Brânduşa Zaiţa Silvestru şi Gina Nicolae-Mănescu - o viaţă dedicată păpuşilor, la Teatrul Ţăndărică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două mari actriţe ale teatrului de păpuşi şi marionete, Brânduşa Zaiţa Silvestru şi Gina Nicolae-Mănescu, au împărtăşit, la Adevărul Live, poveşti din cariera lor impresionantă la Teatrul Ţăndărică din Bucureşti.

Anul acesta, Teatrul Ţăndărică a împlinit 70 de ani, iar cele două legendare actriţe care au făcut fericite generaţii întregi de copii, au povestit despre ce înseamnă o viaţă dedicată păpuşilor şi marionetelor.

„Mai întâi să lămurim diferenţa dintre păpuşi şi marionete: păpuşa este cea care se ţine pe mână, iar aici vorbim de bi-ba-bo şi wayang (o mână este introdusă în păpuşă, iar cealaltă susţine mâinile păpuşii cu ajutorul unor tije), în timp ce marionetele sunt mânuite de sus, cu ajutorul firelor şi al unor tije“, povesteşte Gina Nicolae-Mănescu (74 de ani), despre care mai vârstnica ei colegă de scenă spune că are o măiestrie deosebită şi în construirea unor păpuşi-personaj.

„Fiecare actor are posibilitatea să îşi îmbunătăţească ideea rolului sau ideea numărului pe care îl face”, subliniază şi Brânduşa Zaiţa Silvestru (82 de ani), cea care a dat viaţă multor personaje de-a lungul carierei impresionante, care a depăşit 60 de ani în lumina reflectoarelor. Spre deosebire de colega ei, care a descoperit lumea păpuşilor la 16 ani după o carieră de succes în lumea teatrului dramatic, Brânduşa Zaiţa Silvestru a mânuit primele păpuşi pe o scenă la 15 ani, iar de atunci nu s-a mai oprit, nici chiar după pensionare. În schimb, a fost exmatriculată din facultate, după ce fusese admisă prima: tatăl, fost primar al Botoşaniului, a fost deţinut politic, iar asta a atras reacţia dură a conducerii facultăţii. „Mai târziu am dat din nou admiterea şi am intrat a doua, după Stela Popescu“, îşi aminteşte Brânduşa Zaiţa Silvestru.

image

Celebrul turneu în China

Au lucrat mulţi ani împreună, în diverse spectacole şi recitaluri, iar asta le-a apropiat şi mai mult. Cele două actriţe, care au predat la UNATC la secţia Păpuşi-Marionete, au depănat mai multe amintiri, însă una care a rămas legendară este legată de celebrul turneu din China.

„Am trecut prin multe peripeţii, ne-au rătăcit bagajele şi a trebuit să improvizez doar din mâini «dansul păunului», pentru că eram invitate la un festival şi trebuia să facem ceva în deschidere”, spune Brânduşa Zaiţa Silvestru. Însă după ce au primit bagajele, cele două actriţe i-au uimit pe chinezi: după una dintre reprezentaţii, organizatorii le-au rugat ca la aplauze să iasă şi ceilalţi colegi.

Dar de toate personajele din „Dumbrava minunată” se ocupaseră doar cele două actriţe. „Îmi amintesc că a doua zi, la spectacol au venit şi ne-au filmat în culise, ne-au fotografiat pe amândouă, pentru că nu le venea să creadă că doar noi am făcut spectacolul, iar maşiniştii doar ne dădeau păpuşile atunci când aveam nevoie de ele”, rememorează Gina Nicolae-Mănescu.

Teatrul de Păpuşi şi Marionete Ţăndarică a fost fondat în 1945, iar prima sa secţie, cea de marionete, a fost condusă de actriţa Lucia Calomeri.  În perioada 1986-1999 directorul teatrului a fost Michaela Tonitza-Iordache. Din anul 2000 conducerea teatrului a fost incredinţata lui Călin Octavian Mocanu, care a fost studentul celor două actriţe invitate la Adevărul Live.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite