedere cele menţionate sunt nevoit să mă adresez Dumneavoastră cu rugămintea organizării unei întâlniri personale pentru a discuta problemele sensibile ale activităţii curente, precum şi planurile pe termen lung ale Companiei LUKOIL în România. 

Preşedinte V. Alekperov“  


„Nu avem planuri de închidere a rafinăriei, dar, dacă se va pune poprire, va trebui să facem asta“, a afirmat Mueller.

Acesta a adăugat că structura managementului rafinăriei din România este similară modului în care companiile petroliere Shell şi ExxonMobil îşi gestionează rafinăriile. 

„În această privinţă, nu intenţionăm să schimbăm nimic“, a adăugat vicepreşedintele companiei petroliere ruse.

Lukoil a respins săptămâna acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală faţă de Petrotel-Lukoil şi angajaţii săi, făcute de Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. „Lukoil operează în România din 1998 şi este una dintre cele mai mari companii energetice de pe piaţa regională. Lukoil este un contribuabil prompt la bugetul de stat şi un furnizor de produse de calitate către consumatorii români“, susţine grupul petrolier. De asemenea, Lukoil a anunţat că intenţionează să facă apel la decizia procurorilor şi că se aşteaptă o anchetă obiectivă, în conformitate cu legislaţia din România şi Uniunea Europeană.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au extins recent cercetările faţă de rafinăria Petrotel Lukoil din Ploieşti şi directorul acesteia, Andrei Bogdanov, şi sub aspectul infracţiunii de folosire cu rea credinţă a creditului societăţii şi o nouă faptă de spălare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societăţii, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro şi peste 1,5 miliarde dolari.

Procurorii au dispus şi extinderea măsurilor asiguratorii, acestea fiind aplicate asupra unor bunuri aparţinând Lukoil Europe Holdings BVATRIUM Olanda, până la concurenţa sumei de două miliarde de euro, respectiv asupra conturilor bancare deţinute de această entitate juridică la bănci comerciale situate în Marea Britanie şi Olanda, şi asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni, deţinute de aceasta în cadrul Petrotel Lukoil.

Lukoil România are o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite