Violonista Sarah Chang, în România: „Iubesc marile concerte romantice“. Celebra artistă va susţine două concerte, la Cluj şi la Bucureşti VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarah Chang
Sarah Chang

Violonista Sarah Chang, care a fost invitată de trei ori în Festivalul Enescu, va concerta pe 15 aprilie la Opera Naţională Română Cluj-Napoca şi pe 16 aprilie la Sala Palatului Bucureşti. Artista va acompania Orchestra Simfonică Bucureşti, sub conducerea dirijorului José Luis Gomez. Sarah Chang va cânta, pentru prima dată în România, Concertul pentru vioară nr.1 al compozitorului Max Bruch.

„Muzica este cea mai sinceră şi universală formă de comunicare şi are puterea de a-ţi atinge sufletul şi de a te purta într-o călătorie emoţională. Fie că îţi place Bach, Bon Jovi, Beyonce sau Lady Gaga, muzica este coloana sonoră a vieţii, iar eu sunt onorată şi recunoscătoare că pot face ceea ce iubesc", spune artista Sarah Chang, într-un interviu pentru Adevărul.

Programul concertelor, susţinute la Cluj şi la Bucureşti de Orchestra Simfonică Bucureşti, cu solista Sarah Chang, include pe lângă Concertul pentru vioară nr.1, de Max Bruch, Uvertura "Hebridele" ("Grota lui Fingal"), de Felix Mendelssohn, şi Simfonia Nr.7, Op. 92, de Ludwig van Beethoven.

Adevărul: Revii în România pentru a cincea oară, iar trei dintre concertele tale au fost ca invitat în Festivalul Enescu. Publicul nostru te iubeşte şi te admiră. De această dată, vei susţine un concert din compozitorul Max Bruch, o primă dragoste a ta, mai ales că este lucrarea cu care ai intrat la prestigioasa Şcoală Juliard la doar 5 ani. Ce este acum, la 35 de ani şi aproape 3 decenii de carieră Max Bruch pentru Sarah Chang?

Sarah Chang: Pentru mine Max Bruch este un vechi prieten. Un prieten loial şi de încredere, care a făcut parte din viaţa mea de când mă ştiu!

Ce nu a cântat până acum Sarah Chang, dar şi-ar dori să cânte?

Întotdeauna există ceva interesant ce îmi doresc să învăţ! Anul trecut a fost concertul pentru vioară al lui Samuel Barber, iar anul acesta Anotimpurile lui Astor Piazzollla. Iubesc marile concerte romantice cu care am crescut si le cant mereu (de exemplu Brahms, Sibelius, Bruch, Mendelssohn, Tchaikovsky etc) dar în fiecare sezon încerc să introduc un proiect nou.

Instrumentul este pentru muzicieni parte din fiinţa lor, nu un obiect. A fost dragoste la prima vedere, o compatibilitate instantanee cu vioara ta Guarneri del Gesù?

O, da! Am găsit această vioară prin intermediul mentorului meu, Isaac Stern şi m-am îndrăgostit de ea instantaneu. Are o putere extraordinară, o profunzime aparte şi în acelaşi timp un sunet de o nesfârşită bogăţie şi suavitate.

Cât de des înlocuieşti firele arcuşului şi corzile viorii? Este adevărat că deţii o colecţie de arcuşuri? 

 Arcuşurile sunt mai problematice şi foarte personale, deoarece implică atât tehnica individuală a fiecăruia cât şi repertoriul pe care îl abordez cu un anumit arcuş. Firele arcuşului le înlocuiesc aproape în fiecare săptămână, iar corzile viorii o dată sau de două ori pe lună.

Cât timp aloci exersatului, ţinând cont că susţii sute de concerte?

Exersez în fiecare zi. Timpul alocat depinde de programul pe care îl am. Sunt zile când abia reuşesc să exersez 20 de minute şi apoi sunt zile când mă cufund în studiu cu foarte mult repertoriu şi atunci exersez 5, 6, 7 ore. Oricât de mult este nevoie.

Atunci când cânţi, publicul este fermecat. Ce se află dincolo de tehnica perfectă?

Conexiune la un nivel emoţional profund. Mă străduiesc să onorez compozitorul şi să fiu cel mai autentic şi sincer muzician.

Publicul te numeşte „Zeiţa viorii”, eşti un star internaţional, cu o carieră impresionată, dar colegii şi presa te descriu drept cea mai dulce fiinţă, care nu are nicio pornire de prima-donna. Cum reuşeşti să rămâi totuşi cu picioarele pe pământ?

Mulţumesc pentru cuvintele frumoase! Am o familie şi ea mă ţine cu picioarele pe pământ. În acelaşi timp, am alături cei mai buni oameni din industrie care au grijă de mine şi de partea de business a vieţii mele, astfel încât să mă concentrez pe ceea ce este important pentru mine, muzica.

Care este definiţia muzicii pentru tine şi ce rol are în viaţa omenirii?

Muzica este cea mai sinceră şi universală formă de comunicare şi are puterea de a-ţi atinge sufletul şi de a te purta într-o călătorie emoţională. Fie că îţi place Bach, Bon Jovi, Beyonce sau Lady Gaga, muzica este coloana sonoră a vieţii, iar eu sunt onorată şi recunoscătoare că pot face ceea ce iubesc.
Sarah Chang este una  dintre cele mai apreciate violoniste din lume

Cântă pe o vioară Guarneri del Gesù

image

Cu o carieră uimitoare de aproape 3 decenii, Sarah Chang este unul dintre cei mai mari şi aclamaţi violonişti ai lumii. Violonista de origine coreeană, acum în vârstă de 35 de ani, a intrat în lumea muzicii ca un copil genial, debutând la 8 ani, fără repetiţii, cu Filarmonica din New York sub bagheta maestrului Zubin Mehta. 

La scurt timp, Sarah Chang devine cel mai tânăr muzician care primeşte Avery Fisher Career Grant, iar în 1993 Premiul Gramophone "Cel mai tânăr artist al anului". Sarah Chang a depăşit de mult excepţionala etichetă de copil genial, devenind în ochii publicului “Zeiţa viorii” şi situându-se în preferinţele publicului între cei mai mari violonişti ai lumii din toate timpurile.

Sarah Chang cântă pe o vioară Guarneri del Gesù, instrument care a aparţinut mentorului său, Isaac Stern şi pe care l-a achiziţionat după ce a probat zece viori Stradivarius şi 8 del Gesù. George Enescu şi Nicolo Paganini au cântat tot pe o vioară Guarneri del Gesù.

INFO BILETE

Biletele la concertele Sarah Chang din Bucureşti – 16 aprilie, ora 19.30, Sala Palatului şi Cluj-Napoca – 15 aprilie, ora 19.30, Opera Naţională Română Cluj-Napoca se găsesc la casele de bilete ale sălilor de spectacol şi online, pe vandbilete.ro, bilete.ro, eventim.ro.

Evenimentul face parte din programul naţional-cultural “Artă contra Drog 2016”, un proiect iniţiat de Asociaţia Culturală de Teatru, Muzică şi Film “Dracula” şi CIADO România, Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului, preşedinte academician Constantin Bălăceanu Stolnici. Prin acest program, organizatorii informează publicul asupra riscului consumului de droguri şi oferă o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber, invitând spectatorii să consume artă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite