Dan Drăghicescu despre Regina Maria în documentarul istoric „Maria, inima României“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine Captură film: Maria, inima României. Încoronarea la Alba Iulia, 1922
Imagine Captură film: Maria, inima României. Încoronarea la Alba Iulia, 1922

De-a lungul timpului, nu puţine au fost personalităţile care au marcat istoria ţării noastre şi care au reuşit să inspire, prin activitatea şi acţiunile lor, generaţii de tineri, oameni de cultură, istorici dar şi regizori, scenarişti, producători de film ce au redat cu fidelitate secvenţe din contribuţia acestora pentru destinul României. Una din aceste personalităţi a fost şi rămâne Regina Maria a României.

Mihaela Toader – Suntem la Sinaia, Domnule Dan Drăghicescu, şi parcurgem drumul către Castelul Peleş şi Pelişor cu gândul şi emoţia că ne aflăm foarte aproape de inima Reginei Maria. Însă, Domnule Dan Drăghicescu în calitatea Dumneavoastră de producător asociat al filmului documentar „MARIA – INIMA ROMÂNIEI” cred aţi reuşit, împreună cu întreaga echipă de consultanţi istorici şi colaboratori importanţi cu care aţi lucrat, să îi aduceţi pe români şi nu numai, mai aproape de înţelegerea sentimentelor Reginei Maria faţă de România. Când şi cum aţi demarat acest proiect şi care a fost motivaţia?

Dan Drăghicescu – Cu adevarat, Sinaia este locul cel mai potrivit care te aduce la istoria Regală a României, te duce cu gândul la Regele Carol 1, Regele Ferdinand, Regina Maria, Regele Mihai. Filmul documentar istoric „Maria, inima Romaniei” este iniţiativa Domnului John Florescu care în calitatea sa de producător executiv mi-a dezvăluit la începerea acestui proiect istoric motivaţia sa sentimentală, citez:

„Tatăl meu, istoricul Radu Florescu, mi-a atras atentia către Regele Mihai. Odată cu apropierea aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, curiozitatea m-a indreptat către Regina Maria”.

Am avut privilegiul să fiu producător asociat al acestui film documentar şi împreună cu domnul John Florescu şi echipa Chainsaw Film Productions am inceput cercetarea şi producţia filmului, în 2016, imediat, după lansarea documentarului „Războiul Regelui” (care include probabil cel mai lung interviu cu Regele Mihai).

Mihaela Toader – Aşa e! Putem spune că e cel mai lung interviu cu Regele Mihai. În 2018, am avut prilejul să organizez în cadrul şi sub egida IICCMER, ediţia a doua a Şcolii de Vară de la Sinaia, ce a fost dedicată Regelui Mihai. Într-una din zile, studenţii au beneficiat de vizionarea filmului documentar „Războiul Regelui”. Desigur, am avut acordul direct al Domnului John Florescu. Impresiile şi comentariile studenţilor au fost apreciative.

Dan Drăghicescu - Mă bucur să aud asta! Am observat că impactul vizual al redării imaginilor de arhivă şi a scenelor de reconstituire din film a creeat tinerilor studenti, elevi şi nu numai, curiozitate pentru istoria modernă a României mai ales, că multe fapte istorice au fost ascunse de comunişti. Dar, revenind, la ce m-aţi întrebat, vă precizez că Domnul Trevor Poots a scris şi regizat „Maria, inima Romaniei”, este un cunoscut scenarist şi regizor nord irlandez care a colaborat în trecut cu Sir David Frost şi Domnul John Florescu în Londra, la alte proiecte istorice anterioare. Filmul este documentat din arhivele naţionale şi internaţionale şi urmăreşte firul  biografic al cărţii „Ultima Romantică” scris de scriitoarea americană, Hannah Pakula. Dealtfel, pe Hannah Pakula o regăsim şi în film cu un interviu înregistrat de John Florescu, în New York. Filmul aduce elemente particulare ale Reginei Maria din anturajul ei politic, contribuţia acesteia la Tratatul de Pace din Versailles, pasiunile cât şi interacţiunea cu membrii familiei regale şi a prietenilor apropiaţi. Rolul Reginei Maria în Franţa nu a fost executiv dar influenţa adusă la nivel internaţional a fost un real succes. Subliniez, influenţa Reginei Maria la nivel naţional şi internaţional pentru Marea Unire o veţi descoperi în film.

regi

Prinţesa Maria călare alături de viitorul Rege George al Angliei

Mihaela Toader – Dar din culisele filmului ce ne-aţi putea dezvălui?

Dan Drăghicescu – Din culisele filmului pot menţiona că am reuşit să înregistrăm, probabil, ultimul interviu, în 2017, cu istoricul Neagu Djuvara contemporan cu Regina Maria cât şi Doamnei Leni Shrager, fiica lui Henri Shrager, secretarul lui Barbu Ştirbey.

Alteţa Sa Regală Principesa Margareta Custodele Coroanei, ne-a dat un suport major prin punerea la dispoziţie a arhivelor personale ale familiei cât şi alte dezvăluiri prin interviul  filmat în Palatul Elisabeta.

O experienţă interesantă am avut-o în Germania la filmările din Sigmaringen unde impreună cu John ne-am întâlnit cu Domnul Karl Friedrich, Prinţ de Hohenzollern care ne-a acordat un testimonial în legatură cu nunta Reginei Maria şi Ferdinand care s-a desfăşurat în Castelul Sigmaringen. Istoria arhivelor din Sigmaringen arată în detaliu şi evoluţia lui Carol I care vine din marea familie Hohenzollern.

Vreau să menţionez aportul Academiei Române adus la acest proiect prin Domnul profesor şi istoric,  Preşedintele Ioan Aurel Pop care a acordat un interviu la acest film, ca istoric, în Cluj.

Practic, din punct de vedere al producţiei în locaţii, timp de doi ani am avut filmări in:  Bucureşti, Sinaia, Alba-Iulia, Cluj, Bicaz, Soveja, Balchik, Sigmaringen, Paris, New York, Oxford, Budapesta şi Moscova. Am colaborat cu operatori de camera din 4 ţări: Romania, U.S.A., Anglia şi Rusia.

Un element de premieră în post producţie al acestui film este colorizarea arhivelor din Primul Razboi Mondial - lucru realizat în colaborare cu studioul Composite Films din Paris prin supervizarea Domnului Samuel Francois Steininger, expert pentru proiecte istorice - cât şi sunetul în prelucrarea şi curăţarea vocii originale a Reginei Maria realizată în studioul nostru din Bucureşti - Chainsaw Europe.

Mihaela Toader – Se ştie că împreună cu John Florescu în calitate de producător executiv aţi înregistat un real succes cu filmul documentar „Războiul Regelui”. De curând, aţi genarat un turneu istoric naţional împreună cu John Florescu pentru prima dată în România cu două filme istorice cu intararea liberă pentru a ajuta şi susţine educaţia istorică. E un lucru meritoriu şi aş dori să ne spuneţi mai multe despre acest turneu.

Dan Drăghicescu – Turneul istoric naţional este o iniţiativă a lui John Florescu şi este pentru prima dată în România când se organizează proiecţii cu intrare liberă a două filme documentare istorice care prezintă doua episoade majore din istoria modernă a României. Proiecţiile începute la Bucureşti au fost nu numai în cinematografe, ci şi în case de cultură, şcoli şi fabrici. Canalul de televiziune History, ca partener al turului, a remarcat audienţa şi a redifuzat filmele de mai multe ori, iar acum de Ziua Nationala pe 1 Decembrie 2020 ne onorează cu o nouă difuzare a documentarului „Maria, inima Romaniei”. Plănuim ca acest tur să continuie şi în 2021 în functie de condiţiile sanitare.

şş

Foto: Regina Maria cu ogarii

Mihaela Toader – Dar despre turneul internaţional, ce ne-aţi putea spune?

Dan Draghicescu – La nivel internaţional am reuşit să prezint filmul la München la iniţiativa Alinei de Roumanie şi graţie invitaţiei Doamnei Brigitte Drodtloff, directoarea Festivalului de Film Românesc la München. La Ambasada României la Ankara, colegul meu, producătorul senior Viorel Chesaru a prezentat filmul în martie 2020, practic ultima prezentare internaţională în acest an datorită crizei sanitare. Urmează, în 2021, proiectii la Balchik, Madrid, Londra, New York, Oregon la MaryHill Museum, Paris cât şi alte locaţii care vor fi anunţate ulterior.

Mihaela Toader – Anul 2021 este Centenarul Regelui Mihai. Ce planuri aveţi pentru publicul român?

Dan Drăghicescu – Întradevăr anul 2021 este Centenarul Regelui Mihai iar noi vom continua să prezentăm documentarul „Razboiul Regelui” cât şi „Despre Viaţă”, un film documentar scurt cu Regele, produs în 2017. Dorinţa noastră este să prezentăm în continuare aceste filme istorice în şcoli şi facultăţi pentru tânara generaţie. La nivel naţional, împreună cu Clubul Rotary România ne propunem să distribuim în fiecare şcoală un DVD cu aceste proiecte. Aceste filme sunt producţii independente ale studioului Chainsaw Film Productions Bucureşti cu suportul sponsorilor şi corporaţiilor partenere cărora le mulţumim.

În incheiere doresc să menţionez consultanţii istorici şi echipa principală a filmului din partea de producţie: Doamna Margaret MacMillan, profesor istoric, Oxford University, Doamna Diana Mandache, istoric; Doamna Prof. Dr. Catherine Durandin, Domnul Matei Cazacu, istoric şi cercetator la Centre National de la Recherche Scientifique din Paris.

Scenariu şi Regia: Trevor Poots, Producător Executiv: John Florescu, Producător Asociat: Dan Draghicescu, Producător Senior: Viorel Chesaru, Editor şi cercetare: Mircea Lăcătuş, Cercetare arhive Academia Română:Dana Gliga de la ICR; Muzica: Hasan Nasser, Camera: Marius Ivaşcu, Matthews Vaughan, James Miller, Andrei Erastov, Post producţia: Chainsaw Europe, Producţia: Chainsaw Film Productions.

Filmul, „Maria, inima României” a fost premiat în 2019 – Best history film documentary de către Upfar Argoa Uniunea Producătorilor Independenţi prin Domnul Prof. Laurenţiu Damian - UNATC şi Domnul Prof. Dinu Tănase.

Documentarul a fost selecţionat la Festivalul de film istoric Râşnov, Tiff la Cluj, Serile Filmului Românesc la Iaşi şi Timişoara la recomandarea Doamnei Irina-Margareta Nistor, cât şi la Festivalul de Film din Câmpulung la recomandarea Prinţului Nicolae al României şi selecţionat de Domnul Bogdan Stamatin, directoru festivalul.

şş

Dan Drăghicescu, Neagu Djuvara şi John Florescu

De asemenea, acum un an înainte de Ziua Naţională a României am avut o proiecţie de gală la Alba Iulia la invitaţia Domnului Florin Mărginean, preşedintele Rotary Club Alba Iulia, unde s-a născut ideea distribuţiei DVD-ul istoric de colecţie în fiecare şcoală cu suportul Rotary Club.

Un mulţumesc special  către toată echipa filmului şi  adaug către Diana Ducar,  care a jucat rolul Prinţesei Maria împreună cu calul său, Hidalgo, în scenele de reconstituiri de la începutul filmului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite