Peste 200 de participanţi înscrişi la Concursul Internaţional „George Enescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional „George Enescu“ (6-27 septembrie 2014) numără peste 200 de candidaţi din ţări precum Germania, Japonia, Statele Unite ale Americii şi Australia. Cei mai mulţi participanţi s-au înscris la Secţiunea de pian - 81 de candidaţi, în vreme ce la secţiunea de vioară sunt 64 de candidaţi, iar la violoncel - 34 de candidaţi.

Concursul „George Enescu“ este singurul eveniment care readuce în prim-plan valorile în care credea cel mai important muzician român: generozitatea, creativitatea şi originalitatea

Concurenţii înscrişi la ediţia din această toamnă a Concursului  Internaţional „George Enescu” , care are loc între 6 şi 27 septembrie în Capitală şi deschide drumuri pentru tinerii artişti din toată lumea, provin din 35 de ţări: România, Germania, SUA, Franţa, Marea Britanie, Elveţia, Italia, Rusia, Canada, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, Azerbaidjan, Kazakhstan, Republica Moldova, Israel, Belgia, Lituania, Letonia, Norvegia, Ucraina, Belarus, Grecia, China, Estonia, Georgia, Polonia, Spania, Bulgaria, Brazilia, Venezuela, Mexic, Argentina, Australia şi Austria. 

Dintre aceştia 28 de candidaţi sunt din România, 23 din Rusia, 21 din Coreea de Sud şi 16 din Japonia, 8 provin din SUA şi 8 din Franţa, 6 din Germania, 4 din China. De asemenea, există şi câte un candidat din ţări precum Venezuela, Mexic, Argentina şi Australia. La secţiunea de Compoziţie sunt înregistrate în prezent 41 de lucrări. 

Înscrierile la această ediţie a Concursului Enescu, în număr de 220 până în acest moment, au înregistrat o creştere de 20 % faţă de ediţia din anul 2011, când în Concurs au intrat doar 183 de candidaţi. 

„România contează pe piaţa muzicală internaţională şi acest lucru se vede şi la Concursul Internaţional George Enescu, pentru că este un eveniment care oferă oportunitatea tinerilor artişti de a începe o carieră muzicală recunoscută la nivel mondial. Cu o tradiţie de a lansa artişti deveniţi mari nume ale muzicii clasice de astăzi, Concursul George Enescu consolidează, alături de Festivalul Enescu, importanţa României pe piaţa culturală internaţională. Mai mult, numărul de înscrişi arată puterea Concursului Enescu ca eveniment de sine stătător, separat, pentru prima dată la această ediţie de Festivalul Enescu”, a declarat presei Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului şi al Concursului Enescu.

Înscrierile pentru Concursul Internaţional  „George Enescu” s-au încheiat la 1 iulie. Numărul concurenţilor ar mai putea creşte în următoarele zile, având în vedere că plicurile cu înscrişi continuă să sosească la sediul organizatorilor, data poştei luată în considerare fiind 1 iulie. 

Probele de Concurs se vor desfăşura la Ateneul Român şi la Universitatea Naţională de Muzică, iar finalele de gală vor avea loc la Ateneu, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”.

În premieră, la această ediţie, celor 100.000 de euro cât valoarează premiile din cadrul Concursului Enescu, li se adaugă posibilitatea pentru laureaţi de a participa la un master class cu mari muzicieni ai lumii la Academia de Muzică din Viena, precum şi posibilitatea de cânta pe cele mai importante scene din România, alături de filarmonicile din ţară. 

La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, compozitorul român a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912, a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie –, Concursul Enescu descoperă, susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume, viitoarele generaţii de aur ale muzicii clasice universale.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite