Târgul de Sfinţii Mihail şi Gavriil, sâmbătă şi duminică, la Muzeul Ţăranului Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la târgurile organizate la Muzeul
Naţional al Ţăranului Român     FOTO: Adevărul
Imagine de la târgurile organizate la Muzeul Naţional al Ţăranului Român     FOTO: Adevărul

Toamna ţărănească este pe sfârşite aşa că profităm de ultimele zile însorite ca să vă chemăm la târg. Timp de două zile, sâmbătă, 5 şi duminică, 6 ale lui Brumar, 50 de meşteri şi artişti iconari vin la Târgul de Sfinţii Mihail şi Gavriil de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, cu tot ce au realizat ei mai minunat peste an.

Alături de meşteri, Galeria de Artă Ţărănească scoate în curte obiecte care mai de care mai încântătoare: haine de sărbătoare, ştergare din bumbac, scoarţe, lepedee şi feţe de masă; ploşti, ulcioare, căni, farfurii; obiecte din lemn: linguri, casete, scaune; ouă încondeiate; icoane pictate pe lemn sau pe sticlă, împletituri şi alte meşteşuguri.

De-ale gurii puteţi târgui: miere, dulceaţă, prăjituri, zacuscă, sucuri şi ţuică.

Vă invităm să regăsiţi frumuseţea şi mărturia gesturilor în lucrurile meşteşugite deopotrivă de ţărani, artizani şi artişti.

„Sâmbătă, înainte de Hranghel, se fac moşi. De Hranghel fiecare om trebuie să aprindă o lumânare care îi va fi „lumina de veci“ în lumea de dincolo. Finii merg cu colăcei la naşi. Se amestecă berbecii cu oile. În acest scop se face turta areţilor (berbecilor) care se aruncă între oi. Dacă ea cade cu faţa în sus, oilor le va merge bine. Se serbează «cu desăvârşit nelucru».“ Irina Nicolau

Târg de Sfinţii Mihail şi Gavriil la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
De sâmbătă, 5 până duminică, 6 noiembrie 2016, de orele 10 de dimineaţă până la 6 seara.

Preţ bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenţi, pensionari).


Târgul de Sfinţii Mihail şi Gavriil este ultimul târg al seriei de acţiuni începute în luna septembrie în cadrul evenimentului Primenire, prin care Muzeul Naţional al Ţăranului Român a relansat promovarea târgurilor dedicate meşterilor, artizanilor şi artiştilor care recuperează şi revitalizează meşteşugurile, aducând de asemenea în atenţia publicului noi interpretări formale ale obiectului tradiţional.

Muzeul Ţăranului
„Îngerii sunt duhurile slujitoare lui Dumnezeu. La început toţi îngerii au fost buni şi înţelepţi. După încercarea la care i-a supus Dumnezeu, înainte de Facerea Lumii, o parte din ei, cei conduşi de Lucifer, s-au răzvrătit. Atunci, spune Scriptura, a fost mare război în cer. Mihail şi îngerii cei buni au învins, iar cei răi au fost aruncaţi din cer şi au devenit demoni. Peste soborul îngerilor buni, Dumnezeu l-a rânduit, pe veci conducător, pe Arhanghelul Mihail. În aceeaşi zi este sărbătorit şi Arhanghelul Gavriil, îngerul tălmăcitor al viselor şi vedeniilor. Gavriil vesteşte lui Ioachim şi Anei naşterea Mariei, Maica Domnului, tot el descoperă preotului Zaharia naşterea şi menirea lui Ioan Botezătorul, în fine, o anunţă pe Fecioara Maria că-l va aduce pe lume pe Domnul Hristos.“ Irina Nicolau – Ghidul sărbătorilor româneşti
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite