Street Delivery. Mai multe „grădini posibile“, în acest weekend, în Bucureşti

Street Delivery. Mai multe „grădini posibile“, în acest weekend, în Bucureşti

Tema din acest an a Street Delivery este „Grădini Posibile”                                                                               FOTO: Công Thành, Vietnam. Via

Street Delivery, evenimentul urban de arhitectură şi arte, are loc în fiecare vară pe străzile oraşelor din România. În Bucureşti, Street Delivery începe vineri şi se termină duminică seara, iar evenimentul, în acest an cu tema „grădini posibile”, se desfăşoară pe strada Arthur Verona.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tema  Street Delivery 2017 s-a născut din sentimentul pe care tot mai mulţi oameni îl au, acela că trăiesc într-o imensă parcare şi că automobilul sufocă viaţa în oraş, sentiment cauzat de faptul că, din ce în ce mai des, se taie parcuri şi se fac, în locul lor, parcări. 

Street Delivery eliberează în fiecare an câte o stradă şi o redă pietonilor, care o mobilează cu idei pentru un oraş mai bun, după cum anunţă site-ul evenimentului. 

Scopul este acela de a crea o experienţă citadină prin care să se demonstreze cum ar putea funcţiona un oraş pentru oameni, nu doar pentru maşini. Organizatorii vor să încurajeze luarea în posesie a străzii, de către pietoni, recucerirea unei părţi a oraşului care a fost cândva un oraş al grădinilor, în care spaţiile verzi se îmbinau în mod firesc cu cele ale citadinului.

„Vegetaţia din Bucureşti abia dacă mai pulsează, definind mai degrabă distrugerea şi maidanizarea oraşului. Bucureşti este cea mai poluată şi congestionată capitală UE, iar asta se reflectă în speranţa de viaţă scăzută şi în stresul cotidian”, scrie pe site-ul oficial al Street Delivery.

Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale ediţiei din acest an este transformarea grădinii Universitarilor, proiect de care s-au ocupat cei de la Fundaţia Cărtureşti, CALUP şi Ordinul Arhitecţilor. Aceştia au făcut dintr-un spaţiu inaccesibil publicului, un circuit public, reactivând astfel un spaţiu verde de aproximativ 4000 mp. Grădina se va deschide vineri, la 21.30, când vizitatorii vor putea cunoaşte echipa de intervenţie, vor putea viziona proiecţii foto/video ale felului în care s-a transformat grădina, dar şi tururi ale grădinii, ghidate sau pe propria răspundere, după cum anunţă organizatorii.

Spre deosebire de ediţiile anterioare, Street Delivery 2017 se desfăşoară succesiv în şase oraşe: Bucureşti (9-11 iunie), Timişoara (16-18 iunie), Iaşi (16-18 iunie), Cluj-Napoca (17-18 iunie), Baia-Mare (30 iunie – 2 iulie),  Bacău (30 iunie – 2 iulie).

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările