Mugur Isărescu, despre o donaţie BNR pentru „Cuminţenia Pământului“: „BNR dă profitul statului. Să dea statul 5 milioane din el“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că BNR nu are posibilitatea să doneze pentru achiziţionarea ”Cuminţeniei Pământului, dar că ”statul poate să facă acest gest”, din profitul pe care îl livrează Banca Naţională, menţionând că ar putea fi donaţi ”cinci milioane (...) pentru Cuminţenia Pământului ca să nu mai lungim povestea asta prea mult”.

 Mugur Isărescu a fost întrebat de către cercetătorul Andrei Oişteanu, la finalul unei conferinţe pe care a susţinut-o, vineri seară, la Alba Iulia, dacă un gest al Băncii Naţionale a României (BNR) de face o donaţie pentru achiziţionarea operei ”Cuminţenia Pământului” ar da şi altor entităţi financiare un îndemn să doneze.

Isărescu a răspuns că ”donaţia” BNR este către bugetul de stat, unde se duce 80% din profitul pe care îl obţine anual, explicând că este vorba de câteva sute de milioane de euro.

”Deci noi îi livrăm statului aproape tot profitul nostru, statul poate să facă acest gest. În Europa, din păcate, băncile centrale nu pot să dea decât profitul către stat şi către societate. O să ne mai gândim la propunerea dumneavoastră. Am rugămintea ca dumneavoastră să sugeraţi ca din cei 80%, adică anul acesta nu ştiu cât am dat bugetului de stat, 5 milioane să fie daţi pentru Cuminţenia Pământului ca să nu mai lungim povestea asta prea mult. Ar fi o sugestie bună, mai ales că vine de la dumneavoastră” a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Andrei Oişteanu i-a recomandat guvernatorului BNR să facă el această propunere, iar Isărescu a promis că va spune acest lucru Guvernului, dar ar trebui ca propunerea ”să vină şi de la public”.

”Eu pot să le spun, dar să vină şi de la public” a conchis Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, care este şi membru al Academiei Române, a susţinut, vineri, la Alba Iulia, o conferinţă cu tema ”Parcursul economiei româneşti şi a BNR către modernitate şi către Europa”. Conferinţa a avut loc în deschiderea Festivalului „Dilema Veche”, eveniment în timpul căruia vor avea loc mai multe dezbateri, conferinţe, lecturi publice, proiecţii de film şi concerte.

Programul de vineri continuă cu un recital Ana Silvestru, la Catedrala Romano Catolică din Alba Iulia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite