Academia Română declanşează o anchetă privind falsul Nobel acordat lui Eugen Simion

Academia Română declanşează o anchetă privind falsul Nobel acordat lui Eugen 
Simion

Eugen Simion este preşedintele Secţiei de literatură şi filologie a Academiei Române

Academia Română anunţă, într-un comunicat de presă, că va declanşa o anchetă privind existenţa Medaliei de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel“, acordată în decembrie academicianului Eugen Simion. Decizia vine ca urmare a investigaţiei realizată de jurnaliştii publicaţiei Scena9, care au scris că premiul este, în realitate, un fals.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reprezentanţii forului academic spun că au primit în data de 17 decembrie 2018 o scrisoare de înştiinţare prin care International Society of Philology anunţa conferirea Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel academicianului Eugen Simion. „Ca urmare a anchetei de presă realizată de patru jurnalişti români, aflăm cu îngrijorare că existenţa reală a premiului şi a instituţiei emitente este pusă sub semnul întrebării“, arată Academia într-un comunicat de presă citat de news.ro.

„Academia Română ia în considerare semnalarea presei şi va declanşa o investigare a situaţiei. În acest context, Academia Română îşi exprimă deosebita îngrijorare faţă de extinderea fenomenului de falsificare a realităţii, prin minciună şi impostură, fenomen care ia amploare la nivel internaţional şi care compromite valori esenţiale pentru funcţionarea normală a societăţii: adevăr, onestitate, încredere. Proliferarea acestui fenomen pune instituţii serioase în situaţia de a se transforma în investigatori şi anchetatori, perturbând buna lor funcţionare", mai precizează sursa citată.

Decizia Academiei Române vine după ce Scena9 a scris, în articolul „Nobelul fals care a păcălit Academia Română”, despre veridicitatea premiului şi a investigat istoria Societăţii Internaţionale de Filologie. În urma anchetei, a reieşit că instituţia e o organizaţie fantomă. De asemenea, Mikael Östlund, responsabil de comunicare şi relaţii publice al Fundaţiei Nobel, a declarat, pentru Scena9, că Fundaţia nu este în niciun fel afiliată cu International Society of Philology şi a precizat că, în cazul în care va fi depistată o folosire abuzivă a mărcii înregistrate, Fundaţia Nobel va lua măsuri legale.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: