Începe bătălia pentru Ursus, Timişoreana şi Azuga. Un grup din Japonia, unul din China şi un miliardar polonez se bat pe berea românească - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două concerne asiatice, unul din Japonia şi unul din China, se bat să cumpere Ursus, Timişoreana şi Azuga, unele dintre cele mai cunoscute mărci româneşti de bere. Alături de acestea se mai află în cursă un miliardar polonez şi câteva fonduri de investiţii.

Concernul japonez Asahi Group intenţionează să depună o ofertă pentru fabricile de bere Ursus, Timişoreana şi Azuga din România, alături de acesta fiind interesat de achiziţie şi China Resources Beer Holdings Co, cel mai mare mare producător de bere din China, dar şi miliardarul polonez Sebastian Kulczyk şi o serie de fonduri de investiţii.

Patru fabrici în România

Activele SABMiller din România, Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia vor fi scoase la mezat în urma fuziunii dintre cele mai mari conglomerate din industria berii, producătorul AB InBev urmând să cumpere SABMiller. Vânzarea activelor din Europa de Est este necesară pentru ca autoritatea antimonopol din cadrul Comisiei Europene să aprobe mega-fuziunea.

SABMiller, al doilea mare producător de bere la nivel mondial, este prezent pe piaţa românească prin intermediul Ursus Breweries, care deţine unităţi de producere a berii la Timişoara, Buzău, Braşov şi o unitate de producţie de capacitate mică la Cluj. Totodată, grupul a achiziţionat în 2009, prin Ursus Breweries, producătorul Bere Azuga. Concomitent, compania mai deţine şi brandurile Ciucaş şi Stejar.

Japonezii au intrat pe fir

Ziarul japonez de afaceri „Nikkei“ a scris că Asahi Group intenţionează să ofere 4,87 miliarde de dolari pentru activele SABMiller din Europa de Est, între acestea regăsindu-se şi fabricile de bere din România. Un purtător de cuvânt al companiei japoneze a declarat că Asahi nu întreprinde în prezent nicio acţiune pentru o ofertă de preluare a activelor SABMiller. Holdingul japonez a mai preluat în acest an brandurile Peroni şi Grolsch de la SAB Miller pentru 2,55 miliarde de euro.

Chinezii sunt deja interesaţi

Recent, şi China Resources Beer Holdings Co, cel mai mare producător de bere din China, a luat în calcul intrarea în competiţia preluarea activelor. Grupul deţine Snow, cea mai vândută bere la nivel mondial, iar în luna martie a agreat deja achiziţia participaţiei de 49% pe care SABMiller o deţinea la CR Snow, o societate mixtă deţinută împreună cu grupul chinez.

Miliardarul polonez

De asemenea, de activele est-europene ale SABMiller, inclusiv fabricile Ursus Breweries din România, ar mai fi interesat miliardarul polonez Sebastian Kulczyk, după cum scria în septembrie publicaţia poloneză „Puls Biznesu“.

Sebastian Kulczyk deţine în prezent o participaţie de 1,5% la compania SABMiller şi este interesat să intre în parteneriat cu un fond de investiţi pentru a face o ofertă către AB InBev.

Fonduri cu surprize

De asemenea, de brandurile de bere deţinute de către SABMiller în Estul Europei sunt interesate şi o serie de fonduri. Unul dintre acestea este Advent International, din SUA, care a mai deţinut anterior o fabrică de bere în România. Este vorba de unitatea de la Miercurea Ciuc, care a ajuns ulterior în portofoliul grupului olandez Heineken.

De asemenea, fondurile R2G (Cehia), Mid Europa Partners (Marea Britanie) şi KKR (SUA) sunt interesate, în vreme ce un caz special îl constituie fondul de investiţii J&T din Cehia. Acesta este deţinut parţial de către CEFC China, grupul chinez care doreşte să preia 51% din Rompetrol.

Potrivit Reuters, J&T este interesat de preluarea Pilsner Urquell, cel mai mare producător de bere din Cehia, cu o cotă de 40% din piaţă.

Bere SAB Miller
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite