Salonul cărţii de la Paris, deschis oficial de preşedintele Emmanuel Macron. Standul României e poziţionat central VIDEO

Salonul cărţii de la Paris, deschis oficial de preşedintele Emmanuel Macron. Standul României e poziţionat central VIDEO

Emmanuel Macron, miercuri seară, la Salonul cărţii de la Paris FOTO EPA

Salonul cărţii de la Paris, desfăşurat în perioada 16-19 martie, s-a deschis, miercuri seară, în prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron. Numeroase oficialităţi, diplomaţi, scriitori, traducători, editori şi jurnaliştu au participat la inaugurarea standului României de la Livre Paris 2018, organizat de Institutul Cultural Român.

Ştiri pe aceeaşi temă

La inaugurarea standului României la Livre Paris 2018 s-au aflat Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR, E.S. Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa, domnul Adrian Cioroianu, ambasadorul României pe lângă UNESCO, Printre invitaţi s-au aflat Lilian Zamfiroiu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Marele Ducat de Luxemburg şi Ion Ioniţă, redactor- şef la Historia.

Standul României este poziţionat central la Livre Paris 2018, logo-ul participării româneşti de anul acesta fiind  Roumanie, comme vous ne l’avez jamais lue“/ „România, aşa cum nu aţi mai citit-o“. Aflat la cea de-a 38-a ediţie, Salonul Cărţii de la Paris este dedicat profesioniştilor din domeniul editorial – editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din Franţa şi din lume, deschis totodată publicului larg. Cu un total de 1.200 de expozanţi din peste 50 de ţări, cu 3.000 de autori prezenţi la peste 800 evenimente şi un număr estimat de 150.000 de vizitatori, salonul de la Porte de Versailles se bucură de o maximă vizibilitate în media franceze.


În 2018, celebrăm, pe lângă deja obişnuitele apariţii de peste an, şi câteva cifre rotunde. Ceea ce numim România modernă va împlini, în prima zi a lunii decembrie, 100 de ani. Aspiraţiile împlinite în 1918, prin Marea Unire, datau, în viaţa naţiunii, de ceva mai multă vreme. Iată unul dintre motivele pentru care vedem Parisul – şi Franţa în ansamblu – drept  loc de elecţie pentru evocarea Centenarului Marii Uniri a românilor, aşa cum se întâmplă acum cu prilejul Livre Paris – şi cum vor fi din nou din noiembrie, odată cu deschiderea Sezonului Franţa România, un alt proiect major aflat acum în pregătire.

Livre Paris 2018 e un loc potrivit să marcăm şi cei 25 de ani împliniţi de la intrarea României ca membru cu drepturi depline în Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Coincidenţă sau nu, acest sfert de secol ne-a fost, probabil, cel mai prielnic din istoria de 100 de ani a statului român modern. Ne-am bucurat, şi în acest demers, de solidaritate şi de o susţinere apreciabilă din partea Franţei.

În contextul acestor confluenţe aniversare, ne-am străduit să oferim o prezenţă pe măsură la ediţia de faţă a Salonului de Carte de la Paris. Pornind de la standul României, cu un concept unitar care va fi fără îndoială remarcat de vizitatorii Salonului, şi continuînd cu programul dens şi divers propus de Institutul Cultural Român, am toate motivele să sper că participarea românească va fi una memorabilă”, declară preşedintele ICR Liliana Ţuroiu.

Peste 50 de titluri recente, precum şi traduceri din autori români publicate cu sprijinul Centrului Naţional al Cărţii din cadrul ICR, sunt prezentate, în perioada 16-19 martie, la Salonul Cărţii de la Paris. Programul standului prevede 22 de evenimente, la care vor participa scriitori, traducători, editori, diplomaţi, dintre care 15 invitaţi din România. Sunt prezentate ultimele traduceri în franceză finanţate de ICR prin Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC), precum şi cărţile autorilor români publicate de edituri franceze în ultimul an: nu mai puţin de 28 titluri apărute în ultimul an în Franţa, traduceri din română sau semnate de autori români de expresie franceză.


Nume importante ale literaturii şi culturii române se vor afla la standul românesc de la Livre Paris, printre aceştia numărându-se Virgil Tănase, George Banu, Dumitru Preda, Tudor Banuş, Dumitru Ţepeneag, Doina Lemny, Dodo Niţă Gabriel Badea-Păun, Magda Cârneci. La mesele rotunde organizate la Standul României vor fi prezenţi scriitori români şi străini, traducători, dar şi editori francezi precum Eugen Uricaru, Vintilă Mihăilescu, Bogdan Ghiu, Horia Ursu, Irina Teodorescu, Cătălin Pavel, Claudiu Komartin, Silvia Colfescu, Ana Antonescu, Sebastian Reichmann, Michel Carassou, Marily le Nir, Jean-Louis Courriol, Cécile Folschweiller, Nicolas Trifon, Laure Hinckel, Thierry de la Croix.

Programul evenimentelor cuprinde anul acesta două axe tematice noi, două segmente editoriale româneşti puţin cunoscute în Franţa, însă cu o certă valoare competitivă pe piaţa editorială. Este vorba despre autori si ilustratori români pentru copii, formând un domeniu editorial cu o remarcabilă evoluţie în România: Cristina Andone, Victoria Patrascu, dar şi Ramona Bădescu, autoare de marcă a editurii Albin Michel Jeunesse, îşi  împărtăşesc experienţele franco-române şi organizează, împreună cu Chloé Becqueriaux şi Lénaïc Constanti, un atelier pentru copii. Un al doilea segment editorial nou pentru standul României îl constituie cel al benzii desenate româneşti şi al literaturii române sub forma BD, cum este recentul volum de benzi desenate „Istrati, tome 1: Le vagabond“, semnat de Golo şi apărut la editura Actes Sud.

La mesele rotunde organizate la Standul României vor fi prezenţi scriitori români şi străini, traducători, dar şi editori francezi precum Eugen Uricaru, Vintilă Mihăilescu, Bogdan Ghiu, Horia Ursu, Irina Teodorescu, Cătălin Pavel, Claudiu Komartin, Silvia Colfescu, Ana Antonescu, Sebastian Reichmann, Michel Carassou, Marily le Nir, Jean-Louis Courriol, Cécile Folschweiller, Nicolas Trifon, Laure Hinckel, Thierry de la Croix.

Anul acesta ICR continuă parteneriatul cu librăria LIBRIS din Braşov, care va aduce 400 de titluri la Paris.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările