Cele mai vândute cărţi de dezvoltare personală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai vândute cărţi de dezvoltare personală. Să ai succes, să fii fericit, să nu mai fii trist, să înveţi să laşi deoparte grijile şi stresul, să îţi dezvolţi inteligenţa emoţională, iată câtvea dintre dorinţele cele mai puternice ale omului modern. Motiv pentru care există o întreagă literatură care-i vine în ajutor. Ziarul Adevărul vă oferă un top al celor mai vândute cărţi de dezvoltare personală din România.

Cele mai vândute cărţi de dezvoltare personală. 1. „Secretele succesului. Cum să vă faceţi prieteni şi să deveniţi influent”, de Dale Carnegie, publicat la Curtea Veche Publishing.

Dale Carnegie spunea că „succesul înseamnă să obţii ceea ce vrei, iar fericirea înseamnă să vrei ceea ce ai obţinut“. Dar ce anume îşi doresc oamenii? Ei bine, de cele mai multe ori, e vorba despre o carieră ascendentă, prieteni de încredere, o familie iubitoare, un trai decent… şi altele asemenea. Desigur, motivele pentru care un om îşi doreşte ceva anume sunt complet personale, însă metodele prin care îşi poate atinge obiectivul sunt general valabile. Iar metodele din cartea de faţă au fost testate de peste 15 milioane de cititori de pe cinci continente, pe parcursul a trei sferturi de secol. Volumul de faţă a ajuns, cu timpul, să fie cea mai vândută carte motivaţională publicată vreodată. Sfaturile lui Dale Carnegie arată cum să devii un interlocutor agreabil, de ce e bine să faci complimente dezinteresate, când e cazul să te retragi dintr-o dispută, ce anume trezeşte dorinţa de cooperare a partenerilor, cum să faci o bună impresie de la prima întâlnire, cât de important e zâmbetul, prin ce strategii te poţi autopromova în ochii celorlalţi, în ce fel poţi adresa critici fără să provocaţi resentimente, cum să răspunzi la plângerile altora, unde se termină sinceritatea şi unde începe brutalitatea, de ce nu funcţionează pe termen lung strategia de a da ordine, cum să te ajuţi ajutându-i pe ceilalţi... Secretul, crede Carnegie, este că, în cele din urmă, ceilalţi ne vor trata exact aşa cum îi tratăm. Comportamentul interlocutorilor oglindeşte propriul comportament.

Cele mai vândute cărţi de dezvoltare personală 2. „Mă eliberez”, de Frédéric Fanget, publicat la Editura Trei.

Această carte te ajută să-ţi recunoşti vocea interioară, sub ambele sale aspecte, şi, prin „trucurile“ pe care ţi le împărtăşeşte, să o poţi gestiona cu succes, astfel încât să nu-ţi mai influenţeze într-un sens negativ atitudinea faţă de propria persoană, deciziile şi comportamentul. Este o lectură plăcută şi incitantă, presărată cu exemple din viaţa de zi cu zi şi cu tehnici uşor de pus în aplicare. Imaginea pe care cartea o propune este cea a unui autobuz în care tu eşti şoferul. Toţi pasagerii, odată urcaţi, refuză să mai coboare. Mai mult, ei te încurcă spunându-ţi pe unde să o iei, iar indicaţiile lor sunt contradictorii. Când acel autobuz este chiar viaţa ta, confuzia şi nefericirea bat la uşă. Iar pasagerii insistenţi, uneori agresivi, sunt vocile tale critice interioare, cele care te fac să iei decizii de multe ori contrare propriilor interese. Vocea critică interioară îţi poate spune, de pildă, că eşti o persoană neinteresantă, că nu meriţi poziţia pe care te afli sau că trebuie să le faci tuturor pe plac. Există însă şi un revers al medaliei, şi anume valorile susţinute de vocea interioară, precum altruismul sau nevoia de a reuşi.

Cele mai vândute cărţi de dezvoltare personală 3. „Inteligenţa emoţională”, de Daniel Goleman, publicat la Curtea Veche Publishing

Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revoluţie uluitoare în psihologie prin analiza importanţei covârşitoare a emoţiilor în dezvoltarea personalităţii umane. Studiul său ne explică cum, atunci când ne înţelegem sentimentele, situaţia în care ne aflăm devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macină familia şi societatea. Preluând rezultatele cercetărilor asupra creierului şi comportamentului, autorul propune extinderea conceptului de inteligenţă. Este binecunoscut termenul de IQ - coeficientul care măsoară  inteligenţa umană. O asemenea înţelegere nu explică, de pildă, situaţiile în care persoane cu un IQ mediu sau relativ scăzut au cunoscut un mare succes.

De aceea, autorul a deschis calea unei psihologii care acordă un interes egal şi inteligenţei sentimentelor. Inteligenţa emoţională (EQ) presupune în primul rând conştientizare de sine, autodisciplină şi empatie.

 Cele mai vândute cărţi de dezvoltare personală 4. „Şi nu uita să fii fericit”, Christophe André, publicat la Editura Trei

Aceasta nu este o carte cu promisiuni şi reţete pentru o viaţă paradiziacă şi extatică. Celebrul psihiatru Christophe André nu pozează aici într-un guru al gândirii pozitive sau al panseurilor din categoria „priveşte partea plină a paharului“. Psihoterapeutul parizian propune, cu şarmul lui literar, o carte inspirată de peripeţii din viaţa sa cotidiană, asezonate cu sugestii utile şi informaţii de ultimă oră din psihologia pozitivă. Prin acest „abecedar“ al încrederii, recunoştinţei şi optimismului, aveţi acces la termenii esenţiali ai vocabularului fericirii. Fără să promită o beatitudine eternă şi totală, această carte oferă definiţii, poveşti de viaţă, sfaturi şi exerciţii prin care vă puteţi iniţia în „ştiinţa fericirii“.

Cele mai vândute cărţi de dezvoltare personală 5. „Atitudinea este totul. Schimbăţi atitudinea... şi  îţi vei schimba viaţa!”, de Jeff Keller, publicat la Curtea Veche Publishing

Cartea îşi propună să răspundă la întrebări care ne chinuie pe toţi: De ce oare unii oameni reuşesc în tot ceea ce-ţi propun, iar alţii nu? Care este diferenţa dintre ei şi ce ar putea face cineva pentru a se număra printre învingători?

Totul ţine de atitudine, de capacitatea de a te imagina în postura de învingător, iar Jeff Keller dă exemple concrete de oameni care au reuşit în viaţă doar pentru că au păstrat în minte imaginea lor atingând obiectivele propuse.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite