Interviurile FNT: George Banu şi Felix Alexa, invitaţi la Adevărul Live, de la ora 13.00. Lansările de carte din cadrul Festivalului Naţional de Teatru VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

La Adevărul Live (15 - 30 octombrie) au fost invitaţi criticul de artă George Banu, care anul acesta a aniversat 75 de ani, şi regizorul Felix Alexa, care are selecţionate, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (19-29 octombrie), două spectacole „Orchestra Titanic“ şi „Scufiţa roşie“.

 

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

La Adevărul Live, luni au fost invitaţi criticul de artă George Banu care a vorbiy despre lansările de carte din cadrul FNT şi regizorul Felix Alexa, prezent cu două spectacole în cadrul festivalului: „Orchestra Titanic“ şi „Scufiţa roşie“.  Eseistul şi criticul de artă George Banu a împlinit 75 de ani în 2018, iar Festivalul Naţional de Teatru şi Academia Română i-au dedicat o serie de evenimente pentru a sărbători această aniversare.

Unul dintre cei mai importanţi regizori români, Felix Alexa a absolvit UNATC în 1991. În perioada 1991-1992, a lucrat, ca asistent de regie, cu Peter Brook, la Bouffes du Nord Paris. Începând din 1993, a predat fără întrerupere la Departamentul „Regie Teatru” al UNATC, fiind în prezent directorul departamentului. A montat peste cincizeci de spectacole în România, Croaţia şi Coreea de Sud şi a ţinut workshopuri în numeroase oraşe ale lumii/ Felix Alexa a obţinut de-a lungul timpului premii prestigioase.

În FNT, au fost selecţionate de criticul Marina Constantinescu următoarele spectacole regizate de Felix Alexa:

Orchestra Titanic de Hristo Boicev

27 şi 28 octombrie | 21:00 -Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Pictură

   

„Scufiţa roşie“

20 octombrie, ora 11.00, Teatrul Ţăndărică

27 octombrie, ora 17.00, Teatrul Ţăndărică

Criticul de artă George Banu participă la mai multe evenimente

Imagine indisponibilă

Cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru propune şi în acest an o suită de evenimente dedicate apariţiilor editoriale, care vor reprezenta, ca de fiecare dată, un important centru de greutate al întregului complex de manifestări culturale derulate în Bucureşti între 19 şi 29 octombrie.

Criticul de artă Geoge Banu a lansat duminică, 21 octombrie, la ora 16.00, cartea „Iisuşii mei" la ArCUB.  Tot duminică a vorbit despre  "Livada şi biblioteca" în cadrul lansării revistei Secolul XXI la Teatrul Nottara.

Pe 23 octombrie la ora 12.00 vor fi lansate "Pagini alese" la Academia Română, în cadrul unui eveniment dedicat aniversării criticului.

Pe 27 octombrie George Banu va participa la ziua Pintilie la ArCUB în cadrul FNT, iar pe 28 octombrie va lansa volumul despre Radu Penciulescu la ArCUB în cadrul FNT.

Născut în 1943, la Buzău, George Banu locuieşte şi trăieşte la Paris din 1973. Profesor la Universitatea Sorbonne Nouvelle - Paris 3, el este autorul mai multe eseuri fundamentale despre teatru, arte, călătorii imaginare într-un Paris foarte personal; dar este şi creatorul Academiei experimentale a teatrelor, împreună cu Michelle Kokosowski, şi co-director al revistei Alternatives théâtrales, cu Bernard Debroux, precum şi director al colecţiei "Le temps du théâtre", la Eeditura Actes-Sud.

Având deja în panoplie multiple premii şi distincţii, fiind Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi, cetăţean de onoare al mai multor oraşe din lume, membru de onoare al Academiei Române, ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, George Banu este şi câştigătorul, în 2014, al Marelui Premiu al Academiei franceze pentru Francofonie.

Pe parcursul FNT, vor fi lansate, în total, 17 titluri de carte dedicată artelor scenei – scrieri dramatice, proză, eseuri, monografii, studii, traduceri sau antologii – semnate de nume sonore aparţinând lumii spectacolului, între care: George Banu, Eugenio Barba, Wajdi Mouawad, Vaslav Nijinski, Radu F. Alexandru, Cătălina Buzoianu, Oltiţa Cîntec, Florica Ichim, Olga Delia Mateescu, Horaţiu Mălăele, Doina Papp, Lucian Pintilie, Cristian Pepino, Theodor-Cristian Popescu, sau Matei Vişniec.

Aceste semnale ale apariţiilor editoriale se vor constitui în remarcabile evenimente culturale şi prin aportul personalităţilor invitate să prezinte sau să susţină ideile aflate între paginile tipărite.

Totodată, unele dintre aceste întâlniri festivaliere în jurul cărţii de teatru vor oferi plăcute surprize participanţilor, trecând dincolo de prezentările clasice de semnal editorial. În funcţie de iniţiativele autorilor şi organizatorilor, ele vor putea lua forma unor miniconferinţe, dezbateri, sau chiar happening-uri culturale în miniatură, cu invitaţi inediţi şi surprize antrenante. La toate aceste evenimente intrarea este liberă.

Manifestări dedicate lansărilor de carte din FNT 2018

coperte carti FNT

22 octombrie, ora 16.00, HUB FNT, sala Semantic

Cele cinci continente ale teatrului de Eugenio Barba, Nicola Savarese, Editura Nemira, 2018 

Totul este scriitură de Wajdi Mouawad, traducător Mihaela Stan, Editura Nemira, 2018 

Jurnal necenzurat de Vaslav Nijinski, traducător Raluca Rădulescu, Editura Nemira, 2018 

23 octombrie, ora 16.00, HUB FNT, sala Cinetic

Cătălina Buzoianu: magie, abur, vis, antologie de Florica Ichim şi Irina Zlotea, Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”, supliment al Revistei Teatrul Azi, prin Editura Cheiron, Bucureşti, 2018

23 octombrie ora 19.00, Muzeul Naţional al Literaturii Române

Dimineaţa pierdută, dramatizare de Cătălina Buzoianu după romanul Gabrielei Adameşteanu

24 octombrie, ora 11.00, HUB FNT, sala Semantic

MIHĂIŢĂ - Reconstituirea unei vieţi de Doina Papp, Editura Tracus Arte, 2018

24 octombrie, ora 16.00, HUB FNT, sala Semantic

Ultima dorinţă, Comédii de Radu F. Alexandru, Editura Polirom, 2018

25 octombrie, HUB FNT, ora 11.00, sala Semantic

Imagine indisponibilă

Doamna Godot de Olga Delia Mateescu, Editura Tracus Arte, 2018

Teatru. Ioana şi focul, Şobolanul rege, Reverii pe eşafod, Cuvintele lui Iov de Matei Vişniec Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2018

Ultimele zile ale Occidentului de Matei Vişniec Editura Polirom, Bucureşti, 2018

25 octombrie, HUB FNT, ora 16.00, sala Semantic

Imagini, vise, bazaconii… de Cristian Pepino, cu texte de Simona Preda, UNATC PRESS 2018

26 octombrie, ora 19.00, HUB FNT, sala Cinetic

Abraxas (în rolul Omului – Horaţiu Mălăele), album apărut cu sprijinul Neste Group, autori Adrian Nuţă, Amalia Cioabă, 2018.

HoARTiu Mălăele de Horaţiu Mălăele, Editura Art 2018 

27 octombrie, ora 16.00, HUB FNT, sala Cinetic

Bricabrac de Lucian Pintilie, Editura Nemira, 2016

28 octombrie, ora 11.00, HUB FNT, sala Cinetic

Radu Penciulescu şi teatrul la înălţimea omului, antologie de Florica Ichim şi Ada Maria Ichim, Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”, supliment al Revistei Teatrul Azi, prin Editura Cheiron, Bucureşti, 2018

Conferinţele din cadrul FNT

Ca în fiecare an, Festivalul Naţional de Teatru găzduieşte o serie de conferinţe şi adunări ale unor instituţii sau personalităţi de prim rang care impulsionează viaţa culturală şi crează punţi de legătură între instituţiile de cultură din Europa şi din lume. Scopul declarat este cel de a contribui eficient la cunoaşterea reciprocă şi circulaţia ideilor, la îmbunătăţirea colaborării dintre instituţiile care au în obiectiv creativitatea, dezvoltarea  şi răspândirea actului artistic în reţele culturale aparţinând unei lumi din ce în ce mai integrate – evident, cu accent pe artele spectacolului.

Astfel, cea de-a 28-a ediţie a FNT programează un număr de cinci astfel de evenimente, prezentate succint, în ordine cronologică:

În 22 octombrie, de la ora 11.00 în aceeaşi sală Semantic, a HUB-ului FNT va avea loc conferinţa intitulată Arta pretutindeni. Integrarea practicilor, educaţiei şi implicării artistice în viaţa întregii comunităţi.

 Aceasta va fi susţinută de profesorul american Emil J. Kang. El deţine funcţia de director executiv şi artistic al Carolina Performing Arts din cadrul University of North Carolina at Chapel Hill, programul de arte performative iniţiat în 2005. Kangeste, de asemenea, profesor universitar în cadrul Departamentului de Muzică, unde ţine cursuri de muzică, managementul artelor şi proces creativ.

În 1999 şi 2004, Kang a fost preşedinte şi director executiv al Orchestrei Simfonice din Detroit. A deţinut poziţii şi în cadrul Orchestrei Simfonice din Seattle, a Orchestrei Compozitorilor din America, şi a fost în comitetul de conducere al Ligii Orchestrelor din America. În 2012, preşedintele de atunci al Statelor Unite, Barack Obama, l-a numit pe Emil Kang în Comitetul Naţional pentru Arte, numire confirmată de Senatul Statelor Unite. Kang a fost în comitetul de directori al Companiei de dans Martha Graham şi al Societăţii Internaţionale pentru Arte Performative. Născut la New York, cu studii de vioară de la o vârstă fragedă, Emil Kang deţine o diplomă în Economie de la Universitatea Rochester din New York.

https://fnt.ro/2018/interviu-emil-kang-conferinta-arta-pretutindeni-programata-luni-22-oct-20-oct-foto-florin-biolan/

https://fnt.ro/2018/arta-pretutindeni-integrarea-practicilor-educatiei-si-implicarii-artistice-in-viata-intregii-comunitati/

Şi în acest an Festivalul Naţional de Teatru este gazda Conferinţei Naţionale a Managerilor Culturali. Locul de desfăşurare a celei de-a a V-a ediţii a CNMC este Biblioteca Naţională a României, în ziua de 26 octombrie, între orele 10.00 – 18.00.

Cel mai important eveniment-dezbatere organizat de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, desfăşurat anual începând cu 2014, sub formă unei platforme de dialog, a devenit o bună şi tradiţională ocazie de întâlnire şi de schimburi de bune practici pentru managerii din instituţiile publice de cultură, a antreprenorilor culturali din mediul independent din România, a experţilor în management cultural şi a reprezentanţilor autorităţilor finanţatoare.

https://fnt.ro/2018/conferinta-nationala-a-managerilor-culturali-editia-a-v-a/

Şi reuniunea Consiliului Regional European al Institutului Internaţional de Teatru (ITI) are drept cadru de desfăşurare Festivalul Naţional de Teatru. Aceasta va avea loc la Hotelul Minerva din Capitală, în zilele de 27 şi 28 octombrie, între orele 10.00 - 16.00.

Anul 2018 marchează a 70-a aniversare a Institutului Internaţional de Teatru, care a luat fiinţă în 1948. Pentru prima dată, centrele naţionale europene ale Institutului Internaţional de Teatru (ITI), cea mai extinsă reţea de arte performative, se întâlnesc pentru a dezvolta strategia unei colaborări, schimb de bune practici, internaţionalizare. Reuniunea va avea loc la Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, ca rezultat al unei munci laborioase depuse de-a lungul anilor de UNITER – centrul ITI din România.

https://fnt.ro/2018/consiliul-regional-european-al-institutului-international-de-teatru-iti/

Şi nu în ultimul rând, Academia Română îl aniversează pe profesorul George Banu la cei 75 de ani prin manifestarea „Teatrul, îl caut peste tot” – un eveniment programat în Amfiteatrul „Ion Heliade-Rădulescu” al Academiei, în ziua de 23 octombrie, începând cu ora 12.00. Academia Română – secţia de filologie şi literatură şi secţia de arte asociate – onorează aniversarea lui George Banu şi apariţia a trei volume de Pagini alese (Editura Nemira, 2018). Vor interveni: domnul Ioan-Aurel Pop – preşedintele Academiei, academicienii Eugen Simion, Răzvan Theodorescu, Mircea Martin. În încheiere, George Banu va rosti un cuvânt de mulţumire intitulat „Teatrul, îl caut peste tot”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite