„Brâncuşi & Marthe sau povestea de iubire dintre Tantan şi Tonton“, printre cele mai vândute titluri în 2019

„Brâncuşi & Marthe sau povestea de iubire dintre Tantan şi Tonton“, printre cele mai vândute titluri în 2019

Poveştile de iubire ale lui Brâncuşi sunt foarte interesante pentru admiratorii săi

Cele mai vândute titluri ale Editurii Vremea în 2019 sunt cele din colecţiile Poveştile Văratecului, Fapte Idei Documente, Mic dar şic, Planeta Bucureşti. Paginile de corespondenţă au fost cele mai pe placul cititorilor, dar şi dialogurile culturale s-au bucurat de atenţie.

În 1926, Constantin Brâncuşi o cunoaştea pe Marthe Lebherz, pe care o angaja ca secretară, cea care avea să devină una dintre iubirile sale. Pe această „Marthe“, Doina Lemmy a regăsit-o în corespondenţa lui Brâncuşi cu Marcel Duchamp care transmitea „salutări Marthei“. 

Marthe era frumoasă, blondă, cu nişte cozi împletite, ca mocăniţele noastre, spunea Lemmy, în urmă cu câţiva ani, într-un interviu pentru „Weekend Adevărul”. Era fiica unui elveţian, venise la Paris ca să ia cursuri de dans.
 
„Marthe a sperat că ea şi Brâncuşi se vor căsători. În 1926, Brâncuşi cumpără un teren pentru o casă. Planurile lor s-au dus de râpă: Brâncuşi ar fi vrut să locuiască cu ea, nu neapărat să se însoare, deşi îi promitea la acea vreme. El era mai modern decât noi acum, voia o uniune liberă. Marthe s-a întors la Geneva, unde a şi murit, la 103 ani”, povestea Doina Lemmy, în acelaşi interviu. În septembrie 1926, Brâncuşi îi scria de la New York celei pe care o numea „blonda Isolda”:  „Îţi scriu câteva cuvinte, dragă Tonton, din ţara poveştilor cu zâne. E atât de frumos şi de inedit încât nu poţi să-ţi închipui dacă nu vezi (…) şi cu toate astea sunt ca o stâncă în exil".
 
Top bestselleruri ale editurii Vremea

Printre cele mai vândute cărţi ale editurii Vremea în 2019, an în care a publicat 50 de titluri noi, se numără:

1. Oameni şi întâmplări din Văratecul de altădată

2. Mănăstirea Văratecului în arhivele Securităţii

3. Brâncuşi & Marthe sau povestea de iubire dintre Tantan şi Tonton

4. Colecţionarul de Natalia Semenova & Andre Deloque

5. Corespondenţă de Jeni Acterian

6. Iadul alb, de Doina Alexandru

7. Viaţă de câine, de Kestutis Kasparavicius

8. De la copilărie la adolescenţă, de Maria Montessori

9. Trecători, trecători de Anamaria Smigelschi

10. Cu doamna Rodica Filip von Becker despre Bucureştii sculptorului Emil Wilhelm von Becker, de Victoria Dragu Dimitriu

 11. Geniul greco-catolic românesc de Cristian Bădiliţă şi Laura Stanciu

 

 
 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: