RĂMAS-BUN Flori şi lumănări aprinse pentru scriitorul Augustin Buzura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Academia Română şi Institutul Cultural Român se alătură tuturor celor care deplâng dispariţia celui care a fost Augustin Buzura. Scriitorul s-a stins luni, 10 iulie, la vârsta de 78 de ani.

Trupul neînsufleţit al lui Augustin Buzura a fost depus marţi, de la ora 14.30, la Academia Română şi de la ora 16.00, la capela cimitirului Bellu. Înmormântarea va avea loc miercuri, 12 iulie, de la ora 13.00, la cimitirul Bellu din Bucureşti. 

Important scriitor, a cărui iubire pentru literatură a fost mai puternică decât cea pentru Medicină, Augustin Buzura s-a născut pe 22 septembrie 1938, în comuna Berinţa, judeţul Maramureş.

A urmat liceul în oraşul Baia Mare şi a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Cluj-Napoca (1964), cu specializare în psihiatrie. A fost redactor, secretar general de redacţie, redactor-şef al revistei „Tribuna” din Cluj, la care a publicat pentru prima dată în 1960. A debutat editorial cu volumul de povestiri Capul Bunei Speranţe (1963).

image

S-a dedicat în exclusivitate romanului, dobândind o rapidă şi largă recunoaştere din partea criticii şi a publicului. Augustin Buzura a tradus din literatura germană, maghiară, franceză, spaniolă, poloneză, rusă, chineză, slovenă. A publicat articole, eseuri, interviuri, note în reviste de literatură şi cultură din ţară şi străinătate.

A scris şi scenarii de film. Din 1990 a devenit preşedinte al Fundaţiei Culturale Române, iar între 2003-2004 a condus Institutul Cultural Român. Membru titular al Academiei Române din martie 1992, Augustin Buzura a continuat tematica romancierilor din „obsedantul deceniu”, având la dispoziţie informaţii variate, pe care le culegea uneori intervievând pe cei implicaţi în evenimente, ca un veritabil sociolog. Poate şi din această cauză, romancierul a fost unul dintre cei mai cenzuraţi în acea epocă, luptându-se cu cenzorii pentru fiecare frază.

„Romanele lui Buzura au fost citite, căutate, reeditate, consultate în zeci de mii de exemplare. Pierderea lui e uriaşă pentru literatura noastră”, a spus academicianul Eugen Simion.

Augustin Buzura (n. 22 septembrie 1938, Berinţa, judeţul Maramureş - d. 10 iulie 2017, Bucureşti) a fost din 1990 preşedinte al Fundaţiei Culturale Române.

image
image

În 2003, prin reorganizarea Fundaţiei Culturale Române şi a Editurii Fundaţiei Culturale Române, a înfiinţat Institutul Cultural Român – ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, dispunând de buget propriu şi dotată cu institute culturale româneşti în străinătate –, al cărui preşedinte a fost până în 2005. În cei aproape 15 ani de funcţie publică a reuşit nu doar construcţia unei instituţii care, iată, funcţionează şi azi cu succes, ci şi realizarea a numeroase proiecte culturale în ţară şi peste hotare. Din 1992 a devenit membru al Academiei Române.

Mai multe producţii cinematografice şi de televiziune au fost realizate după scenarii de Augustin Buzura: „Orgolii” (1981, regia Manole Marcus, după romanul omonim), „Pădureanca” (1987, regia Nicolae Mărgineanu, după o nuvelă de Ioan Slavici), „Undeva în Est” (1991, regia Nicolae Mărgineanu, după romanul „Feţele tăcerii”).

Veşnic în căutarea adevărului absolut, pe care singur admitea că nu-l poţi găsi niciodată, Augustin Buzura a fost şi va rămâne un nume fundamental al prozei româneşti, dincolo de modelele şi preferinţele trecătoare. Universul romanelor sale rămâne o mărturie profundă şi acută despre regimurile care s-au succedat în România ultimei jumătăţi de secol XX, iar pionieratul său în managementul cultural continuă să dea roade.

Citiţi şi:

Trupul lui Augustin Buzura, depus la Academia Română şi la capela Cimitirului Bellu. Scriitorul va fi îngropat miercuri la Cimitirul Bellu  FOTO

Trupul neînsufleţit al lui Augustin Buzura va fi depus astăzi, de la ora 14.30, la Academia Română şi de la ora 16.00, la capela cimitirului Bellu. Înmormântarea va avea loc miercuri, 12 iulie, de la ora 13.00, la cimitirul Bellu din Bucureşti, anunţă Daniela Zeca Buzura. Scriitorul Augustin Buzura a murit luni seară, la vârsta de 78 de ani.

A murit Augustin Buzura. Eugen Simion: „E o pierdere uriaşă pentru literatura noastră“ FOTO

Augustin Buzura, în vârstă de 78 de ani, a murit luni seară. Psihiatru, prozator şi eseist român contemporan,  Augustin Buzura era din 1992 membru titular al Academiei Române. A fost preşedintele al ICR  şi director al revistei Cultura.

Institutul Cultural Român şi Academia Română deplâng moartea scriitorului Augustin Buzura

Institutul Cultural Român şi Academia Română deplâng moartea prozatorului şi publicistului Augustin Buzura, despre care spun că a fost „una dintre marile conştiinţe ale poporului român”.

Ministrul Culturii, despre Augustin Buzura: A fost un prozator de forţă, o voce unică în literatura română

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite