Vila în care a locuit doctorul Nicolae Gheorghiu, scoasă la licitaţie. Care este preţul de pornire

Vila în care a locuit doctorul Nicolae Gheorghiu, scoasă la licitaţie. Care este preţul de pornire

Vila se află în apropiere de Piaţa Victoriei                                                          Fotografii: Artmark

Vila doctorului Nicolae Gheorghiu, construită în anul 1910 şi poziţionată aproape de Piaţa Victoriei, este scoasă la vânzare la Artmark Historical Estate. Preţul de pornire este de 5,9 milioane de euro, anunţă casa de licitaţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Construită în anul 1910, după planurile arhitectului Toma Dobrescu, vila lui Nicolae Gheorghiu, fondatorul primei Şcoli Româneşti de Obstetrică şi Ginecologie, este formată din demisol, parter, etaj, mansardă, totalizând o suprafaţă construită de 1.397 metri pătraţi, din care 1.050 metri pătraţi suprafaţă utilă. 

Fiul lui Dobre Nicolau, care era starostele meşterilor zidari şi dulgheri din Bucureşti, Toma Dobrescu a fost unul dintre primii arhitecţi români formaţi la „Şcoala de Arte Frumoase” din Paris, pentru a deveni ulterior unul din cei mai prolifici „constructori” de la începutul veacului trecut. 
 
Lucrările sale au fost realizate în stilul eclectic, al academismului francez şi cuprind atât reşedinţe private (în Bucureşti, Sinaia, Craiova) cât şi clădiri publice (printre care Palatul Minerva şi Liceul Carol I din Craiova) şi biserici (printre care Palatul Episcopal din Galaţi, Biserica “Sf. Ştefan” din Bucureşti sau catedrala Ortodoxă din Galaţi), scrie Artmark. 
 
Au fost conservate scările de marmură, pardoselile, pereţii şi tavanele, iar scara principală de lemn, tâmplăria şi feroneria, precum şi diverse decoraţii- de la şemineu şi de la balconul de fier- au fost restaurate.
Faţada principală a vilei este dominată de traveea centrală care marchează intrarea, în timp ce faţada dinspre bulevard continuă ritmul şi decoraţia faţadei principale, compoziţia acesteia fiind întregită de orizontala balconului şi verticala bovindoului, susţinute de console puternice de factură barocă. 
Ferestrele au ancadramente mai degrabă sobre, neoclasice, dar şi o serie de decoraţii, panouri cu ghirlande florale, de asemenea de factură neoclasică, aflate deasupra ferestrelor şi sub glafurile acestora.
 
Vila este estimată la un preţ cuprins între 6 şi 6,5 milioane de euro. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: