Aceeaşi piesă, alţi actori!

Aceeaşi piesă, alţi actori!

Peter Ustinov şi Ian Holm

Peter Ustinov şi Ian Holm au jucat rolul lui Lear din “Regele Lear”, de William Shakespeare

De ieri: Peter Ustinov

Cunoscut publicului larg pentru rolul detectivului Poirot, Ustinov a fost un artist plurivalent şi cosmopolit, care s-a făcut remarcat şi ca regizor de teatru şi operă, scenograf, scenarist, dramaturg, editorialist, prezentator de radio şi televiziune.

„Sunt un cetăţean internaţional - conceput în Rusia, născut în Anglia, angajat la Hollywood, domiciliat în Elveţia şi aflat mereu pe drum.", mărturisea Ustinov la un moment dat. A jucat în zeci de filme (printre care "Spartacus" şi "Iisus din Nazareth" ) şi a primit premiul Oscar pentru rolul lui Arthur Simon din filmul lui Jules Dassin, "Topkapi".

Primul său rol shakespearean a fost chiar Lear, într-un spectacol regizat de Robin Philips în 1979 în Stratford, Ontario. „Am trei fete, aşa că nu am nevoie de repetiţii pentru a-l juca pe Lear (..) Întotdeauna mi s-a părut că Lear înnebuneşte încă de la începutul piesei şi că atmosfera de la curtea lui e una groaznică, similară celei în care se afla Petain la Vichy", spunea Ustinov într-un interviu.

De azi: Ian Holm

Un mare actor minimalist - aşa e catalogat Ian Holm de cei mai mulţi critici britanici. A debutat la Royal Shakespeare Company şi şi-a câştigat în scurt timp reputaţia de actor total. Putea interpreta orice rol din repertoriul shakespearean, lăsând impresia că depune un efort minim şi că nu oboseşte niciodată, ajungând până acolo încât să joace în trei spectacole pe zi şi să fie poreclit „Mr. Ubicuu".

În 1976, a suferit un atac de panică în timpul unui spectacol, în urma căruia n-a putut să mai urce pe o scenă de teatru timp de aproape douăzeci de ani. „Mi s-a făcut frică şi m-am simţit ca şi cum aş fi rămas în pielea goală ", spunea Holm despre această întâmplare.

S-a întors în teatru abia în 1993 pentru rolul lui Andy din piesa lui Harold Pinter, "Moonlight", iar în 1997 a primit premiul Olivier pentru cel mai bun actor pentru rolul lui Lear. Poate nu întâmplător, una din scenele cele mai controversate din acest spectacol a fost cea în care Sir Ian Holm joacă complet dezbrăcat.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările