Afacerea care ia amploare în Dubai. Cum profită românii de ușurința cu care pot lua credite
0Dubai este cel mai mare oraş din Emiratele Arabe Unite, după numărul de populaţie. Se află pe coasta de sud-est a Golfului Persic şi are una dintre cele mai mari densităţi de milionari din lume.
Din 2021 până în prezent, numărul românilor care au devenit proprietari în Dubai a crescut cu peste 75%. Conaționalii noștri nu doar devin proprietari pentru investiții în Dubai, ci se mută efectiv cu familia, serviciul sau afacerile în EAU, determinați de faptul că băncile oferă facilitatea acordării de credite persoanelor din străinătate.
Credit fără dobândă. Ce documente sunt necesare
Condițiile de creditare sunt mult mai bune decât în România, aceste investiții fiind mult mai sigure întrucât sunt asigurate chiar de statul emiratez.
„Orice român poate lua credit imobiliar în Dubai, cât timp a achitat 40% din depozitul aferent valorii casei pe care vrea să o achiziționeze la gata sau dacă a achitat 50% pentru o casă care se află în construcție. Cum nu toți românii au venituri să-și achiziționeze un imobil fără credit ipotecar, băncile din Dubai au facilitat accesul la aceste fonduri devenind astfel foarte atractive in contextul in care în țara noastră condițiile de creditare s-au înăsprit.
Astfel, conaționalii noștri pot lua credit imobiliar dacă depun declarația financiară din România, fac dovada că se încadrează cu rata pentru această proprietate în veniturile pe care le dețin, depun extrasul bancar pe ultimele 6 luni, dovada salariului pe ultimele 6 luni, sau certificatul de dividende recunoscut de către contabilii autorizați din România. În contextul în care românii devin conștienți de aceste facilități, pronosticul că numărul proprietarilor români în Dubai va crește cu cel puțin 15%, până la finalul acestui an, se susține” a declarat Cristina Stoian, CEO Simple Choices.
Cât costă imobilele și cu cât pot fi închiriate
Aceasta a explicat pentru „Adevărul” cât costă un apartament în Dubai, în funcție de zonă și cu cât poate fi închiriat după achiziție, în cazul în care românii vor doar să investească în Dubai, nu și să locuiască acolo.
„În Dubai suprafețele apartamentelor sunt mult mai mari decât în România. De exemplu poți să achiziționezi un apartament de 1sau 2 camere cu suprafața de 80-100 mp cu piscină pe balcon în zona cartierelor de lux gen Palm, JVC cu prețuri de până la 350.000 de euro cu credit imobiliar. Noutatea și avantajul este că dacă le iei cu rate, care sunt fără dobândă, le poți închiria cu până la 3.000 de euro pe lună și implicit se plătește singur. Acest gen de achiziții fac românii în Dubai. Există firește și apartamente în zone mai îndepărtate de centru care pot fi achiziționate și cu 180.000 euro și să ofere facilități de genul piscinelor comune, acces la anumite facilități de tipul sălilor de sport, magazine.
Dacă românii aleg să își achiziționeze o garsonieră de exemplu în ansambluri precum: Production City, Silicon Oasis, Liwan sau Deira pretul poate fi de 90.000 euro, iar chiria va fi undeva de la 650 -700 euro pe lună, poate chiar 800 dacă este amenajată frumos”, a declarat Stoian pentru „Adevărul”.
Toate imobilele au piscină, chiar și pe balcon
În 2022, conform rapoartelor oferite de autoritățile din EAU, în Dubai erau peste 1.300.000 de unități locative, iar în acest moment numărul lor depășește 2.000.000, iar pe fondul boom-ului imobiliar se observă că în primul semestru al acestui an, investițiile imobiliare au crescut cu cel puțin 35%.
„La ora actuală se construiesc foarte multe proprietăți potrivite atât pentru scopuri locative, cât și pentru investiții. În calitate de expert imobiliar observ că a crescut standardul în acest an, revenind în prim-plan imobilele de lux. Fie că sunt garsoniere sau vile, toate au piscine, chiar și pe balcon și sunt accesorizate cu produse de top, care aparțin unor branduri precum Cavalli, Bugatti, Louis Vuitton, ultimul tocmai anunțându-și prezența pe acest segment în Dubai”, a continuat Stoian.
Dacă ar fi să facem un top al naționalităților care achiziționează imobile în Dubai, pe primul loc sunt cetățenii din Marea Britanie, urmați de indieni, chinezi, pakistanezi, americani, iranieni, ruși, italieni, libanezi și egipteni. „De 3 ani, românii au trezit interesul marilor dezvoltatori și ne așteptăm ca în maxim 5 ani să intrăm și noi în topul mai sus menționat”, a declarat expertul.
Nu se plăteşte TVA, nici taxe pe venituri din chirii
Un alt avantaj este că taxele şi impozitele anuale pe proprietate şi pe chirii sunt inexistente în Dubai, după cum a declarat recent consultantul în turism Răzvan Pascu.
„Cei care doresc să investească sunt nevoiţi să achite doar comisionul unic pentru tranzacţii imobiliare. Taxa se numeşte DLD şi este de 4 la sută, se achită către Guvern doar o singură dată, după achiziţie. Cu alte cuvinte, nu se plăteşte TVA la achiziţia proprietăţilor rezidenţiale şi nici taxe pentru veniturile obţinute din chirii sau taxe anuale pe proprietate”, a explicat Răzvan Pascu.
Rentabilitatea ridicată a investiţiei este principalul scop al celor care se aruncă într-o asemenea afacere.
„Pe termen lung, randamentul net al închirierilor de locuinţe în Dubai este între 4 şi 7 la sută pe proiectele gata construite sau de 10-15% pe proiectele off-plan. Aici contează, bineînţeles, costul de achiziţie versus calitate, pentru că sunt multe proiecte care promit calitate, dar în realitate nu au livrat ce au promis. Desigur, contează şi sistemul de achiziţie în rate la dezvoltator pe perioada construcţiei, care face ca per total randamentul investiţiei să crească pentru că practic nu blochezi toţi banii de la început, ci îi plăteşti în rate”, a adăugat Pascu.