Mircea Cărtărescu, în deschiderea celei de-a treia ediţii a festivalului de conferinţe „Despre lumea în care trăim“

Mircea Cărtărescu, în deschiderea celei de-a treia ediţii a festivalului de conferinţe „Despre lumea în care trăim“

Scriitorul Mircea Cărtărescu va deschide cea de-a treia ediţie a festivalului de conferinţe „Despre lumea în care trăim“                                                                                                                    FOTO:  Silviu Guiman

Scriitorul Mircea Cărtărescu va deschide cea de-a treia ediţie a festivalului de conferinţe Despre lumea în care trăim, care se va desfăşura între 22 şi 26 februarie 2020 la Ateneul Român. Printre invitaţii celei de-a treia ediţii a festivalului se mai numără Germina Nagâţ, Cristian Mureşan, Alexandra Martin şi Yuvraj Kalra, Mihai Netea şi Horia-Roman Patapievici.

Ştiri pe aceeaşi temă

Despre lumea în care trăim este o serie anuală de conferinţe şi dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate, organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas şi Asociaţia ARCCA. Fiecare invitat va susţine o conferinţă de o oră, urmată de un dialog în profunzime. 
   
Mircea Cărtărescu, în deschiderea festivalului
 
Conferinţa care va deschide festivalul de conferinţe „Despre lumea în care trăim“ şi care va fi susţinută de scriitorul Mircea Cărtărescu, are titlul „Etica literaturii“ şi vorbeşte despre influ­enţa valorilor morale ale autorului, a opţiunilor sale civice, ideologice şi politice asupra propriei literaturi şi a comunităţii şi despre dizolvarea esteticului în etic şi ideologic în lumea culturală actuală.
 
Conferinţele din ediţia 2020 abordează teme cu impact asupra felului în care ne construim societatea, pentru care experienţa profesională a conferenţiarilor poate aduce lămuriri mai mult decât utile, informează organizatorii. 
 
Germina Nagâţ, cercetător care a condus timp de 17 ani Direcţia de Investigaţii a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), ne va vorbi despre feţele şi vârstele Securităţii, într-o conferinţă care pledează pentru acurateţea memoriei şi analiza critică a perioadei comuniste, singurele terapii eficiente împotriva amneziei şi a recidivei totalitare.
 

Cristian Mureşan, expert în politici publice în domeniul energiei, care activează în prezent în cadrul unui cabinet de inteligenţă economică din Paris, va susţine o conferinţă cu tema „Neînţelegeri în jurul capitalismului: răstălmăciri şi pericole. Unde ne aflăm?“, în care va explica, pornind de la date statistice, dacă sistemul capitalist este şi poate rămâne compatibil cu aspiraţiile claselor de mijloc, cu ecologia, cu tehnologia tip inteligenţă artificială şi cu lumea de mâine.

Dr. Alexandra Martin, profesor asistent la Colegiul Medical din Chattanooga, Spitalul de Copii Erlanger, unde a pus bazele unei echipe antrenate pentru diagnosticul şi tratamentul bolilor endocrine la copii, şi dr. Yuvraj Kalra, medic pediatru şi specialist în terapie intensivă pediatrică la Spitalul de Copii din Chattanooga, statul Tennessee, unde a organizat secţia de terapie intensivă pentru copii-problemă, vor prezenta publicului român stadiul actual, priorităţile şi perspectivele medicinei copilului - noile tratamente pentru boli metabolice, genetice, imune şi degenerative, până nu de mult fără soluţie, şi avansurile tehnologice din ultimele decenii.

Mihai Netea, internist-infecţionist şi profesor de medicină internă experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, laureat în 2016 al Premiului Spinoza, cea mai importantă distincţie ştiinţifică a Olandei, va susţine o conferinţă cu tema „O istorie genetică (incompletă) a românilor. Ce ne învaţă studiile genetice despre istoria Europei de Sud-Est“, în care vom afla cât de diferiţi suntem noi cu adevărat faţă de celelalte popoare din jurul nostru şi dacă aceste diferenţe vin din faptul că vorbim alte limbi, mâncăm diferit, interpretăm altfel evenimentele istorice sau suntem poate diferiţi la nivelul biologic al ADN-ului pe care îl avem.

Conferinţa de închidere, cu tema „Superstiţiile modernităţii“, va fi susţinută de Horia-Roman Patapievici: „Dacă admitem că superstiţiile sunt prejudecăţile în care avem o încredere religioasă, ne putem întreba, având drept scop acelaşi ideal al emancipării şi afirmării demnităţii omului, care sunt superstiţiile lumii moderne, de ieri şi de azi.“

Partenerii de discuţie în partea a doua vor fi: Mirela Nagâţ, jurnalist cultural, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Martin S. Martin, medic cardiolog la Fundeni, apoi în Statele Unite, şi Corina Negrea, jurnalist de ştiinţă la Radio România Cultural. Fiecare întâlnire va fi prezentată de Mirela Nagâţ, jurnalist cultural, realizatoare a emisiunii Cooltura la TVR1.

 

Programul complet al evenimentelor:

Sâmbătă, 22 februarie, ora 11.30

Eveniment de deschidere

Conferinţă susţinută de Mircea Cărtărescu, „Etica literaturii”, urmată de un dialog cu Mirela Nagâţ

Sâmbătă, 22 februarie, ora 17.30

Conferinţă susţinută de Germina Nagâţ, „Ce a fost Securitatea? Vârstele ei.“, urmată de un dialog cu Gabrile Liiceanu, „Deconspirarea şi limitele ei”

Duminică, 24 februarie, ora 11.30

Conferinţă susţinută de Cristian Mureşan, „Neînţelegeri în jurul capitalismului: răstălmăciri şi pericole. Unde ne aflăm?“, urmată de un dialog cu Moise Guran

Luni, 25 februarie, ora 18.30

Conferinţa susţinută de dr. Alexandra Martin şi dr. Yuvraj Kalra, „Copiii noştri în secolul 21. Perspective ale pediatriei“,  urmată de dialogul cu dr. Martin S. Martin

Marţi, 26 februarie, ora 18.30

Conferinţă susţinută de Mihai Netea, „O istorie genetică (incompletă) a românilor. Ce ne învaţă studiile genetice despre istoria Europei de Sud-Est“, urmată de un dialog cu Corina Negrea

Miercuri, 27 februarie, ora 18.30

Conferinţă susţinută de Horia-Roman Patapievici, „Superstiţiile moderne“, urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările