Matei Vişniec, prins în hora "Cabaretului cuvintelor", în prima zi de Gaudeamus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matei Vişniec îşi va lansa două cărţi la această ediţie Gaudeamus
Matei Vişniec îşi va lansa două cărţi la această ediţie Gaudeamus

Astăzi, de la ora 13.00, în cadrul Târgului Gaudeamus (21- 25 noiembrie), la standul Editurii Cartea Românească, din cadrul Pavilionului Central de la Romexpo, va fi lansat volumul "Cabaretul cuvintelor. Exerciţii de muzicalitate pură pentru actorii debutanţi" a autorului Matei Vişniec.

Alături de autor, volumul va fi prezentat de criticul  Alex. Ştefănescu. Fragmente din "Cabaretul cuvintelor. Exerciţii de muzicalitate pură", vor fi  citite de actorii Iolanda Covaci şi Marius Călugăriţa. Criticul Daniel Cristea-Enache va fi moderator.

Mâine, Vişniec va mai lansa încă un volum: „Procesul comunismului prin teatru“, care va fi prezentat la standul Editurii Humanitas, de la ora 14.00, tot în cadrul Târgului Gaudeamus.

În "Cabaretul cuvintelor", volum editat de Cartea Românească, Matei Vişniec ne propune o călătorie subiectivă într-un dicţionar interior, într-o lume în care cuvintele nu depind de om.

E un ghid de călătorie într-o Republică a cuvintelor unde acestea trăiesc independent de om, se amuză şi se joacă, se înfruntă şi se iubesc, se supără unele pe altele şi se revoltă. Dicţionarul Vişniec este neterminat, invitând cititorii să continue jocul şi să scrie, eventual, propriul dicţionar afectiv.

Tandreţe şi lentoare în utopia cuvintelor

„Citind Cabaretul cuvintelor, veţi afla de ce cuvântul eu nu vorbeşte nici o limbă străină, de ce cuvântul întotdeauna este un monstru şi de ce cuvîntul întoarcere trebuie strecurat întotdeauna cu grijă în buzunarul hainei sau al pardesiului", mărturiseşte Matei Vişniec.

"Veţi mai afla, cu puţină răbdare, de ce trebuie să vă fie milă de cuvântul rău, cum vă puteţi face de cap în cuvântul poem şi cum să recunoaşteţi pe stradă, după silueta sa fină şi înaltă, cuvântul dorinţă.

coperta visniec

Veţi mai descoperi în această carte cîteva reguli de comportare la masă când sunteţi invitaţi acasă la cuvântul utopie. Veţi putea conversa, de asemenea, cu cuvântul tăcere şi veţi mai afla deta-liile unui imens scandal izbucnit după ce cuvîntul tandreţe a fost prins în pat cu cuvântul lentoare.

Luaţi cu dumneavoastră această carte când plecaţi în vreo călătorie în timp sau spre sine, când luaţi trăsura, trenul sau aeroplanul, când traversaţi frontiere exterioare sau interioare: arătaţi această carte la toate ghişeele unde stă omul la coadă pentru a înţelege ceva despre cuvintele care îl locuiesc şi veţi fi primiţi în lumea lor gratuit”, explică Matei Vişniec.

Cunoscut în anii ’80 ca poet, mai târziu ca dramaturg, Matei Vişniec începe să-şi publice în ultimii ani şi romanele. Cafeneaua Pas-Parol, primul său roman scris în 1983, a apărut abia după căderea comunismului. Un alt roman, scris de autor imediat după instalarea sa la Paris, în 1987, Domnul K. eliberat, a fost publicat în 2010. Matei Vişniec este un romancier care nu se grăbeşte, dar care scrie proză cu aceeaşi pasiune cu care a scris poezie şi teatru. Romanul său publicat în 2009, ''Sindromul de panică în Oraşul Luminilor", a fost extrem de bine primit de critică şi recompensat cu premiul revistei ''Observator cultural''.

 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite