„Memoriile“ lui Rushdie, în dezbatere la Librăria Adevărul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai recent volum al lui Salman Rushdie, tradus în română la Editura Polirom, va fi lansat mâine, de la ora 19.00, la Librăria Adevărul (strada Doamnei nr. 27-29, Bucureşti).

Volumul celebrului scriitor britanic de origine indiană, în care acesta povesteşte aventura la care a fost supus după ce ayatollahul Khomeini din Iran l-a condamnat la moarte, va fi dezbătut, mâine, cu ocazia lansării, de scriitorul Radu Paraschivescu (traducător în română al lui Rushdie), de jurnalistul Marius Constantinescu (care i-a luat un interviu televizat) şi de criticul Bogdan-Alexandru Stănescu, directorul editorial al Polirom. Moderatorul discuţiilor va fi scriitorul Cezar Paul-Bădescu, care şi el a făcut două interviuri faţă-n faţă cu Salman Rushdie.

Protecţie de 11 milioane de lire

„Memorii", volumul care se lansează mâine, are trecute pe copertă numele a doi autori - Joseph Anton şi Salman Rushdie. E vorba, de fapt, de aceeaşi persoană, pentru că Joseph Anton este numele pe care l-a purtat scriitorul în cei 10 ani în care s-a ascuns prin camere de hotel sau în case conspirative de asasinii fundamentaliştilor musulmani.

Coşmarul lui Rushdie a început în februarie 1989, de Ziua Îndrăgostiţilor, când ayatollahul Ruhollah Khomeini a pus „fatwa", condamnarea la moarte, pe capul lui, pentru romanul „Versetele satanice", considerat blasfemiator de către musulmani. Începând de a doua zi, scriitorul a intrat sub protecţia serviciilor secrete britanice, i-a fost dată o altă identitate şi, timp de 10 ani, a trăit permanent sub pază şi a schimbat 30 de domicilii secrete, în mai multe localităţi. Întreaga „Operaţiune Malachite", cum a purtat numele în dosarele serviciilor secrete britanice, a fost estimată la 11 milioane de lire sterline.

Numele de Joseph Anton a fost ales de Rushdie însuşi după prenumele a doi dintre scriitorii lui preferaţi: Joseph Conrad şi Anton Pavlovici Cehov. După cum povesteşte într-un interviu pe care l-a acordat de curând publicaţiei germane „Der Spiegel", Salman Rushdie a propus serviciilor secrete mai multe variante de nume, dar Joseph Anton a fost cel agreat. Un motiv era şi uşurinţa cu care putea fi ţinut minte de către agenţi, care i se adresau cu diminutivul Joe.

„Din acel moment, am fost pentru ei, timp de 10 ani, Joe. «Salut, Joe!» Uram asta! Când eram singur cu ei în casă, le spuneam: «Băieţi, nu vreţi să vă opriţi un pic din a-mi mai zice Joe? Nu mai e nimeni aici în afară de noi şi ştim cu toţii cine suntem.» Nu aveam nicio şansă cu ei. Aşa că a trebuit să-mi spun mie însumi: «Joe, trebuie să trăieşti până ce vei muri.»", povesteşte Salman Rushdie în interviul din „Der Spiegel".

Miza creşte

Ameninţarea morţii a fost cu adevărat serioasă nu numai pentru Rushdie, dar şi pentru editorii sau traducătorii lui (aşa cum, de altfel, şi precizase ayatollahul Khomeini în condamnare). Unul dintre asasinii tocmiţi să-l ucidă pe Rushdie a detonat din greşeală bomba artizanală pe care o fabrica, într-un hotel londonez, editorul norvegian al „Versetelor satanice" a fost împuşcat, traducătorul japonez a fost ucis prin înjunghiere, traducătorul italian a fost rănit, iar 37 de oameni au murit în urma unui atac care-i era destinat traducătorului turc.

Într-un recent interviu acordat BBC, Rushdie a spus că, în contextul protestelor de acum iscate în lumea musulmană de caricaturi şi filme, „ar fi extrem de dificil să publici o carte care critică Islamul". De altfel, deşi scriitorul nu are nicio legătură cu filmul realizat în Statele Unite care-l ironizează pe profetul Mahomed, atmosfera incendiară iscată de el a dus şi la creşterea sumei puse pe capul lui Rushdie. Un lider al unei organizaţii musulmane fundamentaliste a anunţat de curând că adaugă la recompensa pentru uciderea scriitorului suma de 500.000 de dolari - astfel ajungându-se la o sumă totală de 3,3 milioane de dolari.

Salman Rushdie a declarat că nu se sinchiseşte de noile ameninţări asupra vieţii lui şi a criticat protestele antiamericane din lumea musulmană.

“Insist asupra dreptului de a ne exprima liber, inclusiv când e vorba de religii."
Salman Rushdie scriitor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite