Umbra Marelui Will, la Noaptea Institutelor Culturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii s-au distrat şi au colorat măşti în formă de bufniţe, simbolul celei de-a zecea ediţii a Nopţii Institutelor Culturale, care s-a desfăşurat, vineri-noapte, în Bucureşti. Multe spectacole au fost dedicate lui William Shakespeare, pentru a omagia 400 de ani de la moartea sa.

Concerte, expoziţii şi spectacole de teatru au fost organizate, vineri seara, în cadrul  celei de-a zecea ediţii a evenimentului Noaptea Institutelor Culturale. Câteva sute de participanţi, tineri, dar şi copii şi adulţi, au înfruntat ploaia şi au dat curs distracţiei.
Grădina Institutului Cultural Român (ICR) a fost decorată cu zeci de bufniţe desenate şi colorate, aşezate pe trunchiurile şi crengile copacilor, pe gard, peretele exterior al instituţiei, dar şi pe foişor. Cei mici au contribuit la decor cu lucrările pe care le-au realizat în timpul atelierului – baloane acoperite cu bucăţi de ziar înmuiate într-un amestec de apă şi făină. O  bună parte din public, deopotrivă bărbaţi şi femei, au purtat ii.

„Zidul“ lui Mălaimare

De la 20.30, în Sala Mare a ICR s-a jucat „Zidul“, un spectacol în tehnica statuilor vivante al Teatrului Masca. În regia lui Mihai Mălaimare, actorii Eugen Fetescu şi Cristina Panait au captat atenţia a aproximativ 80 de personae. Unul dintre spectatori, un senior cu chip blând şi ochelari cu ramă subţire, neagră, a privit spectacolul cu lacrimi în ochi, de pe hol, prin uşile din sticlă.
O altă atracţie în Sala Mare a ICR  a fost un copac cu răvaşe roşu, din care spectatorii au putut alege mesaje precum „Prudenţa şi dragostea nu sunt făcute una pentru cealaltă. Când dragostea creşte, prudenţa slăbeşte“.

Invitaţie la gulaş

În curtea Institutului Maghiar a putut fi văzută, de la începutul programului, şi expoziţia de fotografie, de Radu Sticlea.
„Ca întotdeauna, având şi o curte destul de mare, încercăm să invităm şi alte institute culturale, deci cei care nu au un sediu aşa de mare sau au alte programe de genul ăsta. Avem o piesă de teatru pe care am făcut-o cu Institutul Francez. Este vorba despre o actriţă unguroaică şi de un actor din Franţa, o piesă făcută pe poeziile marelui poet maghiar, József Attila“, a spus, pntru news.ro, directorul Institutului Balassi, András László Kósa, care a menţionat că gulaşul era deja gata, alături de alte mâncăruri şi deserturi tradiţionale ungureşti şi portugheze.

„A fi sau a nu fi“, la  British Council

La British Council, unde a fost marcată împlinirea a patru secole de la moartea lui William Shakespeare, programul a fost încheiat, de la ora 22.00, de spectacolul de teatru „We‘ll love Will“/ „Te vom iubi Will“, după sonetele celebrului dramaturg britanic, în regia lui Mihai Mălaimare. Din distribuţia spectacolului, ce s-a jucat în grădina institutului cultural, au făcut parte nouă studenţi în anul trei la Facultatea de Arte a Universităţii Hyperion.
Vizitatorii şi-au putut face, potrivit news.ro, fotografii cu măşti, dar şi citate din opere ale lui Shakespeare, precum  „A fi sau a nu fi... Aceasta-i întrebarea“.

Remember Sissi

image

Pe terasa Institutului Francez, vizitatorii au fost întâmpinaţi de imagini cu actriţa franco-germană Romy Schneider, interpretă a rolului împărătesei Sissi, în filmul omonim al regizorului Ernst Marischka. În plus, persoanele prezente la eveniment au putut „îmbrăca“ rochia împărătesei, fiindu-le fotografiate chipurile la un panou ce reprezenta rochia. Programul institutului cultural a fost încheiat cu spectacolul „Mademoiselle Cantatrice“, pe terasă, unde cântăreaţa lirică Laetitia Volcey a cântat piese precum „O Mio Babbino Caro“, „îmbrăcând“ o rochie de patru metri, pe care au fost proiectate jocuri de lumini.
„Bravo, bis, bis!“, strigau copii, cu vârste de şapte-opt ani, după fiecare piesă, unul dintre ei recunoscând că îi este frică, după ce pe rochia cântăreţei au fost proiectate fulgere, potrivit news.ro.


Institutele şi-au dat mâna, în cadrul EUNIC

La cea de-a zecea ediţie a evenimentului Noaptea Institutelor Culturale au participat: British Council Romania, Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest), Centrul Cultural Turc „Yunus Emre“, Delegaţia Valonia-Bruxelles, forumul cultural austriac, Fundaţia Culturală Greacă, Goethe-Institut Bucureşti, Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet/ Institutul Maghiar din Bucureşti, Institutul Camões pentru Cooperare şi Limbă Portugheză, Instituto Cervantes de Bucarest, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Istituto Italiano di Cultura Bucarest, Institutul Polonez şi Spaţiul Public European.
Noaptea Institutelor Culturale este un proiect al Clusterului EUNIC Bucureşti (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), coordonat, în acest an, de Institutul Cultural Român.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite