Ministerul Culturii negociază trecerea Muzeului Mineritului de la Roşia Montană în subordinea sa

Ministerul Culturii negociază trecerea Muzeului Mineritului de la Roşia Montană în subordinea sa

Roşia Montană

Ministerul Culturii negociază trecerea Muzeului Mineritului de la Roşia Montană în subordinea sa, a anunţat într-o conferinţă de presă care a avut loc luni, secretarul de stat Oana Bogdan.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Negociem trecerea Muzeului Mineritului în administrarea Ministerului Culturii. În acest moment, el se află în administrarea Întreprinderii Miniere Roşia Montană. Acesta este un pas asumat de Guvern, care dă un semnal pozitiv zonei”, a spus Oana Bogdan.

Pentru transferarea instituţiei, reprezentanţii Ministerului Culturii spun că se pregăteşte o ordonanţă de urgenţă, la care lucrează împreună cu Ministerul Economiei.

Potrivit lui Ştefan Bâlici, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, acest gest se înscrie în strategia de protejare şi punere în valoare a patrimoniului de la Roşia Montană.

El a explicat paşii dosarului de înscriere a Roşiei Montane în UNESCO. Pentru întocmirea documentaţieia ministerul a apelat la un expert cu experienţă pentru particularitatea acestui dosar - peisaj cultural minier - Barry Paul Gamble (Anglia).

”În momentul de faţă lucrăm la elaborarea studiului de delimitare a peisajului cultural minier Roşia Montană, pentru că avem de-a face cu un teritoriu care are şi valenţe naturale, dar şi urme semnificative din punct de vedere cultural pentru evoluţia societăţii”, a spus Bâlici.

La începutul lunii decembrie, reprezentanţii ministerului spun că vor avea un dosar complet, pe care îl vor înainta UNESCO.

”Dacă va fi acceptat şi înscris pe lista Patrimoniului mondial UNESCO, acest peisaj trebuie gestionat în mod corespunzător. Astfel, trebuie să existe structuri de gestiune. În acest context, muzeul este o piesă foarte importantă. El există, dar informal, şi funcţionează în cadrul Întreprinderii Miniere. Acea întreprindere şi-a întrerupt producţia din 2006 şi este foarte probabil ca ea să se închidă, ceea ce ar presupune un risc major pentru existenţa acestui muzeu. Este foarte important ca el să fie preluat de Ministerul Culturii şi pentru a-i asigura continuitatea, dar şi pentru susţinerea demersurilor de înscriere în patrimoniu şi gestiune pe termen lung a sitului”, a mai declarat Ştefan Bâlici.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, marcând astfel un prim pas făcut în direcţia unei eventuale propuneri pentru a intra pe lista Patrimoniului mondial UNESCO.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările