Obiceiuri populare la nuntă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiceiuri populare la nuntă. Secolul vitezei, al tehnologiei şi schimbărilor rapide nu înseamnă ruperea totală de tradiţii, o parte din acestea, cum sunt obiceiurile de nuntă, păstrându-se şi în prezent.

Peţitul 

Obiceiul peţitului încă e de actualitate, chiar dacă fiecare îl face în stil propriu. Familia viitorului mirel sau doar tatăl şi mirele merga la familia viitoarei mirese pentru a o cere în căsătorie. Toţi reprezentanţii de seamă trebuie să fie faţă pentru a consimţi „înţelegerea”, părinţii dându-şi binecuvântarea. 

Obiceiuri populare la nuntă. Bradul

Bradul e un moment al nunţii care are loc la domiciliul miresei. Un brad este împodobit cu diverse panglici, iar în vârf sunt puse două şi un busuioc pe care este înfăşurată o aţă alb-roşie (asemănătoare mărţişorului). Cu acest brad împodobit se merge de la fată la băiat unde are loc un scurt ospăţ. Simbolul acestui obicei este începutul unei căsnicii pline de belşug şi fericite.

Ruperea turtei

Turta, un produs de panificaţie dulce, este ruptă deasupra capului miresei de către naşă, înainte ca nuntaşii să meargă la biserică pentru cununia religioasă. Din această turtă li se dă tuturor celor prezenţi să guste, cu precădere fetelor nemăritate.

Obiceiuri populare la nuntă. Furatul miresei 

În preajma miezului nopţii, mireasa este furată sau răpită pentru scurt timp de un grup tineri aflaţi la nuntă. Mirelui i se cere să răscumpere mireasă, soţia sa meritând din acest moment orice „sacrificiu”. 

Aruncatul buchetului

Mireasa cere domnişoarelor de onoare, dar şi celorlalte care încă nu s-au căsătorit, să formeze un grup în spatele ei. Mireasa aruncă buchetul pe spate, iar cea care îl prinde va fi, potrivit tradiţiei, norocoasă şi se va mărita, la rândul ei. 

Obiceiuri populare la nuntă. Scoaterea jartierei

Acest obicei pune la încercarea abilităţile mirelui. Legat la mâini, mirele e pus „să se strecoare” sub rochia miresei şi să scoată cu jartiera, folosindu-se doar de gură. După scoaterea acesteia, sunt chemaţii „flăcăii” (n.r.-tinerii necăsătoriţi) şi aliniaţi în spatele mirelui care va arunca pe spate jartierea. Potrivit datinei, cel care o prinde, are şanse mai mari să scape de burlăcie.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

   

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite