„Şi lespezile vorbesc. Cimitirele evreieşti din Moldova şi Bucovina“, proiectat la ICR Viena şi ICR Istanbul

„Şi lespezile vorbesc. Cimitirele evreieşti din Moldova şi Bucovina“, proiectat la ICR Viena şi ICR Istanbul

Imagine din filmul „Şi lespezile vorbesc. Cimitirele evreieşti din Moldova şi Bucovina“

ICR Viena prezintă în data de 27 ianuarie, de la ora 18.00, la sediul din Argentinierstraße 39, proiecţia filmului „Şi lespezile vorbesc. Cimitirele evreieşti din Moldova şi Bucovina“. Totodată, în contextul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, tot vineri, de la ora 18.00, şi Institutul Cultural Român de la Istanbul propune publicului proiecţia filmului „Şi lespezile vorbesc . Cimitirele evreieşti din Bucovina“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Documentarul este realizat de Fundaţia Art Promo, cu sprijinul Guvernului României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice, iar proiecţiile se vor desfăşura la sediul ICR Viena din Argentinierstraße 39 şi, respectiv, la sediul ICR Istanbul din strada Siraselviler no 21, Taksim, Beyoglu.

Evenimentele marchează Ziua Internaţională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului şi sunt organizate în contextul deţinerii de către România în perioada martie 2016 – martie 2017 a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Ziua de 27 ianuarie 1945 reprezintă ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau. La nivel internaţional, potrivit Rezoluţiei din 2005 a Adunării Generale a ONU, statele sunt încurajate să comemoreze victimele Holocaustului.

Citeşte şi: Comemorarea victimelor Holocaustului, la ICR Stockholm

Filmul a fost realizat ca urmare a iniţiativei diplomatului elveţian Simon Geissbühler, care a realizat două albume fotografice în urma călătoriilor sale prin cimitirele evreieşti din Bucovina.

„Astăzi, în întreaga Românie trăiesc cel mult 10.000 de evrei. În Bucovina aproape că nu mai există deloc. Această absenţă fizică aproape completă a evreilor contrastează în mod ciudat cu prezenţa tăcută dar pregnantă a sinagogilor şi a cimitirelor iudaice.“ (dr. Simon Geissbühler, „Cimitirele evreieşti din Bucovina“, NOI Media Print, 2009)

„România deţine în perioada martie 2016 - martie 2017 preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). Preşedinţia în exerciţiu reflectă angajamentul puternic al României faţă de asumarea propriului trecut, al onorării memoriei victimelor Holocaustului, combaterii manifestărilor xenofobe şi antisemite.

Cimitirele oraşelor Târgu Neamţ, Piatra Neamţ, Ştefăneşti, Botoşani, Hârlău, Rădăuţi, Siret adăpostesc încă pietre tombale de o inestimabilă valoare, prin informaţiile pe care le transmit prin veacuri. Lespezile mormintelor de pe aceste pământuri sacre transmit prin bogăţia lucrăturii lor simboluri complexe reprezentând motive zoomorfe, instrumente de educaţie, imagini ierusalmitane şi speranţa renaşterii. Acestea reprezentau comunităţile evreieşti mari, puternice, care au sălăşluit pe aceste meleaguri şi le-au ridicat în conştiinţa lumii.

Filmul este caracterizat prin frumuseţea simplităţii plastice a imaginii, prin multitudinea de informaţii istorice comunicate, cât şi prin mesajul moral transmis. Şi anume, că aceste cimitire (în limba ebraică, cimitirul este numit Beit Haim = casa vieţii) sunt casele în care se odihnesc – până vor reveni la viaţă (sub ce forma va fi să fie aceasta) – moştenirile de valori spirituale şi de credinţă ale evreilor decedaţi.

Producţia a fost realizată ca urmare a iniţiativei unui diplomat elveţian, Simon Geissbühler, care a văzut cimitirele evreieşti din Bucovina şi a realizat două albume fotografice de referinţă. Scenariul filmului este semnat de Simona Macovei, consultant ştiinţific: dr. Felicia Waldman, imagine: Florin Costache şi Laszlo Kun, voce: Carmen Tănase, sunet: Alexandru Suciu, regia & DoP: Florin Costache, montaj: Marius Sorescu, producător executiv: Diana Niţu, producător: Ionela Andreescu şi Alin Panc, coordonator de proiect: Arpad Harangozo.

Evenimentul propus de ICR Istanbul marchează Ziua Internaţională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului şi este organizat în contextul deţinerii de către România în perioada martie 2016 - martie 2017 a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

ICR Istanbul foloseşte acest prilej pentru a merge pe linia priorităţilor culturale. Obiectivul principal al IHRA este acela de a încuraja activităţi legate de promovarea educaţiei, comemorării şi cercetării Holocaustului.

Ziua de 27 ianuarie 1945 este ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau. Potrivit Rezoluţiei din 2005 a Adunării Generale a ONU, statele sunt încurajate să comemoreze victimele Holocaustului“, transmite ICR Istanbul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările