Cere şi ţi se va da: Moldovenii au cerut

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ironia sorţii sau Nu, dar tot un neamţ va avea sarcina, deloc uşoară, dar în nici un caz dificilă, de a Reunifica cele două Românii. Acum 25 de ani germanii se regăseau într-un singur stat, acum măsura reparatorie asupra României va fi realizată de un român, dar etnic neamţ, cum spunea chiar el, de mai bine de jumătate de mileniu pe acest pământ.

Viitorul preşedinte al României a spus către românii din Republica Moldova: cere şi ţi se va da.

Moldovenii au cerut prin votul lor să revină acasă, în România.  

Cozile din Republica Moldova sunt dovada cea mai clară nu doar a faptului că se simt români, dar chiar îşi joacă rolul de cetăţeni participând la deciziile importante cu privire la viitorul acestei ţări. 

Dramatismul votului s-a extins şi dincolo de Prut, acolo unde aşteptăm ca partidele pro-europene să fie reconfirmate la conducerea celui de al doilea stat.

Încă odată românii din afara graniţelor, neglijaţi de factorii politici în lipsa unei strategii clare, fără interese meschine politice, au fost factorii decidenţi.

Ar trebuie ca de această dată să se înţeleagă că e nevoie să existe o politică adresată lor, una prin care să se conserve identitea etnică a românilor indiferent unde s-ar afla. E nevoie de depolitizarea instituţiilor cu atribuţii în acest sens, aceasta fiind singura cale prin care milioanele de români aflaţi în afara graniţelor pot deveni ambasadorii României.

Alungaţi din ţară de sărăcie, politicienii români au folosit instituţiile statului nu pentru ajutorarea acestora ci pentru a încerca obţinerea de avantaje electorale. O practică curentă aplicată de toate guvernările, dar care nu mai ţine în condiţiile în care aceşti oameni înţeleg foarte bine mecanismele unei democraţii.

Sunt sigur că Johannis nu îşi va refuza destinul istoric de a păşi alături de înaintaşii săi, faptul că 3 din 4 români doresc readucerea Basarabiei acasă fiind un lucru ce nu poate fi neglijat de nici un şef de stat.

Cu atât mai mult cu cât votul a arătat că românii au înţeles puterea votului şi aşa cum în 2012 au pedepsit guvernarea PDL, au făcut acelaşi lucru şi în acest moment cu cea PSD. Este timpul pentru o reformare politică dar ea nu poate veni decât prin presiunea societăţii civile şi se pare că aceasta este dispusă să lupte pentru cauzele sale. 

Unirea nu se poate face decât prin consens politic şi conlucrare pe aceste subiect. Rolul noului preşedinte tocmai acesta este: să medieze pentru atingerea intereselor şi dorinţelor naţiunii române. Am avut consens pe integrarea europeană şi cea de securitate în NATO, este nevoie de un proiect clar şi pentru Republica Moldova, unul care să facă din 2018 din nou o mare sărbătoare. Asta îşi doresc românii.

Noua generaţia îşi aşteaptă propria Revoluţie, una morală, una care să crească încrederea în proiectul românesc. Societatea civilă a arătat că se poate coaliza şi că destinul ţării nu poate sta doar în mâna clasei politice, aceasta trebuind doar să fie o reprezentantă a intereselor cetăţenilor.

Rămâne să vedem dacă şi politicienii au înţeles acest mesaj.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite