„Miron Constantinescu, o biografie“ Despre secretele economiei româneşti în comunism, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Bosomitu, la Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Ştefan Bosomitu, la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Miron Constantinescu e unul dintre puţinii intelectuali comunişti care ajung în cercul restrains al puterii după 23 august 1944. Era responsabil cu elaborarea primelor planuri anuale şi cincinale, catastrofale pentru economia Româniai. Istoricul Ştefan Bosomitu a vorbit, la Adevărul Live, despre destinul Miron Constantinescu şi despre secretele lumii închise a nomenclaturii comuniste.

Istoricul Ştefan Bosomitu a lansat, recent, volumul „Miron Constantinescu, o biografie“, carte despre care se poate spune, încă de la începutul lunii februarie, că e unul dintre evenimentele anului în rândul celor pasionaţi de istoria comunismului în România.

Avem în cartea lui Ştefan Bosomitu un tezaur de informaţii, atent, circumspect şi pertinent analizate, pe baza căruia putem înţelege cum un intelectual sofisticat a putut participa la orgiile propagandistice ale eternului stalinism românesc. Vladimir Tismăneanu, istoric şi politolog

Biografia lui Miron Constantinescu, sociolog marxist, figură centrală a nomenclaturii comuniste în România, spune, de fapt, întreaga istorie sângeroasă a bolşevicilor din România. Şi nu numai despre asta e vorba. Istoricul Ştefan Bosomitu a avut nevoie de câţiva ani buni pentru a pune cap la cap un portret complet al celui care a fost Miron Constantinescu. Iar viaţa nomenclaturistului e, în bună măsură, oglinda comunismului românesc.

stefan bosomitu

Miron Constantinescu a condus Comitetul de Stat al Planificării, structură asemănătoare unui minister. A fost cel care a coordonat prima etapă a economiei planificate în România: a elaborat primele planuri anuale şi cincinale. Despre Miron Constantinescu şi despre bolşevicii „apostoli ai lui Stalin“ şi despre cele mai ascunse secrete ale comuniştilor români, aflaţi joi, de la 11.00, la Adevărul Live. Invitat special: Ştefan Bosomitu.

 


ŞTEFAN BOSOMITU este cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc din 2007. În 2011 a obţinut titlul de doctor în istorie la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi cu teza Miron Constantinescu – destinul unui intelectual angajat. A fost bursier Socrates–Erasmus la Université d’Angers, Franţa (2004–2005), şi fellow New Europe College (2011–2012). A făcut stagii de documentare la Angers (2010) şi la Paris (2012), a participat la diverse conferinţe naţionale şi internaţionale de specialitate (la Vilnius, Budapesta, Praga, Nantes, New York, Berlin), a publicat numeroase studii şi articole ştiinţifice în periodice de profil. Lucrări coordonate: Spectrele lui Dej. Incursiuni în biografia şi regimul unui dictator (împreună cu Mihai Burcea; Polirom, 2012), Între transformare şi adaptare. Avataruri ale cotidianului în regimul comunist din România (împreună cu Luciana Jinga; Anuarul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, vol. VIII, Polirom, 2013).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite