Muzicienii Dan şi Valentina Dediu vor concerta la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compozitorul Dan Dediu şi pianista Valentina Sandu-Dediu vor susţine două recitaluri la New York, pe 2 şi 3 august. FOTO: Facebook
Compozitorul Dan Dediu şi pianista Valentina Sandu-Dediu vor susţine două recitaluri la New York, pe 2 şi 3 august. FOTO: Facebook

Dan Dediu va concerta alături de Valentina Sandu-Dediu pe 2 august, în New York, la sala de recital Klavierhaus, de la ora 19.00, şi pe 3 august, la sediul Institutului Cultural Român de la New York, de la aceeaşi oră.

Concertul-portret al compozitorului Dan Dediu, care va fi susţinut pe 2 august, îi va oferi publicului newyorkez o audiţie a ciclului pentru pian la patru mâini: „Idyllen & Guerrillen”, „Fantasia fantomagica sul nome” B.E.C.H. op.97 pentru pian la patru mâini, „Lévantiques” op.64 pentru pian şi „Les Barricades mistérieuses” – reloaded pentru pian.

Ciclul „Idile şi Guerrille” de Dan Dediu, pentru pian la patru mâini, omagiază  personaje feminine precum: Dulcineea („Don Quijote”, Miguel de Cervantes), Beatrice („Divina Comedie”, Dante Alighieri), Margareta („Faust”, Goethe) şi Ofelia („Hamlet”, Shakespeare). Fiecare „Idilă” constituie, astfel, un comentariu al unei forme diferite de feminitate. Fiecare dedicaţie este prezentată printr-un „cuvânt ritual” – germanul „für” - preluat în semn de omagiu din titlul bagatelei pentru pian „Für Elise” a compozitorului  Ludwig van Beethoven. 

De asemenea, pe 3 august, va mai avea loc un eveniment de la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român de la New York. Cu acest prilej, cei doi muzicieni se vor întâlni cu membrii ai comunităţii româneşti şi îi vor prezenta publicului fragmente video de la premiera operei „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu, al cărei libret are la bază celebra piesă a lui Ion Luca Caragiale (1852-1912).

Iată cum caracterizează Dan Dediu câteva dintre dintre personajele operei la care a lucrat peste trei ani:

„Trahanache, uns cu alifiile ritmurilor şi ale inflexiunilor melodice balcanice; Caţavencu, versatil şi alunecos - într-un registru ce trece de la hora lungă şi romanţă la habaneră şi la French can-can; Dandanache, un OZN politic arhetipal muiat în sos de vin folcloric, cu un iz suspect de manea, dar cu pretenţii şi reuşită de simfonie”.

Dan Dediu a fost laureat al mai multor premii naţionale şi internaţionale, atât în calitate de compozitor, cât şi de interpret, iar compoziţiile lui au fost publicate de edituri de prestigiu precum: Peermusic (Hamburg şi New York), Lucian Badian Editions (Ottawa) şi Editura Muzicală Bucureşti.

Din 2008, compozitorul Dan Dediu, în vârstă de 46 de ani, este rectorul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (UNMB). De asemenea. a fost director artistic al festivalului „Săptămâna Muzicii Noi” (ediţiile din 1999, 2001, 2007 şi 2008) şi director artistic al ansamblului şi festivalului „Profil” (ediţiile 2004 şi 2006). 

Valentina Sandu-Dediu (46 de ani), profesor universitar doctor, pianistă şi autoare a opt volume de muzicologie, s-a perfecţionat în Austria cu o bursă a Fundaţiei „Alban Berg” şi în Germania, la Wissenschaftskolleg zu Berlin. Ea a publicat peste 30 de studii în România, Polonia, Albania, Ungaria, Germania, U.S.A şi Canada.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite