Mircea Albulescu a fost înmormântat duminică cu onoruri militare. Colegii de breaslă deplâng moartea marelui actor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Albulescu a murit la 81 de ani     FOTO: Eduard Enea
Mircea Albulescu a murit la 81 de ani     FOTO: Eduard Enea

Actorul Mircea Albulescu avea grad de comandor şi va fi înmormântat cu onoruri militare; sicriul cu trupul neînsufleţit va fi depus sâmbătă în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti, iar duminică va avea loc înmormântarea, la ora 14.00.

Trupul neînsufleţit al actorului Mircea Albulescu va fi depus, sâmbătă, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti între orele 10:00-13:00, apoi va fi dus la Capela de la Cimitirul Reînvierea, iar duminică va avea loc înmormântarea, la ora 14:00, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii TNB. Marele actor avea grad de comandor şi va fi înmormântat cu onoruri militare.

Mircea Albulescu s-a stins din viaţă vineri la Spitalul Floreasca din Capitală. Avea 81 de ani şi suferea de probleme cardiace de mult timp. De altfel, în urmă cu doi ani, actorul a fost supus unei triple operaţii de bypass la inimă.

Într-o emisiune de televiziune marele actor mărturisea:

"Aştept moartea, sunt tot mai aproape de ea, e cea mai grea aşteptare. Soţia mea a încetat din viaţă acum câţiva ani, dar de ceva vreme o simt tot mai des prin casă, mă ceartă adesea, că sunt dezordonat, că de ce pun aia colo sau dincolo. Poate că e tot mai prezentă pentru că mă apropii şi eu de lumea de dincolo, de lumea ei",

adăugând "E bine în viaţa asta, ca actor, să dispari când trebuie, cât eşti pe val. Îi văd pe cei din jurul meu cum mă privesc. Cu siguranţă se întreabă: Mai e, o să mai fie, o să mai poată?".

Mircea Albulescu a murit. Iohannis şi Vlad Alexandrescu au transmis condoleanţe. Amândoi pe Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a omagiat azi memoria actorului Mircea Albulescu, afirmând ca viaţa sa artistică a fost "o lecţie de măiestrie şi pasiune".

"Mircea Albulescu va rămâne pentru totdeauna în sufletul nostru ca un mare actor, unul dintre cele mai importante simboluri ale teatrului şi filmului românesc. Viaţa sa artistică a fost o lecţie de măiestrie şi pasiune. Dumnezeu să-l odihnească!", a scris preşedintele pe Facebook.

Totodată, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a transmis un mesaj de condoleanţe pe aceeaşi reţea socială: „Sunt îndurerat de moartea lui Mircea Albulescu şi exprim condoleanţe familiei şi apropiaţilor.

Dispariţia dintre noi a actorului, publicistului, poetului şi profesorului Mircea Albulescu este o pierdere ireparabilă pentru artele şi cultura română. Numeroasele roluri din filme şi de pe scenele de teatru îi vor păstra memoria vie, rămânând un reper al teatrului românesc din secolul al XX-lea“,

spune în mesaj Vlad Alexandrescu.

Mircea Albulescu a murit. Arşinel: „Un cuvânt venit de la Albulescu era ca o decoraţie din partea poporului român“

Actorul Alexandru Arşinel a evocat, azi, pentru Mediafax, personalitatea actorului Mircea Albulescu, care s-a stins din viaţă, vineri, la vârsta de 81 de ani, exprimând că acesta era „unul dintre corifeii mari ai teatrului românesc”, actor strălucit şi pedagog înzestrat.

Alexandru Arşinel şi-a exprimat nu doar regretul faţă de faptul că se stinge încet-încet o întreagă generaţie de mari actori şi oameni de cultură cardinali pentru societatea românească, ci şi aprecierea faţă de omul şi actorul care a fost Mircea Albulescu. El a declarat că ultima oară când a discutat cu Albulescu a fost în urmă cu o lună când, în ciuda suferinţei sale fizice, acesta păstra încă entuziasmul pentru lumea teatrului:

„Aş fi vrut să se oprească această nenorocire care s-a abătut asupra artiştilor unul după altul. Albulescu a fost unul din corifeii Teatrului Naţional, unul dintre marii actori, creatori de spectacole, profesor creator de generaţii întregi de actori, un exemplu de ceea ce însemna un om născut în folosul teatrului românesc, un actor excepţuional şi un pedagog de înalt nivel profesional. Regret foarte mult cu atât mai mult cu cât am discutat în urmă cu nicio lună de când a fost la noi la teatru şi fusese efectiv entuziasmat de genul nostru, al lui Stela, al meu şi a unor artişti de revistă. Îmi pare foarte rău. El suferea de mai mulţi ani şi ne vedeam pe stradă. Deja mergea destul de greu. Regret foarte mult. Sper că românii îl vor păstra în memorie şi în suflet. A fost un actor-cetăţean, un actor de dimensiuni uriaşe.”

Pe de altă parte, Alexandru Arşinel a amintit un episod personal din tinereţea sa când a fost distribuit în rolul principal din piesa „Ploşniţa” de Vladimir Maiakovski, dezvăluind cât de apropiat şi de generos era Albulescu şi punctând faptul că acesta nu se sfia să aducă laude şi să încurajeze actorii mai tineri:

„Eu am jucat împreună cu el la Naţional, l-am văzut în atâtea filme şi spectacole. Îmi aduc aminte de generozitatea lui. Am jucat la Naţional în «Ploşniţa» lui Maiakovski, aveam rolul principal şi el avea unul dintre celelalte roluri principale şi eram destul de timorat de pasul pe care îl făceam trecând Calea Victoriei şi ajungând la Naţionalul Bucureştean şi taman în rolul principal şi mi-aduc aminte de gestul lui de a veni în cabină, stăteam cu Gigi Dinică în aceeaşi cabină, şi felicitându-mă din tot sufletul. Nu avea nicio reţinere atunci când simţea să-şi felicite colegii şi să aibă un cuvânt de laudă faţă de ceea ce făcea pentru că un cuvânt venit de la Albulescu era ca o decoraţie primită din partea poporului român. Era un om extrem de generos cum rar se mai găseşte sămânţa asta, mai ales în lumea artistică.”, a conchis Arşinel vizibil emoţionat.

Mircea Albulescu a murit. Ileana Stana Ionescu, împietrită de durere

Actorul Marius Manole, care a jucat alături de Mircea Albulescu, îşi aminteşte cât de mult a învăţat stând în preajma acestuia, unul dintre cei mari artişti români, care ”iubea teatrul mai presus de el şi mai presus de noi toţi”.

”Eu l-am găsit în Teatrul Naţional când am venit în 2003. Era unul dintre cei mai puternici actori ai Teatrului Naţional şi a fost mult timp. Am apucat să joc cu el în al doilea spectacol al meu la TNB, «A patra soară» se numea, şi am învăţat atunci de la el cât am învăţat în facultate. Un actor care avea enorm de multă experienţă de scenă şi care iubea teatrul, aşa cum Rodica Mandache bine a zis, mai presus de el şi mai presus de noi toţi. Atât a iubit teatrul şi nimic mai mult. A făcut teatru până acum câteva zile”, a spus actorul Marius Manole, pentru News.ro.

Actriţa Teatrului Naţional, Ileana Stana Ionescu, care a fost în nenumărate spectacole partenera de scenă a lui Mircea Albulescu, este profund răvăşită de dispariţia colegului ei şi spune că ieri s-a întâlnit cu actorul, al cărui chip încă îl are în memorie.

”Mi-e foarte greu să vă răspund. Uite îl am în faţă. Ieri ne-am întâlnit şi nu pot să cred că nu mai e azi”, a spus actriţa Ileana Stana Ionescu pentru News.ro. ”Sunt profund răvăşită. Mi-a fost de multe ori partener pe scenă şi nu mai pot să vorbesc”, a mărturisit actriţa.

Cezara Dafinescu, aflată pe scenă, în repetiţii, a spus, cu vocea tremurândă, că regretă dispariţia colegului ei, Mircea Albulescu. ”Nu-mi vine să cred că nu mai e”, a spus artista, pentru News.ro.

Mircea Albulescu a murit. „Cald, deştept, plin de umor şi un suflet formidabil“

Regizorul Alexandru Darie mărturiseşte că vestea morţii lui Mircea Albulescu a fost o lovitură pentru el, mai ales că l-a cunoscut încă de când era copil şi că actorul era ”un om extraordinar de cald, deştept şi plin de umor şi un suflet formidabil”.

”Pentru mine e o mare lovitură, eu am lucrat de multe ori cu el, îl ştiam de mic copil pentru că Mircea, cum îi spuneam noi, era membru în Trupa de comedie când eu am crescut. Am lucrat împreună în «Viforul», un spectacol la care eu am ţinut enorm şi unde el era extraordinar, am lucrat împreună la Bulandra, am lucrat împreună în  «Nebunia regelui George», unde a făcut un rol alături de o altă mare actriţă regretată, Rodica Tapalagă. Era un om extraordinar de cald, deştept şi plin de umor şi un suflet formidabil”, a spus, pentru News.ro, Alexandru Darie, directorul teatrului Bulandra.

Regizorul Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), îl numeşte pe actorul Mircea Albulescu ”bunicul” lui, după ce regretatul artist a interpretat rolul unui bunic în filmul ”Rămânerea”, adăugând că, de fiecare dată când moare un mare actor are un sentiment de tristeţe, dar şi de panică.

”Pentru mine a fost un actor emoţional. A jucat în filmul meu «Rămânerea», rolul bunicului. Mircea Albulescu este bunicul meu”, a declarat regizorul şi profesorul universitar Laurenţiu Damian pentru News.ro.

Despre actorul Mircea Albulescu, preşedintele UCIN spune că ”era mereu altul”. ”Avea o putere de transformare extraordinară. Rolurile care l-au consacrat erau puternice, de oameni cu o statură nu doar fizică, ci şi morală, extraordinară”, a mai spus Laurenţiu Damian.

Mircea Albulescu a murit. „Umplea cadrul şi provoca lumina scenică“

Laurenţiu Damian a amintit de interpretările variate ale actorulului Mircea Albulescu în filme precum ”Canarul şi viscolul” (1969), ”Mihai Viteazul” (1970), ”Actorul şi sărbaticii”  (1975), ”Dincolo de pod” (1976), ”Înghiţitorul de săbii” (1981) şi ”La capătul liniei” (1982).

Din montarea ”Livada de vişini” a lui Felix Alexa, Laurenţiu Damian a fost impresionat de scena finală. ”Albulescu era servitorul Firs, care e aproape îngropat în casa pe care a slujit-o. Nu scotea o vorbă actorul Mircea Albulescu, dar era impresionant”.

”Cred că a murit nu numai un mare actor, dar şi un om şi un actor de neînlocuit. Gândiţi-vă numai că a realizat 77 de filme, din 1957 până în 2008. Aproape în fiecare an, unul, două filme şi zeci de roluri pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti şi nu numai”, a mai spus Laurenţiu Damian.

”Atunci când l-am onorat la UNATC, unde a fost profesor, cu distincţia Doctor Honoris Causa, a avut o minunată prelegere despre arta actorului, care va rămâne în mintea şi sufletele studenţilor”, şi-a mai amintit Laurenţiu Damian.

”De câte ori moare un mare actor şi oameni din, aşa cum o numim, «generaţia de aur» am un sentiment şi de tristeţe, dar şi de panică - dacă vom reuşi să ducem mai departe arta interpretativă. Am îndoieli, dar şi speranţe”, a încheiat Laurenţiu Damian.

Şerban Marinescu, regizorul filmului ”Cel mai iubit dintre pământeni”, a declarat că se gândea chiar astăzi să îl invite pe Mircea Albulescu la serile de film românesc pe care le organizează la Oneşti, ”dar timpul nu a mai avut răbdare” şi crede că actorul ”mai putea să stea printre noi”.

”A fost un om generos, foarte inteligent, ca orice mare actor, un profesor excepţional. A fost un prieten bun, complex, scria poezie şi scria bine, cred că mai putea să stea printre noi. Voiam să-l invit pe Mircea la Oneşti, la serile de film românesc pe care le organizez, dar iată că timpul e nemilos”, au fost cuvintele lui Şerban Marinescu despre Mircea Albulescu.

”Din nefericire, chiar azi mă gândeam la el. E dureros. Mai pleacă un om important. Mă gîndeam ce om mare a fost el şi câţi oameni mici l-au denigrat pe Mircea. A fost înjurat de mulţi pentru rolul deţinutul Grecul din «Cel mai iubit dintre pământeni». Mă gândeam cât s-a bătut el să-i ajute pe mulţi”, a spus regizorul Şerban Marinescu pentru News.ro.

Mircea Albulescu a murit. Florin Zamfirescu: „Era un taifun, un vulcan, amicul meu cu spirit viu“

Actorul Florin Zamfirescu i-a compus un "laudatio" maestrului Mircea Albulescu, care a decedat, vineri, la vârsta de 81 de ani, declarând pentru agenţia Mediafax că marele actor era "un taifun, un vulcan, un monstru sacru cu spiritul frământat, viu".

"Am jucat mult alături de Mircea Albulescu, era un model, era o forţă, era un mare actor, face parte din pleiada generaţiei de aur a teatrului şi filmului românesc. Mi se părea indestructibil, am vorbit la telefon în ultima perioadă, dar nu se plângea, totuşi eu îl simţeam bolnav. Era un bun amic, îşi amintea totdeauna de cei cu care a lucrat, avea relaţii, era foarte iubit, recunoscut, admirat. Am ieşit cu el în lume, în public şi toată lumea îl iubea. A lăsat roluri grandioase în filmul românesc.Teatrul e efemer, dar în film poate fi văzut zeci, sute de ani de-acum încolo. El e din pleiada marilor actori, de la Nottara încoace, alături de Nicolae Bălţăţeanu, Giugaru, George Constantin, Cozorici, foşti colegi ai săi, monştri sacri. Niciun cuvânt de rău despre Mircea, monstrul sacru. Făcea teatru radiofonic, era regizor, era un spirit frământat, viu, dar pe de altă parte, ancorat în realitate, a fost profesor universitar de teatru. El spunea că trebuie să dispară pe val, el nu s-a retras în recluziune să aştepte sfârşitul, el a reacţionat, a activat, a existat până la capăt.", a spus actorul Florin Zamfirescu.

Mircea Albulescu a murit. Ion Dichiseanu: „Mă uitam la el ca la Dumnezeu“

Ion Dichiseanu a declarat că îl socotea pe maestrul Mircea Albulescu, care a murit vineri, la vârsta de 81 de ani, un idol şi un om de o "nobleţe sufletească cum rar întâlneşti, căci el nu era egoist sau invidios, era un monstru sacru deosebit şi rafinat".

Ion Dichiseanu a vorbit depre îndrăgitul Mircea Albulescu: "A însemnat foarte mult pentru teatru. A fost unul dintre monştrii sacri. În teatru n-am jucat cu el. A avut o activitate foarte prolifică...a fost scriitor, poet, actor de teatru, de film, de teatru radiofonic... A avut multe activităţi, era profesor. Există mulţi actori care se mândresc că l-au avut profesor şi au numai cuvinte de laudă. Era un mare artist".

De asemenea, Dichiseanu a spus că Albulescu a fost un adevărat artist, în care talentul se îmbina cu temperamentul nobil.

"Iar despre el ca om – am colaborat cu el în câteva filme – era deosebit, rafinat, de o nobleţe sufletească cum rar întâlneşti. Nu avea trăsături precum egoismul sau invidia. A fost un om de mare calitate. E o mare pierdere şi mai avea multe de spus la vârsta asta...îmi pare nespus de rău. Era mai mare decât mine cu trei ani. Mă uitam la el ca la Dumnezeu, deja juca în filme... Speram s-ajung ca el. Apoi am avut bucuria să joc cu el în «Războiul de Independenţă»", a adăugat Dichiseanu.

În declaraţia pentru Mediafax, Ion Dichiseanu a repetat de câteva ori "imi pare nespus de rău".

Mircea Albulescu a murit. Medeea Marinescu: „Odată cu el dispare o lume“

Actriţa Medeea Marinescu a declarat că marele actor Mircea Albulescu i-a fost profesor, dar şi că au jucat împreună în cadrul a două spectacole, aceasta fiind profund întristată de vestea că actorul a decedat, vineri, la vârsta de 81 de ani.

"A murit un mare actor...şi sunt foarte afectată de asta", a declarat Medeea Marinescu cu privire la trecerea în nefiinţă a maestrului.

"Primul rol care mi-a venit în minte, cand am aflat că nu mai este, a fost rolul din «Cel mai iubit dintre pământeni». Întâmplarea face ca filmul să fie revăzut de curând. Dar îmi vin şi alte roluri în minte...«Înghiţitorul de săbii» şi multe altele din teatru sau din film".

Amintindu-şi despre momentele în care l-a cunoscut şi a jucat cu Mircea Albulescu, Medeea Marinescu a spus: "L-am cunoscut de când eram în facultate, era profesor la clasa mea... Apoi l-am cunoscut în Teatrul Naţional; am jucat în două spectacole împreună, «Anna Karenina» şi «A patra soră»".

"Odată cu el dispare o lume şi îmi pare nespus de rău", a încheiat actriţa pentru Mediafax.

Mircea Albulescu a murit. „«Bunii mei». Şi ne simţeam mai buni…“

Regizorul Tudor Giurgiu regretă decesul actorului Mircea Albulescu şi îşi aminteşte o întâlnire cu acesta, la Târgu Mureş, şi conversaţia lor despre filme, fete, actori şi destine, considerând că rolurile sale din filmele ”Cursa” şi ”La capătul liniei” sunt absolut memorabile.

”Pentru mine, rolurile din «Cursa» şi «La capătul liniei» rămân absolut memorabile. Performanţe subtile, fireşti, greu de egalat. Acum doi ani l-am avut invitat la TIFF-ul de toamnă de la Târgu Mureş. Mi-e greu să uit dimineaţa când ne-am băut cafeaua la Hotel Privo şi am vorbit despre viaţă, filme, fete, actori şi destine. Mi-a spus râzând că are goluri de memorie, dar e absolut normal la vârsta lui şi că, de altfel, nu contează. Viaţa trebuie trăită la maxim, să te bucuri cât poţi de ea”, a scris regizorul pe contul de Facebook.

Colegii din Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” Bucureşti şi-au exprimat regretul pentru dispariţia lui Mircea Albulescu şi au scris, într-un mesaj publicat pe site-ul instituţiei: ”Ne va lipsi vocea lui gravă cu inflexiuni calde, adresându-ni-se cu apelativul «Bunii mei». Şi ne simţeam mai buni…”.

”Ne-a părăsit un mare actor: Mircea Albulescu. Vestea a căzut ca un trăsnet. Colegii lui, dar şi publicul îi vor simţi lipsa… A interpretat sute de roluri în teatru, în film, la televiziune şi la radio. Cu o dăruire exemplară. A avut har. A fost un excepţional profesor, respectat şi iubit, prin mâna căruia au trecut generaţii de tineri viitori actori. A publicat poezie şi proză. A fost un coleg minunat şi un prieten rar. Ne va lipsi vocea lui gravă cu inflexiuni calde, adresându-ni-se cu apelativul ”Bunii mei…”. Şi ne simţeam mai buni…Nu îl vom uita, Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au scris colegii lui Mircea Albulescu.

Actorul şi directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, a publicat pe contul lui de Facebook un mesaj în care, referindu-se la decesul actorului Mircea Albulescu, a spus că a pierdut ”un bun prieten şi coleg” şi speră că e ”liniştit acolo unde este acum”.

”E o săptămână dureroasă. A încetat din viaţă bunul meu prieten şi coleg, marele actor Mircea Albulescu. A trecut prin multe în ultimii ani... Şi-a pierdut soţia, pe care o iubea foarte mult, o nepoată şi se chinuia cu o boală grea, diabetul. Acum este în lumea celor drepţi şi sper că e liniştit şi împăcat acolo unde e, căci noi, aici, pe lumea asta, îl plângem şi suntem trişti. A fost Popa Stoica în «Mihai Viteazul», a fost Geissler în «Revanşa», a fost Paraschiv în «Zile fierbinţi»... şi a fost şi Maurizio în «Bădăranii». Dumnezeu să-l odihnească pe actorul, profesorul universitar, publicistul, poetul, prozatorul Mircea Albulescu”, a scris George Ivaşcu pe pagina sa de Facebook.

Mircea Albulescu a murit. Cine a fost marele actor

Mircea Albulescu a fost unul dintre cei mai mari actori români, profesor universitar (doctor în arte), publicist, poet, prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR).

A jucat în sute de spectacole pe scenele Teatrului Municipal din Bucureşti, Teatrului de Comedie şi Teatrului Naţional din Bucureşti şi a interpretat peste 300 de roluri memorabile în teatrul radiofonic, pe care îl consideră cea mai prodigioasă dintre activităţile sale artistice şi care a constituit şi subiectul tezei sale de doctorat.

Mircea Albulescu a jucat şi în peste 70 de filme, multe din acestea în regia lui Sergiu Nicolaescu ("Dacii", 1967, "Mihai Viteazul", 1970, "Zile Fierbinţi", 1975, "Revanşa", 1978, "Pentru Patrie", 1978, "Nea Marin Miliardar", 1979, "Mihail, câine de circ", 1979, "Capcana Mercenarilor", 1980, "Wilhelm Cuceritorul", 1982, "Viraj periculos", 1983, "Ziua Z", 1985, "Noi, cei din linia întâi", 1986) şi aproape toate filmele lui Mircea Veroiu ("Somnul Insulei", 1994, "Semnul şarpelui", 1981, "Mania", 1977, "Şapte zile", 1973, "Scrisorile prietenului", 1997, "Dincolo de pod", 1976, "Artista, dolarii şi ardelenii", 1980, "Craii de Curtea Veche", 1995).

A avut roluri importante în filme regizate de Francis Ford Coppola ("Youth Without Youth", 2007), Radu Gabrea ("Prea mic pentru un război atât de mare", 1970, "Dincolo de Nisipuri", 1973, "Rosenemil", 1993), Manole Marcus ("Actorul şi sălbaticii", 1975), Mircea Daneliuc ("Cursa", 1975, "Ediţie Specială", 1980), Alexa Visarion ("Înghiţitorul de săbii", 1981), Nicolae Mărgineanu ("Flăcări pe comori", 1987, "Un om în Loden", 1979), Nicolae Breban ("Printre colinele verzi", 1971), Dinu Tănase ("La capătul liniei", 1982), Mircea Drăgan ("Columna", 1968, "Braţele Afroditei", 1978), Mircea Moldovan ("Totul se plăteşte", 1986), Andrei Blaier ("Momentul adevărului", 1989).

Mircea Albulescu este autorul unor volume de versuri precum "Vizite", "Pajura singurătăţi", "Fluture în lesă de aur", "Clanţe", "Ultimele noduri", şi proză "Bilete de favoare", "Baraka" şi "Bazar sentimental". Timp de doi ani (30 decembrie 1992 - 04 aprilie 1994) a fost secretar de stat la Ministerul Culturii. A primit Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Serviciul Credincios în grad de Comandor.

În perioada 1985 - 2005, a fost profesor la Universitatea Naţională Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti. Din anul 2011, actorul are o stea care îi poartă numele pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală, alături de alte personalităţi ale vieţii artistice româneşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite