Rahmaninov, interpretat de o tânără pianistă, Anna Federova, în Concertele Centerarului de la Ateneul Român

Rahmaninov, interpretat de o tânără pianistă, Anna Federova, în Concertele Centerarului de la Ateneul Român

Anna Federova

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", dirijată de Christian Badea, va avea în program, în această seară, "Preludiu la unison" de George Enescu, "Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră", de Serghei Rahmaninov, "Simfonia nr. 1, în re major", de Gustav Mahler.  Solistă va fi pianista Anna Fedorova.


Anna Fedorova, născută în Ucraina, este una dintre pianistele de succes din generaţia tânăra. La vârsta de 16 ani a debutat la Concertgebouw, interpretând Concertul nr. 2 de Chopin, şi de atunci a revenit pe renumita scenă din Amsterdam de peste 30 de ori. Printre sălile de prestigiu în care a evoluat Anna Fedorova se numără Carnegie Hall, Zurich Tonhalle, Palacio de Bellas Artes, Teatro Colon, Filharmonia din Varşovia, Bunka Kaikan din Tokio. De asemenea, a participat la numeroase festivaluri, precum cele de la Verbier, Ravinia, Rubinstein Piano Festival Lodz, Auvers sur Oise, Aurora, Violon sur la sable, Orpheum Music Zurich, Musikdorf Ernen şi Festivalul Chopin din Antonin.

Cu un număr impresionant de concerte în repertoriul său, Anna Fedorova a cântat ca solistă alături de orchestre de pretutindeni, printre care Dallas Symphony, Yomiuri Nippon Symphony, Hong Kong Philharmonic, Orquestra Filarmonica de Buenos Aires, Orchestre de Chambre de Lausanne, Netherlands Philharmonic, Residentie Orkest, Nordwestdeutsche Philharmonie, Orquesta Sinfonica Nacional de Mexico, sub conducerea dirijorală a unor personalităţi precum Jaap Van Zweden, Jun Markl, Olari Elts, Alun Francis, Howard Griffiths, Kevin Griffiths, Carlos Miguel Prieto, Martin Panteleev.

În 2014 a fost lansat primul CD al pianistei, în seria DiscAnnecY. Alte înregistrări ale sale se găsesc la Piano Classics, DRC, Channel Classics.
Născută în Kiev în 1990, a absolvit Şcoala de muzică Lysenko din oraşul natal şi a studiat la renumita Accademia Pianistica din Imola cu Leonid Margarius şi la Colegiul Regal de Muzică cu Norma Fischer. S-a bucurat de îndrumarea unor pianişti precum Alfred Brendel, Menahem Pressler şi Andras Schiff.

STAGIUNEA ANIVERSARĂ  A FILARMONICII  „GEORGE  ENESCU“  2018-2019
 
CENTENARUL ROMÂNIEI
 
ANIVERSAREA  A 150 DE ANI  DE LA  ÎNFIINŢAREA  FILARMONICII „GEORGE ENESCU“
 
ANIVERSAREA  A 130 DE  ANI  DE LA  INAUGURAREA  ATENEULUI  ROMÂN
 
SERIA DE CONCERTE - „CONCERTELE CENTENARULUI LA ATENEU“
 
În parteneriat cu Institutul Cultural Român

În Anul Centenar al României, Filarmonica „George Enescu” celebrează 150 de ani de existenţă, iar Ateneul Român 130 de ani de la inaugurare.  Este o triplă sărbătoare care se va desfăşura de-a lungul întregii stagiuni  2018-2019. Filarmonica „George Enescu”, cea mai importantă şi reprezentativă instituţie muzicală a României,  programează în cadrul acestei „Stagiuni centenare” o serie de concerte, care vor reflecta drumul parcurs de România în ultima sută de ani, o călătorie muzicală împletită cu istoria Filarmonicii şi a Ateneului. 

Seria de concerte  - „Concertele Centenarului la Ateneu“ -  propune publicului bucureştean  o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice şi culturale centenare, cu artişti invitaţi români şi străini de renume internaţional. O frescă muzicală, de această dată, completând, în plan sonor, imageria epopeică a picturii lui Costin Petrescu din Sala Mare a Ateneului Român.

               În afară de urmărirea în muzică a unei cronologii istorice a decadelor Centenarului României, atât programele din seria „Concertele Centenarului la Ateneu“, cât şi întreaga stagiune aniversară,  prezintă câteva teme importante, precum „Creaţia Enesciană” – în cadrul căreia vom interpreta mai multe dintre lucrările simfonice ale Maestrului, „Titani ai muzicii clasice“  –   concerte care vor înfăţişa atât pe marii interpreţi ai vremurilor noastre, cât şi pe compozitorii care au fost adevărate puncte de referinţă culturală în ultimii o suta de ani, „Un secol de muzică românească“ şi „Generaţia secolului XXI“ – cu participarea soliştilor şi dirijorilor români şi străini tineri, care se afirmă pe scena internaţională şi care reprezintă viitorul muzicii.

CONCERTELE CENTENARULUI LA ATENEUL ROMAN

18/19 Octombrie 2018    -    „Începuturi” 

Dirijor – Christian Badea (foto)

Solist - Anna Fedorova

Enescu – Preludiu la unison

Rahmaninov – Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră

Mahler – Simfonia nr. 1

Orchestra Filarmonicii „George Enescu”

Sub titlul „Începuturi“, concertul condus de Christian Badea, prim-dirijor principal al Filarmonicii, reuneşte trei lucrări reprezentative pentru trecerea dintre secolele XIX-XX. „Preludiul la unison“  de George Enescu  deschide Suita nr. 1 şi caracterizează primii paşi importanţi în compoziţie ai tânărului geniu moldovean, şcolit la Viena şi Paris. Rădăcinile sale româneşti răsună în aceasta lucrare evocatoare a spiritului popular autohton. Concertul nr. 2 pentru pian de Rahmaninov  apare simultan cu începutul secolului XX şi anunţă un sunet nou în muzica europeană, dedicat atât melodiei generoase, cât şi expresiei dramatice moderne. Acelaşi lucru era anticipat în 1888 de Gustav Mahler, care în prima sa simfonie folosea un limbaj nemaiauzit, complex, tensionat şi amplu, în care se presimţea sfârşitul romantismului. În acelaşi an, avea loc inaugurarea Ateneului Român.  Tânăra pianistă Anna Fedorova – aclamată în Europa şi în Statele Unite - este un exemplu strălucitor al generaţiei secolului XXI de muzicieni, fie ei interpreţi sau compozitori.

24/26 Octombrie 2018:  „Geneza”

Dirijor – Gerd Schaller

Haydn – Creaţiunea

Solişti: Anna Palimina – soprană, Johannes Chum – tenor, Kresimir Strazanac – bas bariton

Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu” 

Maestru de cor: Iosif Ion Prunner    

În mod sugestiv şi simbolic, oratoriul Creaţiunea suprapune Geneza biblică peste mitul fondator al României moderne - Marea Unire din 1918. O capodoperă a clasicismului, cu inflexiuni din lumea operei prin  focurile de artificii vocale, glorificatoare.

1/2 Noiembrie 2018  -  „Creaţia Enesciană”

Dirijor - Horia Andreescu

Solist – Andrei Licareţ

Valentin Gheorghiu - Andante molto espressivo

Beethoven – Fantezia pentru pian, cor şi orchestră

Enescu – Simfonia Nr. 1

Orchestra Filarmonicii „George Enescu”

Una din temele importante, care caracterizează atât seria „Concertelor Centenarului la Ateneu“, cât şi întreaga stagiune, este creaţia enesciană. În stagiunea 2018/19, Filarmonica va prezenta cele trei mari simfonii ale Maestrului, în viziuni interpretative diferite. Alături de veteranul Horia Andreescu va colabora la acest program Andrei Licareţ, reprezentant al generaţiei tinere de pianişti români.

8/9 Noiembrie 2018  - „Titani ai muzicii secolului XX”

CONCERT SPONSORIZAT DE ALPHA BANK  -  PRESENTING SPONSOR

Dirijor – Christian Badea

Solist – Mischa Maisky

Enescu – Rapsodia nr. 2

Stravinski – Pasărea de foc

Dvorak – Concertul pentru violoncel şi orchestră

Orchestra Filarmonicii „George Enescu”

O temă importantă a stagiunii 2018/19 este cea a Titanilor muzicii secolului XX – mai ales solişti instrumentişti de excepţie, dar şi compozitori care au influenţat în mod determinant muzica şi cultura secolului XX. Acest concert îl aduce în prim-plan pe celebrul violoncelist Mischa Maisky,  care va susţine partitura celui mai important opus din literatura instrumentului – Concertul pentru violoncel de Antonin Dvorak, care, asemenea lui George Enescu pentru români, a simbolizat vocea culturii muzicale şi a emancipării poporului ceh. Rapsodia nr. 2 de Enescu va completa programul, împreună cu suita din baletul  Pasărea de foc de Igor Stravinski, marele compozitor rus fiind unul dintre invitaţii de seamă ai Filarmonicii, care a susţinut în 1930 două concerte la Ateneul Român, în care şi-a dirijat propriile lucrări.

 

22/23 Noiembrie 2018   - „Sfârşitul inocentei”

Dirijor – Christian Badea

Solist – Valeriy Sokolov

Alessandrescu – Poemul Acteon ( 1915)

Strauss – Don Juan

Brahms – Concertul pentru vioară şi orchestră

Orchestra Filarmonicii „George Enescu”

 

Dacă Wachmann este fondatorul Filarmonicii, iar George Georgescu este cel care a desăvârşit-o ca instituţie, George Enescu este părintele spiritual al Ateneului Român. Donaţia sa substanţială pentru orga din sala de concert, primele audiţii ale unor capodopere  precum Simfonia a  IX a de Beethoven şi Parsifal,  dar mai ales premiul pentru compoziţie înfiinţat în 1913, au făcut ca muzica României să depăşească vârsta inocenţei şi să facă un salt de la genul rapsodic la modernitatea secolului XX. Printre primii câştigători ai concursului de compoziţie a fost Alfred Alessandrescu. Poemul simfonic Acteon, compus în 1915, l-a încântat pe Enescu care l-a prezentat apoi în ţară şi în străinătate. Azi e o lucrare intrată pe nedrept în uitare, însă Acteon continuă tradiţia postromantică, în perfectă consonanţă cu creaţia lui Richard Strauss, prezent în acest program cu primul său poem simfonic, Don Juan.

 

6/7 Decembrie 2018   -  „Omagiu francofoniei”

Dirijor – Christian Badea

Solist – David Grimal

Debussy – Preludiu la după-amiaza unui faun

Lalo – Simfonia spaniolă

Debussy – Marea

Ravel – Bolero

 

Aceste concerte sunt un omagiu adus Franţei şi culturii franceze, în anul care marchează 100 de ani de la moartea lui Claude Debussy. În contextul aniversării Centenarului, contribuţia Franţei la realizarea statului român modern este onorată printr-o selecţie de lucrări compuse de cei mai cunoscuţi compozitori francezi moderni – Debussy şi Maurice Ravel. De la Napoleon al III-lea, cel care a sprijinit Unirea Principatelor de la 1859, şi până la Generalul Henri Berthelot, coordonator activ al eforturilor româneşti pe Frontul de Est din Primul Război Mondial, şi Georges Clemenceau, preşedintele francez care la Conferinţa de la Paris a susţinut Marea Unire, Franţa a reprezentat în mod tradiţional un punct esenţial de sprijin politic, dar şi un model cultural pentru România. Nu doar muzica, dar şi solistul vor reprezenta Franţa, în persoana ilustrului violonist David Grimal.

Alte concerte din seria  „Concertele Centenarului la Ateneu“

          

  Concert de gală  de Ziua Naţională -  30 noiembrie

  • Dirijor – Christian Badea
  • Solist – Daniel Ciobanu – pian

În program :

Enescu  - Două rapsodii române, op. 11

Alessandrescu ­­- Poemul „Acteon“

  • Rahmaninov  -   Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră

 

Concert de gală de aniversare a 150 de ani ai Filarmonicii  „George Enescu“ -15 decembrie

Dirijor – Horia Andreescu

Solistă - Khatia Buniatishvili 

Dediu – lucrare comandată pentru eveniment, p.a.a.

Ceaikovski - Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră

Beethoven – Simfonia nr. 5

 

 

 

citeste totul despre: