Norman Manea: România şi Cuba nu sunt comparabile. În insulă, Revoluţia a fost, de bine, de rău, proprie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul Norman Manea    FOTO: Arhiva personală
Scriitorul Norman Manea    FOTO: Arhiva personală

Scriitorul român Norman Manea, prezent la Târgul de carte de la Guadalajara, a declarat că moartea lui Fidel Castro reprezintă sfârşitul unei ideologii şi a precizat că România nu se aseamănă cu ţara pe care acesta a condus-o, informează agenţia de presă Efe, citată de news.ro.

Norman Manea, prezent la Târgul Internaţional de Carte de la Guadalajara, a spus sâmbătă despre liderul cubanez că este unul dintre ”ultimii revoluţionari ai secolului XX”.

”Acum el nu mai este şi aş spune că ideologia pe care o reprezenta s-a dus şi ea”, a declarat Norman Manea pentru Efe, la deschiderea târgului de carte.

Câştigătorul premiului FIL de anul acesta, cu origini evreieşti şi stabilit în Statele Unite, a mai spus despre Castro, care a murit vineri, la vârsta de 90 de ani, că ”a parcurs o traiectorie de la revoluţionar la comunist şi, de aici, la crearea unui stat totalitar”

”Cuba nu era paradisul, dar era ce promiseseră”, a afirmat Norman Manea, scrie sinembargo.mx.

El a spus că România şi Cuba nu sunt comparabile, pentru că în insulă, Revoluţia a fost, ”de bine, de rău”, proprie, şi nu a venit de la o naţiune străină.

Norman Manea (19 iulie 1936, Bucovina) este unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti romani, profesor de literatură europeană şi ”writer in residence” la Bard College din statul american New York. Înainte de a pleca din România, în 1986, a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor, în 1984, premiu care a fost anulat ulterior de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste.

Volumele publicate în Statele Unite au figurat în selecţia celor mai importante apariţii editoriale citate în The New York Times. Norman Manea a primit în 1992 Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur (”Nobelul american”).

În 1993, Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei ”Literary Lion”. În 2002, i s-a decernat Premiul internaţional de literatură Nonino pentru ”Opera omnia”, iar în 2006 Premiul Medicis Etranger pentru ”Întoarcerea huliganului”. Tot în 2006, a fost distins cu Meritul Cultural în grad de comandor de către preşedintele României şi a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin.

În 2010, guvernul francez i-a acordat titlul şi medalia de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor.

În 2011, Norman Manea a primit prestigiosul premiu literar Nelly Sachs şi a fost invitat să devină membru de onoare al Royal Society of Literature. În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Naţional pentru Literatură.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite