Marina Constantinescu: „Îmi asum cu maximă responsabilitate structura Festivalului Naţional de Teatru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Selecţionerul şi directorul Festivalului Naţional de Teatru, Marina Constantinescu FOTO TVR
Selecţionerul şi directorul Festivalului Naţional de Teatru, Marina Constantinescu FOTO TVR

După anunţarea selecţiei de spectacole care vor fi prezentate la Festivalul Naţional de Teatru (FNT), în perioada 24 octombrie – 2 noiembrie, Răzvan Penescu (şeful platformei LiterNet) scria, într-o postare pe Facebook, că e „scandalos“ faptul că un spectacol al lui Dan Puric va face parte din festival. Reacţia Marinei Constantinescu, selecţionerul şi directorul FNT, nu a întârziat să apară.

În mesajul postat pe pagina sa personală de Facebook, Răzvan Penescu reclamă, printre altele, prezenţa în Festivalul Naţional de Teatru al unor producţii precum „Lecţia de violoncel“, în care joacă Radu Beligan - „simt o tristeţe fără de margini la gândul că neputinţa unui om e exhibată pe scenă“, „Fă-mi loc“, apreciat ca „un spectacol bulevardier“ şi teatrul independent al lui Dan Puric - „mi se pare foarte greşit că Marina Constantinescu a ales să îi gireze elucubraţiile“. 

„Mi se pare scandalos faptul că Dan Puric a fost selectat în FNT, mi se pare foarte FOARTE greşit că Marina Constantinescu a ales să îi gireze elucubraţiile. Nu am văzut spectacolul, dar doar felul in care e promovat arată ca e un spectacol toxic, care strică minţile. (...) Şi chiar dacă ar fi un spectacol bun în sens teatral, nu poţi să nu iei în considerare ce face şi spune Puric în România acestui moment“, aşa începe postarea lui Penescu. 

Redactorul-şef al site-ului LiterNet a mai amintit de spectacolul „Cockoşi“, de Horia Suru, care lipseşte din selecţia festivalului. „Mă întristează absenţa din FNT a "Cockoşi"-lor lui Horia Suru, unul din cele mai curajoase spectacole ale stagiunii. Nu e un spectacol perfect, dar e mult peste peltele insipide gen "Revizorul". La fel, mă întristează că selecţionerul nu a văzut "pool (no water)", spectacolul premiat la Gala Absolvenţilor UNATC“, a scris Răzvan Penescu. 

Drept răspuns la aceste acuzaţii, Marina Constantinescu, care este selecţionerul şi directorul Festivalului Naţional de Teatru, a publicat un editorial pe site-ul FNT, declarând că „îşi asumă cu maximă responsabilitate structura festivalului“ din acest an. 

Vă prezentăm cele mai importante declaraţii ale directorului FNT:

„Această imagine pe care o propun pentru stagiunea 2013-2014, obiectul analizei acestei ediţii a Festivalului Naţional de Teatru doreşte să arate o plajă largă, vie, care există şi se manifestă, în acelaşi timp, într-o diversitate consistentă în mişcarea noastră teatrală.

De la spectacole de mare anvergură estetică şi tehnică, la spectacole de dimensiuni mici, care pun lupa pe tehnica actorului şi pe intimitatea spaţiului de joc, de la teatrul realist la teatru-dans, sau teatru coregrafic, sau la pantomimă, sau la teatru document, de la accentul pus tot mai mult pe texte puternice, provocatoare, din dramaturgia clasică sau contemporană, la tradiţia recuperată a teatrului idiş. Toate acestea sînt zonele de expresie care îi preocupă pe creatorii noştri.

Din punctul meu de vedere, numărul spectacolelor remarcabile, din intervalul urmărit, este extrem de mic. Din multe spectacole se poate face unul singur, memorabil, luînd de undeva performanţa unor actori, din altă parte sclipirea unei idei regizorale sau a ideii de spaţiu pe care un scenograf o aduce pe scenă, marcînd tot ce se întîmplă în jur.

Un festival nu trebuie să cosmetizeze fenomenul teatral real şi concret. Nu trebuie, însă, să meargă doar pe ce este vîrf, elită, ca pentru o Gală Uniter. În acelaşi timp, nici să coboare spre forme diluate sau neîmplinite pentru regizorii importanţi. Din acest punct de vedere, am ales pentru fiecare regizor ceea ce consider că îl reprezintă complet şi complex, nu în general, ci în stagiunea despre care este vorba, 2013-2014.

Cred pînă la capăt în valoare şi în teatrul de valoare, în acele forme care provoacă spiritul şi împing lucrurile înainte. Am un respect enorm faţă de toţi artiştii care îşi fac profesiunea cu devotament, încredere şi nebunie, într-un timp în care cultura, arta, educaţia par să nu mai conteze. Nici măcar în plan secund.

Îmi asum cu maximă responsabilitate structura Festivalului, programul estetic, programul financiar ce decurge implicit din structura pe care am gîndit-o, îmi asum orice critică constructivă, eficientă care să mă ajute în definirea unui Festival cu identitate, cu o imagine limpede, un Festival brand de ţară, care să nuanţeze dialogul, respectul reciproc, solidaritatea culturală şi intelectuală din spaţiul nostru spiritual.“ Marina Constantinescu, pe site-ul fnt.ro. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite