Ziduri de Frontieră în Istorie - unde ar fi zidul promis de Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În istorie, nu doar cetăţile erau protejate de ziduri, ci şi graniţele unor ţări erau împrejmuite. Zidurile erau construite pentru sporirea securităţii şi limitarea imigraţiei ilegale, a traficului de persoane şi a contrabandei.

Nu vorbim de simple bariere de graniţe care presupun simple garduri cu sârmă ghimpată , ci de ziduri la propriu (acele întăriri construite din cărămizi si blocuri de piatra). Unele ziduri au creat controverse,  au depăşit recorduri şi chiar au funcţionat eficient o perioadă îndelungată de timp. Se raportează că numai în anii 2000-2016, în plină epocă a globalizării ce ar presupune circulaţie liberă, s-au construit cele mai multe bariere de frontiere postbelice, cele mai multe în Orient pentru a stopa imigraţia ilegală, traficul de droguri, atacurile teroriste (Pakistan-Afghanistan, Turkmen-Uzbekistan, Indo-Bangladesh/Kashmir, Coreea de Nord-Coreea de Sud, China-Coreea de Nord, Irak-Arabia Saudită), în America Latină (Argentina-Paraguay), Africa (Botswana-Zimbawe, Egipt-Gaza), dar şi în Europa Centrală şi Balcanică (Slovenia, Ungaria, Croatia,Bulgaria, Grecia) pentru a stopa imigraţia ilegală provenită din lumea musulmană sau agresiunea Rusiei (Ucraina-Rusia).

1. Marele Zid Chinezesc

Anul 221 i.en.-China de azi în timpul dinastiei Qin:

image

Împăratul Chinei, Qin Shi Huangdi, domnea cu o mâna de fier. Clădise un mare imperiu unificat din mai multe state. Pentru a-şi centraliza puterea şi a preveni răscoalele lorzilor feudali, a ordonat distrugerea zidurilor ce despărţeau fostele state.

Dar o mare ameninţare venea din afară, din nord: populaţia Xiongnu, o confederaţie de nomazi ce trăiau în stepele Asiei. Erau buni călăreţi şi jefuitori eficienţi. Pentru a preveni jafurile, împăratul Shi Huangdi a ordonat construirea unui zid care să conecteze fortificaţiile din frontieră Nordică a imperiului. O forţă largă de muncitori a fost mobilizată şi cantităţi uriaşe de materiale au fost transportate. Blocuri de pietre erau extrase din munţi şi pământul era bătătorit. Nu se ştie exact numărul, dar se estimează că sute de mii de muncitori extenuaţi , flămânzi, bolnavi şi-au găsit sfârşitul. Zidul a fost renovat şi după domnia împăratului Qin, în timpul dinastiei Han, în timpul dinastiilor nordice, fiind extins pentru a se apăra de invadatorii nordici.

Click aici pentru continuare pe historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite