Prima zi de Gaudeamus, cu Antonescu şi Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a XVIII-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură a început la complexul Romexpo din Bucureşti, la ora 12.00, cu un minirecital de muzică de J. S. Bach, susţinut de violoncelistul Răzvan Suma.

Au fost prezenţi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi oficialităţi italiene. Italia este ţara invitată de onoare la această ediţie care se va desfăşura până duminică, 27 noiembrie.

Tema evenimentelor din decembrie '89 a fost pusă în discuţie, aseară, şi la standul Editurii Humanitas, cu ocazia lansării cărţii „Moartea Ceauşeştilor", de Catherine Durandin. Volumul susţine teza că Revoluţia română din 1989 a fost o lovitură de stat. Catherine Durandin este profesoară şi specialistă în istoria recentă a României.

Când a izbucnit Revoluţia din decembrie 1989, căderea lui Ceauşescu „se produce pe cât de spectaculos, transmisă în direct de radioteleviziune, pe atât de tipic pentru o lovitură de stat pusă la cale din interiorul sistemului", arată autoarea. Doar că, „la adăpostul unui delir mediatic, în care nimeni nu oboseşte să verifice acurateţea informaţiilor, o garnitură nouă de activişti şi ofiţeri confiscă în folosul său aşa-zisa revoluţie".

„Moartea Ceauşeştilor" confirmă varianta Revoluţiei ca lovitură de stat pe care o dovedesc şi cărţile publicate de Grigore Cartianu la Editura Adevărul. Scriitorul Teşu Solomovici şi-a lansat tot ieri volumul „Mareşalul Ion Antonescu - o biografie". Acesta şi-a caracterizat demersul ca fiind unul paradoxal, având în vedere originea sa evreiască. „Trebuie să o spun de la început. Între mareşalul Ion Antonescu şi evrei nu va fi niciodată pace. Cu toate acestea, eu îi datorez viaţa, într-un fel, lui Antonescu", a declarat Solomovici. Acesta a precizat faptul că, deşi Antonescu i-a oprimat pe evrei, el a fost şi cel care s-a opus deportării evreilor români în lagărele de concentrare.

Lecturile unui primar

Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că mai citeşte cărţi de medicină doar pe fugă şi că, în prezent, reciteşte romanul „Ivanhoe", de Walter Scott. „Am citit ce era de citit. Acum recitesc o carte mare, «Ivanhoe». Atunci când sunt supărat trec la cărţi de politică", a spus primarul. Întrebat de jurnalişti ce carte i-ar recomanda lui Mircea Geoană, exclus recent din PSD, Oprescu nu s-a putut abţine să nu facă o glumă. „Nu i-aş da să citească «Micul prinţ». Poate «Marele vrăjitor»", a răspuns el.

Visul livresc al lui Radu Moraru

Prezent la târg, la invitaţia lui Grigore Cartianu, care a lansat cartea „Teroriştii printre noi", realizatorul TV Radu Moraru a declarat pentru „Adevărul" că, dacă ar avea timp, ar reciti opera integrală a lui Shakespeare şi a vorbit despre utopia lui livrescă: „Visul meu e să fiu singur într-un asemenea spaţiu, ca să pot să mă plimb zeci de ore printre rafturi. Să simt cărţile, să le deschid, să citesc pasaje din ele, iar la final să plec cu un camion de cărţi, undeva pe o plajă izolată. Şi să citesc câţiva ani despre ce i-a trecut omului prin cap atunci când s-a apucat de scris."

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite