Luni, 16 septembrie, Adevărul îţi prezintă „Oliver Cromwell“ – John Drinkwater

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul continuă colecţia „Oameni de seamă“ cu un personaj controversat dintr-o perioadă de zbucium a istoriei britanice: Oliver Cromwell. Titlul va fi distribuit în împreună cu ziarul Adevărul luni, 16 septembrie, la toate centrele de difuzare a presei. Pachetul ziar şi carte va costa 15 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni de la data apariţiei, în limita stocului disponibil.

Dacă există în istoria Angliei o figură despre care nu poţi vorbi cu nepăsare, oricât de puţin ai cunoaşte-o, acea figură e desigur a lui Cromwell. Nu se va şti niciodată exact ce om a fost Cromwell şi ce operă precisă a înfăptuit. Dar ne e îngăduit să descoperim ce idee îţi poţi face despre el după mărturiile pe care le avem şi să studiem influenţa opiniilor şi actelor sale asupra spiritului contemporanilor săi, precum şi asupra noastră, celor de azi.

E ridicol să susţii că Oliver Cromwell ar fi fost un oportunist meschin, dar când un scriitor afirmă că şi-a pus energia şi puterea lui fenomenală în slujba unor scopuri nedemne, teza aceasta poate fi greşită. Nici nu merită să fie discutată. Măsurile extreme la care a ajuns Cromwell în chip logic prin evoluţia politicii sale, în special execuţia lui Charles I, au provocat în sufletul multor englezi o dezaprobare şi o sinceră groază. Oamenii de bună credinţă, cutremuraţi de evenimente pe care nu le-au înţeles şi care nu erau uşor de înţeles, n-au văzut în Cromwell decât un uzurpator vulgar şi tiranic, şi şi-au exprimat deseori sentimentele cu un accent de tragică durere.

„Cromwell făcea parte dintre acei oameni pe care nici duşmanii lor nu-i pot condamna fără a-i recomanda în acelaşi timp, căci el n-ar fi putut săvârşi nici pe jumătate răul al cărui autor a fost, dacă n-ar fi posedat mult curaj, energie şi raţiune. Nici un om, desigur, n-a realizat cu mai multă furie dorinţele sale perverse, în ciuda religiei şi a sincerităţii morale, totuşi o perversitate atât de mare ca a sa n-ar fi putut niciodată îndeplini aceste fapte fără ajutorul unui spirit mare, prevăzător şi de o admirabilă sagacitate, precum şi de o măreaţă hotărâre“ Edward Hyde, conte de Clarendon.

Dacă, după un examen, parvenim la alte concluzii şi constatăm că energia risipită de Cromwell în conflictul cel mai înverşunat ce a stârnit lupte între englezi a fost recunoscută de adversari necruţători şi că a fost consacrată unei opere esenţial pozitive, ne va fi îngăduit să vedem în el pe unul dintre cei mai mari eroi ai rasei noastre. Astăzi, suntem de părere că Oliver Cromwell a salvat libertăţile engleze.

Căutaţi portretul omului care a luat parte la transformarea Angliei în prima federaţie britanică - „Commonwealth“, în cartea ce va fi distribuită în reţeaua de presă luni, 16 septembrie, numai împreună cu ziarul Adevărul.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite