Triumf francez la BAFTA

Filmul „The Artist“ a obţinut şapte trofee. Pentru americani a punctat Meryl Streep, câştigătoare la categoria cea mai bună actriţă pentru interpretarea lui Margaret Thatcher, în pelicula „The Iron Lady“.

Ştiri pe aceeaşi temă

La gala prestigioaselor premii acordate de Academia Britanică de Film desfăşurată duminică seară la Londra au strălucit francezii. „The Artist"/„Artistul", o coproducţie Franţa-Belgia a fost desemnat Cel mai bun film, iar marele premiu pentru regie i-a revenit lui Michel Hazanavicius. Hazanavicius a fost distins şi pentru Cel mai bun scenariu original, „The Artist" fiind un film mut, alb-negru. Ridicând premiul, regizorul şi scenaristul a glumit: „Sunt foarte surprins fiindcă mulţi oameni au crezut că nu există niciun fel de scenariu, nefiind dialog. Deci englezii sunt oameni foarte deştepţi. Felicitări!".

Şi la categoria Cel mai bun actor, premiul s-a dus tot la „The Artist" - actorul Jean Dujardin. Dujardin interpretează un cunoscut actor de filme mute, George Valentin, care îşi pierde treptat din succes şi începe să depună eforturi pentru a salva cinematografia mută. „The Artist" a fost surpriza anului la Festivalul de la Cannes şi a fost declarat de criticii newyorkezi Cel mai bun film din 2011. „The Artist" va intra în cinematografele din România pe 24 februarie.

Meryl Streep, o „doamnă de fier"

Premiul BAFTA pentru Cea mai bună interpretare feminină a fost adjudecat de Meryl Streep pentru rolul lui Maragaret Thatcher din „The Iron Lady"/„Doamna de fier". Regizat de Phyllida Lloyd, filmul reconstruieşte destinul primei femei-premier din istoria Marii Britanii, dintr-o perspectivă emoţionantă, universală - povestea poate fi cea a oricărei femei, explică regizoarea. Iar Meryl Streep este complet transformată, inclusiv fizic, în acest rol. Când şi-a ridicat premiul, Streep a spus că e foarte mândră de echipa filmului şi le-a mulţumit producătorilor pentru „că au cerut şi au aşteptat atât de mult de la mine".

Actriţa Meryl Streep a strălucit la Londra   Foto: afpPrimul premiu, la 82 de ani

Actorul Christopher Plummer, în vârstă de 82 de ani, a câştigat primul BAFTA din cariera sa - la categoria Cel mai bun actor într-un rol secundar - pentru interpretarea unui homosexual din filmul „Beginners".

În acelaşi timp, Octavia Spencer a câştigat trofeul pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar pentru interpretarea din „The Help". A fost singurul premiu pe care l-a obţinut „The Help", nominalizat la cinci categorii. „La piel que habito" al lui Pedro Almodovar a fost desemnat Cel mai bun film străin.

Cele mai importante premii:

- Cel mai bun film: „The Artist"
- Cel mai bun film britanic: „Tinker Tailor Soldier Spy"  
- Cel mai bun regizor: Michel Hazanavicius, „The Artist"
- Cel mai bun actor în rol principal: Jean Dujardin, „The Artist"
- Cea mai bună actriţă în rol principal: Meryl Streep, „The Iron Lady"
- Cel mai bun actor în rol secundar: Christopher Plummer, „Beginners"
- Cea mai bună actriţă în rol secundar: Octavia Spencer,  „The Help"
- Cel mai bun scenariu original: Michel Hazanavicius, „The Artist"
- Cel mai bun scenariu adaptat: Bridget O'Connor, Peter Straughan, „Tinker Tailor Soldier Spy"

citeste totul despre: