„Dracula“ rulează la TIFF cu muzică live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această seară, de la ora 21.30, la Castelul Bannfy-Bonţida din Cluj‑Napoca, chitaristul Gary Lucas acompaniază filmul realizat în 1931. Evenimentul legat de legendarul vampir vine la TIFF în premieră europeană, după o primă vizionare în Havana (Cuba).

Muzicianul american Gary Lucas a venit la TIFF într-o dublă „misiune". În această seară, va cânta live coloana sonoră a filmului „Dracula" din 1931, regizat de R. Tod Browning, o compoziţie proprie, care în proporţie de 50% este fixă şi 50% improvizată. „De fiecare dată când văd filmul ăsta, găsesc ceva nou de pus pe muzică", a povestit chitaristul.

Pe lângă „Dracula", Lucas va mai cânta şi în cadrul mini-festivalului muzical AlternaTIFF. Concertul lui, care va cuprinde bucăţi de muzică din filmele lui Hitchcock, Fellini şi Werner Herzog, are loc miercuri, la clubul Zorki, de la ora 23.00.

Proiecţia „Dracula" cu muzica live a lui Lucas este o premieră europeană. Gary Lucas a mărturisit că i s-a părut uimitor filmul lui
Bela Lugosi despre „Dracula", dar îl consideră mai bun pe cel proiectat la TIFF în această seară. El spune că pelicula nu are coloană muzicală, în afară de un segment din „Lacul lebedelor", şi că experienţa acestui film fără coloană sonoră este una „seacă". 

Petrecere de deschidere

Vineri seară, „lumea bună" de la TIFF - jurnalişti străini, diplomaţi - s-a strâns, după gala de deschidere a festivalului, la un un cocktail sponsorizat de Ambasada Coreei de Sud, cu ocazia focusului pe filmul coreean de la această ediţie.

La petrecere au fost prezenţi şi directorul festivalului, Tudor Giurgiu, şi actriţa Ozana Oancea. Aceasta deţine rolul principal din filmul „Felicia înainte de toate", regizat de Răzvan Rădulescu şi de Melissa de Raaf, şi apare şi în mediumetrajul „Captivi de Crăciun", care va fi proiectat tot la TIFF, în timpul Zilelor Filmului Românesc.

Tot vineri, la ora 17.30, cinematograful Arta din Cluj era neîncăpător pentru tinerii care au venit să vadă trei calupuri de scurtmetraje şi mediumetraje româneşti, precum „Ochiul păpuşii", „Captivi de Crăciun" şi „Icre negre". Publicul a râs în hohote şi a descoperit că România are din ce în ce mai mulţi regizori talentaţi.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite