Atentat terorist în Franţa. Top 10 cele mai dramatice atacuri teroriste ale ultimului secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la atentatul terorist din Maiduguri, Borno, Nigeria, 26-30 iulie 2009
Imagine de la atentatul terorist din Maiduguri, Borno, Nigeria, 26-30 iulie 2009

Atentat terorist în Franţa. Terorismul este una dintre principalele ameninţări la adresa siguranţei cetăţeanului. Se duc campanii de combatere a terorismului, precum şi campanii de conştientizare a pericolului pe care îl prezintă. Se iau măsuri sporite de siguranţă, uneori cetăţenii cedând din drepturile lor de dragul protejării împotriva inamicului invizibil şi imprevizibil.

Atentatul terorist de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite a pus în mişcare toate motoarele luptei împotriva terorismului. Dar înainte ca civilii să devină ţinte, să moară fără vină, terorismul – atât în istoria sa europeană, cât şi orientală – nu era un act criminal nediscriminatoriu. Ba dimpotrivă. Se stabileau ţinte precise, cu impact şi influenţă – să ne amintim de cazul asasinării Arhiducelui Franz Ferdinand la Sarajevo în 1914.

Cuvântul „terorism” a intrat în lexiconul limbilor europene în zorii Revoluţiei Franceze din 1789. În primii ani ai revoluţiei, guvernele din Paris încercau să impună noua ordine prin violenţă, având în vedere că cetăţenii cam opuneau rezistenţă schimbărilor propuse. Aşadar, primul sens al cuvântului, aşa cum este înregistrat de Academia Franceză în 1789, a fost de „sistemul sau domnia terorii”.

Internaţionalizarea terorii

În lumea bipolară a Războiului Rece, s-a schimbat şi tactica teroriştilor. În condiţiile în care cele două superputeri dădeau o mai mare importanţă confruntărilor minore, în încercarea de a evita izbucnirea unui război nuclear, războaiele dintre Est şi Vest aveau loc la periferia lumii şi erau limitate ca sferă de acţiune. Astfel că terorismul a apărut mai mult ca o opţiune tactică a liderilor insurgenţelor şi revoluţiilor. Apoi, în contextul luptei pentru independenţă faţă de puterile coloniale, terorismul a devenit o tactică ce a venit în ajutorul luptei generale. Terorismul era folosit în cadrul larg al mişcărilor, fiind coordonat cu acţiunile politice, sociale şi militare.

Se pare că epoca terorismului de factură modernă a început în 1968, când Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei a deturnat un avion al El Al care plecase de la Tel Aviv spre Roma. Pentru prima dată, în alegerea ţintei era importantă ţara de origine a obiectului atacat – Israel, şi, de asemenea, se recurgea la folosirea deliberată a pasagerilor ca ostatici pentru a face publice revendicările grupării teroriste împotriva guvernului israelian. Civilii devin de acum carnea de negociere dintre terorişti şi autorităţi.

Un alt aspect al internaţionalizării terorismului este cooperarea dintre diferitele organizaţii extremiste în organizarea de operaţiuni teroriste. Această cooperare are loc în antrenarea teroriştilor, organizarea de operaţiuni şi oferirea de sprijin logistic.

Cele mai grave atacuri teroriste ale ultimului secol, după numărul de oameni ucişi şi răniţi sunt următoarele:

  1. Statele Unite, 11 septembrie 2001

Ucişi: 2.993

Răniţi: 8.900

Atentatele de la 11 septembrie 2001, care au şocat întreaga lume şi au schimbat dinamica politicilor internaţionale în materie de securitate, au constat în deturnarea a patru avioane comerciale de pasageri de către 19 terorişti Al-Qaeda. Teroriştii care au preluat controlul avioanelor au prăbuşit două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York. Al treilea avion a fost prăbuşit în clădirea Pentagonului din Arlington, Virginia, în apopiere de Washington DC. Al patrulea avion a fost prăbuşit pe un câmp din Pensylvania.

Continuarea pe Historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite