Trupul neînsufleţit al scriitorului Gabriel Garcia Márquez a fost incinerat

Trupul neînsufleţit al scriitorului Gabriel Garcia Márquez a fost incinerat

Omagiu adus scriitorului Gabriel Garcia Márquez, la Bogota, 18 aprilie FOTO Reuters

Trupul neînsufleţit al scriitorului columbian Gabriel Garcia Márquez, care a murit joi, la vârsta de 87 de ani, a fost deja incinerat, a anunţat ambasadorul Columbiei în Mexic, José Gabriel Ortiz, potrivit lematin.ch.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ambasadorul Columbiei în Mexic a făcut acest anunţ vineri şi a refuzat să ofere alte detalii. Postul de radio columbian Caracol informa că trupul neînsufleţit al scriitorului laureat cu premiul Nobel pentru literatură pe 1982 a fost incinerat joi, chiar în ziua în care acesta a murit, şi cita surse apropiate familiei.
 
Potrivit Caracol, cenuşa scriitorului se află la casa funerară J. García López din Ciudad de Mexico. De altfel, reprezentanţii firmei de pompe funebre au declarat pentru AFP că "serviciul funerar a avut loc", fără să ofere alte informaţii.
 
Familia scriitorului columbian, stabilit în Mexic din anii 1960, nu a decis încă dacă cenuşa va fi împărţită între Mexic şi Columbia sau dacă va fi păstrată toată într-un singur cavou, a mai spus ambasadorul columbian.
 
"Au cenuşa (familia, n.r.) (...) trebuie să se decidă dacă vor duce toată cenuşa în Columbia sau doar o parte", a explicat ambasadorul jurnaliştilor veniţi la locuinţa văduvei scriitorului, Mercedes Barcha.
 
"Trebuie să înţelegeţi că este vorba de o familie foarte simplă. Nici Márquez, nici familia sa nu au ţinut să planifice ce vor face după moartea sa. Nu era stilul lui", a subliniat Jaime Abello, directorul Fundaţiei pentru un Nou Jurnalism Ibero-american (Fundación Nuevo Periodismo Iberoamericana, FNPI), înfiinţată şi prezidată de laureatul premiului Nobel.
 
Scriitorul columbian Gabriel Garcia Márquez a murit, joi, „în jurul orei 10.00 GMT”, potrivit Radio Caracol. „Suferea de o insuficienţă renală şi respiratorie” care i-a fost fatală, potrivit postului de radio.
 

Citeşte şi:

 
În ultimii 20 de ani, în România s-au vândut peste 600.000 de exemplare ale volumelor lui Gabriel Garcia Marquez. Editura Rao, care deţine exclusivitatea la nivel naţional pentru operele scriitorului columbian, a publicat şi cartea „A trăi pentru a-ţi povesti viaţa“, a cărei prefaţă scrisă de Tudora Şandru Mehedinţi o redăm mai jos.
 
 
Criticul literar Elisabeta Lăsconi îşi aminteşte, exclusiv pentru adevarul.ro, fascinaţia pe care a exercitat-o literatura lui Gabriel Garcia Marquez asupra sa, încă de la vârsta adolescenţei.
 
 
„În fiecare zi a vieţii mele mă trezesc cu sentimentul, real sau imaginar, că am visat că mă aflu în acea uriaşă casă bătrână. Nu că m-am întors acolo, ci că sunt acolo, la o vârstă nedefinită, fără vreun motiv special – ca şi cum n-aş fi părăsit-o niciodată“, rememorează scriitorul Gabriel Garcia Marquez despre casa bunicilor săi materni, în biografia realizată de criticul literar Gerald Martin şi publicată în 2008 de Editura Litera.
 
 
Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez a murit joi la vârsta de 87 de ani, potrivit unor surse apropiate familiei sale, citate de BBC. Laureatul premiului Nobel pentru literatură avea o stare precară a sănătăţii de mai mulţi ani şi a murit în urma complicaţiilor provocate de o pneumonie.
 
 
Vă prezentăm câteva citate celebre din volumele lui Gabriel Garcia Marquez, scriitorul columbian, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 1982, care a murit, joi, la vârsta de 87 de ani.
 
 
Barack Obama, Mario Vargas Llosa, Isabel Allende şi Shakira se numără printre personalităţile din toată lumea care i-au adus un ultim omagiu, pe platformele de socializare, scriitorului columbian Gabriel Garcia Márquez, maestrul realismului magic, care a decedat joi, la vârsta de 87 de ani.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: