Viaţa ca un joc de lego

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Nemeş a ţinut la Pavilion Unicredit o conferinţă despre „Evaluări lunare“, un proiect deja cu vechime, în care viaţa de zi cu zi este reciclată în sculpturi. Artista a arhivat cele mai importante etape în urma cărora a ajuns să se ocupe de artă, pentru ca mai apoi să dea acestor imagini-document un sens.

Acum câţiva ani, am văzut la Brukenthal o expoziţie atât de puternică, încât îşi bântuie multă vreme privitorul: pereţi acoperiţi de grafice obsesiv detaliate, generate de regulile unei subiectivităţi extreme. Cu alte cuvinte, retrospectiva artistei conceptualiste germane Hanne Darboven, cunoscută pentru proiecte ca „Scrierea timpului" sau „Viaţă, vieţuire", prin care îşi „distila" experienţele subiective până la pure abstracţiuni.

Săptămâna trecută, una dintre conferinţele de la Pavilion Unicredit i-a fost rezervată Ioanei Nemeş, unul dintre cei mai activi artişti români de pe scena ultimilor ani. Sub invitaţia „Ioana Nemeş traduce timpul: plusuri şi minusuri", autoarea unei serii recente de sculpturi inspirate de ritualuri tradiţionale româneşti a prezentat un proiect mai vechi, a cărui miză anulează însă orice fel de datare, la fel ca în cazul proiectelor semnate de Darboven.

Regulile jocului

„Evaluări lunare" este titlul sub care Ioana Nemeş şi-a condensat, începând din 2001, harta impulsurilor şi evenimentelor care au adus-o în rolul de artistă. După ce, ca jucătoare profesionistă de handbal, s-a văzut nevoită, în urma unui accident, să renunţe la sport, pe atunci artista-under-construction şi-a început primul proiect chiar pe peretele din sufragerie. De atunci, Nemeş a arhivat cele mai importante etape în urma cărora a ajuns artist, pentru ca mai apoi să dea acestor imagini-document un sens într-un joc mai mare şi chiar o materialitate.

Odată piesele adunate, a fost nevoie de un set de reguli pentru interpretare: componentei subiective i s-au adăugat teoriile scriitoarei Virginia Woolf (citată şi în alte lucrări ale Ioanei Nemeş) despre timp şi teoriile despre culori ale psihologului Max Luscher. Dacă la Virginia Woolf au atras-o „încercările ei de a înregistra, diseca, înţelege şi descrie lucruri impalpabile cum ar fi viaţa sau timpul", Luscher a brevetat o interpretare a stărilor psihologice în funcţie de culori.

Matematica bucătăriei interne

După ce a creat un sistem de parametri personali (fizic, emoţional, intelectual, financiar şi al destinului), artista şi-a evaluat fiecare zi, începând cu 2005, după aceste valori. De asemenea, fiecărei zile îi corespunde o culoare şi un citat reprezentativ. „Dacă stabilesc nişte reguli simple, o scală de valori şi un tabel cromatic şi spun că ceea ce se întâmplă într-o zi poate fi descris prin intermediul acestor elemente, culori, cifre şi cuvinte, atunci înseamnă că deja pot observa mult mai uşor ceea ce se întâmplă cu fenomenul pe care vreau sa îl studiez. Desenarea hărţii cromatice, a scalei de valori de la -10 la 0 şi +10, a fost lucrul cel mai dificil la început, iar în timp am început să lucrez la retuşarea şi ajustarea lor la realitatea de zi cu zi", explica artista într-un interviu pentru „Idea".

Detaşându-se astfel de propriile experienţe, Ioana Nemeş a ales pentru fiecare expoziţie unde a prezentat episoade din „Evaluări lunare" câteva zile din acest interval, transformând datele în desene sau în obiecte de plastic.

Sculpturi din propriul timp

Discursul autobiografic propus de Nemeş merge în matematica propriei dinamici existenţiale, însă deschide totodată o discuţie mai largă, despre propriile grile şi propriile coduri de interpretare. Ba, mai mult, dacă inputul este unul cât se poate de fluid, fiind vorba de experienţe, outputul este cât se poate de palpabil, odată devenit obiect. Aceasta este, de altfel, şi miza „Evaluărilor lunare" şi a artei care operează cu unităţile de măsură ale autobiografiei reciclate.

„Încercarea de a face sculptura din propria ta zi, din propriul tău timp. De a măsura timpul sau alte lucruri alunecoase ca viaţa însăşi, emoţiile sau sentimentele, şi de a le transforma în alte mărimi: secundele în grame, orele în kilograme, pulsul şi ticăitul în cuvinte sau depresiile şi exuberanţa în culori".

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite