Zilele Muzeului Ţăranului, sărbătorite din 11 septembrie

Zilele Muzeului Ţăranului, sărbătorite din 11 septembrie

A cincea ediţie a Zilelor Muzeului Ţăranului se va ţine, anul acesta, începând din 11 septembrie

Expoziţii, conferinţe, filme şi muzică tradiţională sunt câteva dintre evenimentele pregătite publicului bucureştean la cea de-a cincea ediţie a Zilelor Muzeului Ţăranului, care va avea loc în perioada 11 - 21 septembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe 11 septembrie, de la ora 18, publicul este aşteptat la vernisajul expoziţiei "Găteala capului". Evenimentul va avea loc în Studioul "Horia Bernea" şi în Sala "Tancred Bănăţeanu". O zi mai târziu, de la ora 17.00, la Sala "Irina Nicolau", va avea loc vernisajul expoziţiei "Odoare dintr-un sipet neştiut (II). Marius Matei - portul bănăţean", dedicată costumului popular din zona Banatului de câmpie.
Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri va avea loc între 12 şi 14 septembrie. Publicul va putea descoperi prăznicare, sfinţi protectori, sărbătorile mari, heruvimi, Crucea în variante "ne-împuţinate, închipuite şi zugrăvite pe icoane pe lemn", icoane pe sticlă, icoane de vatră, cruciţe, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte şi lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre. Iconarii sunt însoţiţi cu poame de toamnă, suc de mere, turtă dulce, dulceţuri, miere şi prăjituri de casă.
De asemenea, pe 13 septembrie, de la ora 19.00, iubitorii muzicilor tradiţionale sunt aşteptaţi în curtea interioară, la concertul "Hori Străvechi din Ţara Lăpuşului şi a Maramureşului", susţinut de Nicolae Piţiş şi Maria Casandra Hauşi.
Două conferinţe vor avea loc pe 14 septembrie, de la ora 16.00, şi pe 15 septembrie, de la ora 18.00. În prima dintre acestea, preot conferenţiar dr. Radu Petre Mureşan va vorbi despre Sfânta Cruce în viaţa creştină, iar în cea de-a doua, Matei Stârcea-Crăciun va susţine o prelegere despre Valorile ţărăneşti în sculptura brâncuşiană. Totodată, pe 18 septembrie, de la ora 18.00, la Sala Foaier va avea loc vernisajul expoziţiei "Materia martir. Grâul".
Din programul acestui an nu vor lipsi lansările de carte, concertele şi filmele de la Noaptea Albă a Filmului Românesc.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările