Cele mai misterioase femei din istorie

Cele mai misterioase femei din istorie

Mata Hari, printre cele mai misterioase femei din istorie FOTO Wikipedia.org

Cele mai misterioase femei din istorie. Cleopatra, Elisabeta Bathory, Mata Hari sau Fanny Kaplan sunt femei care au fost subiectul multor controverse, despre acestea fiind scrise numeroase cărţi sau devenind subiect de film.

Ştiri pe aceeaşi temă

1. Cele mai misterioase femei din istorie. Cleopatra

Cleopatra este una dintre cele mai cunoscute femei din istorie. Născută în ianuarie în anul 69 î.Hr, fiică a regelui Ptolemeu al XII-lea, urcă pe tron în anul 51 î.Hr. 
 
Cleopatra a fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume mult timp, iar pentru unii încă rămâne valabilă aprecierea. „Dacă nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, faţa lumii ar fi fost alta”, spunea Blaise Pascal despre regina Egiptului. 
 
A avut legături amoroase cu doi dintre cei mai cunoscuţi lideri romani din acea perioadă, Iulius Cezar şi Marc Antoniu. Cleopatra s-a sinucis la 12 august 30 î.Hr., trupul acesteia fiind îngropat alături de Marc Antoniu, pe ţărmul Mării Mediterane.
 

2. Cele mai misterioase femei din istorie: Elisabeta Bathory

Contesa Elisabeta Bathory (1560-1614) este considerată cea mai sangeroasă criminală în serie din istoria Ungariei. S-a spus despre ea ca s-ar fi scăldat în sange de virgine pe care anterior tot ea le ucidea. Numărul victimelor ar fi în jur de 600, fără a exista însă dovezi solide. 
 
Contesa are origini din Ardeal dinspre mama sa, Ana Báthory, fiica lui Ştefan Báthory de Şimleu şi sora lui Ştefan Báthory, rege al Poloniei şi Lituaniei din 1571, care aveau reşedinţa la Şimleu Silvaniei (judeţul Sălaj).
 
La 30 decembrie 1610, o parte din crimele sale au fost descoperite. O fată moartă a fost găsită în camera principală a hotelului unde Elisabeta Bathory locuia, iar în pivniţă s-au găsit alte câteva fete în viaţă. Lângă castel, vărul Elisabetei, contele György Thurzo, alături de autorităţi, au exhumat circa 50 de cadavre de fete. 
 
Contesa a murit la 54 de ani, la 31 iulie 1614, în singurătate, timp de trei ani fiind închisă în camera ei de tortură. 
 

3. Cele mai misterioase femei din istorie: Fanny Kaplan

La 30 august 1918, în timpul mitingului organziat la Uzina Michelson din Moscova către ora zece seara, o femeie pe nume Fanny Kaplan trage asupra lui Lenin. 
 
Cine era Fanya Kaplan? Ea a fost supusă unui interogatoriu de Felix Dzerjinksi, numit la 17 decembrie 1917 şeful Ceka. Se numea Fanny-Dora Kaplan, membră a Partidului Socialist Revoluţionar. Motivul atacului: pentru a protesta împotriva dizolvării Adunării Constituante, Duma, care după ea reprezenta singura putere legală. Considera că bolşevicii erau uzurpatori, că refuzau să ţină seamă de argumentele democratice şi singurul lor limbaj era cel al violenţei. Femeia care-l atacase pe Lenin susţinea că decizia de a încerca asasinarea liderului bolşevic fusese luată de ea.
 
Informat de Dzerjinski, Lenin ordonă lui Malkov, comandantul gărzii Kremlinului, să o întemniţeze la Palat, căci dorea să o supună, personal, unui interogatoriu. În acelaşii timp, Dzerjinski e însărcinat  să anunţe presa străină că fusese executată chiar în acea zi.
 
Totuşi, nu de aceeaşi părere e şi Sverdlov, preşedintele Sovietului Suprem. Acesta consideră că e „imoral să o lase în viaţă” pe Kaplan, când fuseseră executaţi zeci de oameni pentru simplul fapt că erau originea lor burgheză. La 30 septembrie, el îl convoacă pe Malkov şi îi ordonă să o lichideze chiar în noaptea următoare. Malkov se va achita de sarcină. 
 

4. Cele mai misterioase femei din istorie: Mata Hari

Mata Hari a fost executată la Paris la 15 octombrie 1917 după un proces controversat în care a fost acuzată de spionaj în favoarea nemţilor. Dar cine era această femeie? Pe numele adevărat Margaretha Geertruida "Margreet" Zelle MacLeod, născută la 7 august 1876 în Leeuwarden (Olanda), a fost o dansatoare exotică, curtezană, spion. 
 
Abilă, bună cunoscătoare a firii masculine, Mata Hari reuşeşte să se învârtă în cercuri înalte în Europa începutului secol XX. Plecarea sa prin numeroase ţării europene, lucru datorat meseriei pe care o avea, dansatoare exotică, atrage atenţia serviciilor speciale franceze, Biroul 2. 
 
Francezii îi cer să facă spionaj pentru ei. Începutul Primului Război Mondial fac din Mata Hari un spion valoros, însă, nemţii îi cer acelaşi lucru: culegerea de informaţii. Jocul dublu al femeii spion nu va merge. Va fi descoperită de francezi, judecată, executată. 
 

5. Cele mai misterioase femei din istorie: Irma Grese

Irma Grese (1923-1945) a fost gardian în lagărele de concentrare din Ravensbrueck, Auschwitz si Bergen-Belsen. A crezut în Hitler şi în ideile propagandei naziste. În 1943 e transferată la Auschwitz, unde nu are milă faţă de prizonierii din lagăr. 
 
Este responsabilă de uciderea a 30.000 de femei evreice. Relatările despre comportamentul lui Irma Grese sunt terifiante. Aceasta a savârşit crime înspăimântătoare; a hrănit câini flămânzi cu prizoniere, pe altele le-a împuşcat sau le-a biciuit până au murit.
 
Irma Grese va fi acuzată şi condamnată pentru crime împotriva umanităţii, fiind executată la 13 decembrie 1945.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările