Suferinţele şi bucuriile dragostei, cântate la Ateneu. Pianista Luiza Borac, în recital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sâmbătă seară, după recital, va fi lansat şi CD-ul pianistei Luiza Borac: "Chants Nostalgiques"
Sâmbătă seară, după recital, va fi lansat şi CD-ul pianistei Luiza Borac: "Chants Nostalgiques"

Sambata, de la orele 19.00,  la Sala mare a Ateneului, va avea loc recitalul pianistei Luiza Borac, care îi va aduce un omagiu tenorului Ion Buzea, care a împlinit anul trecut 80 de ani. Cu ocazia recitalului pianistei Luiza Borac va avea loc şi lansarea discului  "Chants nostalgiques", la care vor participa muzicologii Viorel Cosma, Grigore Constantinescu şi criticul muzical Costin Popa.

Luiza Borac, nume consacrat pe marile scene ale lumii, a absolvit Universitatea Naţională de Muzică la clasa profesorilor Lavinia Coman şi Gabriel Amiraş. S-a perfecţionat apoi la Conservatorul din Hanovra, la clasa profesorului Karl-Heinz Kämmerling, devenind şi asistenta maestrului. A participat la cursuri de măiestrie la Julliard School în New York, Academia de Vară din Salzburg precum şi la Fundaţia Como.

Printre numeroasele distincţii la competiţii internaţionale se numără Premiul I la Concursurile Viotti-Valsesia în Italia şi „Mendelssohn” din Germania, Medalia de Argint la Concursul Internaţional de Pian „Gina Bachauer” în Salt Lake City, Premiul I şi Premiul publicului la Concursul „Edvard Grieg” (Norvegia), precum şi premiul pentru un recital de debut susţinut în New York, la Carnegie Hall. Luiza Borac s-a numărat printre câştigătorii Concursului Internaţional „George Enescu”, fiind distinsă şi cu Premiul „Tânăr Artist al Anului”.
În 2007 a obţinut premiul pentru cea mai bună înregistrare solo a anului în format CD, oferit de BBC pentru inregistrarile lucrărilor pentru pian de George Enescu.
Solista a concertat alături de orchestre renumite, printre care Orchestra Filarmonicii din Olanda, Orchestra Filarmonică a Naţiunilor Unite, orchestrele radiodifuziunilor din Bucureşti şi Köln, Orchestra simfonică din Utah, şi a susţinut recitaluri în săli prestigioase precum: Carnegie Weill Hall, Steinway Hall (New York, Hamburg şi Londra), Filarmonica din Köln, Concertgebouw Amsterdam, Ateneul Român din Bucureşti, Puccini Hall din Milano, Radio Hall din Hamburg, Liederhalle Stuttgart.

image

Luiza Borac a fost invitată să participe la festivaluri importante din Europa: Festivalul de muzică şi arte Aldeburgh, Festivalul Schleswig-Holstein, festivalurile „Edvard Grieg” de la Oslo, „Serghei Prokofiev” de la Barbican Centre - Londra,  „George Enescu” de la Bucureşti, „Frédéric Chopin” din Viena şi Milano, la Bohemian Music Festival, Braunschweiger Classix. În SUA a participat la Festivalul Internaţional al Tinerilor Artişti de la Los Angeles, iar în anul 2008 Luiza a participat cu o serie de concerte la proiectul MENORAH (Schaumburg - Germania) dedicat victimelor evreieşti din timpul celui de Al Doilea Război Mondial. În România, Luiza Borac susţine concerte de caritate pentru copiii orfani şi fără adăpost.


A realizat înregistrări pentru Radio Bucureşti, Radio Bremen, Ambitus, BMG Ariola, Avie Records, şi numeroase concerte ale sale au fost preluate de posturi de radio şi televiziune. Preocuparea pentru formarea tinerelor generaţii de muzicieni a făcut ca Luiza Borac să predea cursuri de pian la Academia de Muzică din Hanovra şi la Academia Internaţională de Vară „Mozarteum” din Salzburg. În anul 2009 la invitaţia Festivalului Gina Bachauer din SUA, Luiza a concertat şi promovat muzica clasică pentru 3000 de copii în 10 şcoli americane.

În cadrul acestor programe lucrările de George Enescu s-au bucurat de un succes deosebit.
Deosebita sa preocupare pentru creaţia enesciană s-a materializat în înregistrarea integrală a lucrărilor pentru pian, realizare unanim apreciată de critica internaţională de specialitate. În 2003, pentru promovarea muzicii pentru pian de George Enescu, a primit o distincţie oferită de Ministerul Culturii din Saxonia-Hanovra, iar pentru promovarea muzicii româneşti, Luiza Borac a primit premii oferite de Ambasada României la Berlin şi de la revista Actualitatea Muzicală. Vastul său repertoriu s-a îmbogăţit, în 2009, cu o interpretare în primă audiţie mondială a unei lucrări de Robert Schumann, lucrare redescoperită în ultimii ani.
In anul 2013 a fost lansat albumul cu lucrări pentru pian de Dinu Lipatti, alături de orchestra Academy of St-Martin-in-the-Fields, înregistrare ce a obţinut cinci stele de la BBC Music Magazine şi 18 stele (max.) de la Piano News, album elogiat de International Record Review, Gramophone, Der Spiegel si programe radiofonice de la WDR şi Radio Bremen.


În 2014 a obţinut titlul de Doctor în muzică summa cum laude la Universitatea de Muzică din Bucureşti sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Grigore Constantinescu.
Albumul prezentat în această seară pe scena Ateneului Român cu titlul 'Chants nostalgiques' (după cele trei piese cu acelaşi nume compuse de Constantin Silvestri, înregistrate în premieră) cuprinde lucrări şi transcripţii de Fritz Kreisler, Franz Schubert, Franz Liszt, Serghei Rachmaninov. A fost lansat la Londra şi Hamburg, obţinând cinci stele de la Classical Ear precum şi recenzii elogioase de la The Independent, Fanfare, Gramophone, Pianist, International Piano, Piano News ş.a.
Totodată, pe acest album este omagiat - cu ocazia aniversării de 80 ani - unul dintre cei mai mari tenori ai României, Ion Buzea, prin înregistrări istorice datate 1964 şi remasterizate în 2014.


Omagiu ION BUZEA 80
Ion Buzea s-a născut în municipiul Cluj în anul 1934. A urmat cursurile Facultăţii de geologie, în paralel studiind canto cu Lya Pop. Studiile le-a continuat cu Petre Ştefănescu-Goangă la Bucureşti şi apoi cu Luigi Ricci la Roma. În anii '50 timp de aproape zece ani a fost unul din cei mai buni jucători ai echipei de volei "U" Cluj. În anul 1958 a debutat pe scena operei din Cluj-Napoca cu rolul Alfredo din opera Traviata.

După obţinerea premiilor I la Concursurile George Enescu şi al III lea la Toulouse a devenit solist al Operei din Bucureşti, apoi al Operelor din Viena şi Zürich. La Viena a fost apreciat mai bine de un deceniu ca un nume important, afirmându-se pe scenele lirice principale (Wiener Staatsoper şi Volksoper). Martin Vogel, critic austriac spunea despre Ion Buzea într-o emisiune televizată că tenorul clujean devenise unul dintre idolii publicului de operă vienez, iar recenziile elogioase de la Metropolitan New York şi festivalul de la Salzburg îi comparau vocea cu cele ale tenorilor Corelli şi Di Stefano.
Repertoriul său a cuprins roluri din muzica italiană, franceză şi germană: Manrico din Trubadurul, Ducele din Rigoletto, Alfredo din Traviata, Don Alvaro din Forţa destinului, Riccardo din Bal mascat, Radames din Aida, Don Carlo din opera cu acelaşi nume, Ernani, Macduff din Macbeth, Calaf din Turandot, Mario Cavaradossi din Tosca, Rodolfo din Boema, Turiddu din Cavaleria Rusticană, Canio din Paiaţe, Hoffmann din Povestirile lui Hoffmann, Don Jose din Carmen, Samson din Samson şi Dalila, Werther, Fra Diavolo şi altele.

Ion Buzea a cântat pe toate scenele importante ale lumii, strălucind de nenumărate ori în roluri principale la operele din Europa si SUA (New York, Cincinatti, Atlanta, Boston, Dallas, Houston, New Orleans, Cleveland, Bordeaux, Nice, Paris, Lyon, Viena, Bregenz, Salzburg, Berlin, Hamburg, München, Frankfurt, Bonn, Stuttgart, Darmstadt, Hannover, Köln, Düsseldorf, Wiesbaden, London, Dublin, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Bruxelles, Liege, Praga, Brno, Pilsen, Bratislava, Budapesta, Sofia, Atena, Ljubljiana, Belgrad, Zagreb, Stockholm).

Ion Buzea a fost distins cu 'Steaua României în Gradul de Cavaler" şi este Profesor honoris causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, cetatean de onoare al orasului Cluj si membru de onoare al Operei clujene.

Recital de pian
Sambata, 31 Ianuarie 2015, 19:00 - 21:00
Sala mare a Ateneului Român.
Omagiu ION BUZEA - 80
RECITAL DE PIAN

LUIZA BORAC

Program

Leopold Godowski - Alt-Wien

Fritz Kreisler / Serghei Rahmaninov - Două dansuri vechi vieneze
                                    Liebesleid (Suferinţele dragostei)
                                    Liebesfreud (Bucuriile dragostei)

Constantin Silvestri - Cântec de pustiu (Chant nostalgique) op. 27, nr. 1

Franz Schubert / Franz Liszt - Şapte lieduri
                                    Der Müller und der Bach
                                    Aufenthalt
                                    Auf dem Wasser zu singen
                                    Ständchen
                                    Gretchen am Spinnrade
                                    Erlkönig
                                    Ave Maria

Cu această ocazie va avea loc lansarea discului  "Chants nostalgiques"
Participă muzicologii Viorel Cosma, Grigore Constantinescu şi criticul muzical Costin Popa.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite