Articol publicat pe blogul Despre Opera.

Ar putea fi şi primul scandal al bienalei, pentru că la ora actuală nu ştim sigur dacă acest concert va fi televizat de postul Bisericii Ortodoxe Române, Trinitas TV. Dar asta e mai puţin important.

Informaţii utile: Atenţie la orele de începere a concertelor!

Festivalul Enescu are trei secţiuni principale: concertele de după amiază de la Ateneu (numite de organizatori „Recitaluri şi concerte camerale“), cele de la Sala Palatului din seria „Mari orchestre“ şi „Concertele de la miezul nopţii“, tot la Ateneu.

Ultima serie de concerte, cele de noapte de la Ateneu, creează tot felul de busculade în program. Ele sunt programate într-un fel de weekend extins, de Joi până Duminică inclusiv, în cele trei săptămâni ale bienalei. În aceste zile, concertele de la Sala Palatului încep la 19:30, iar cele de după amiază, de la Ateneu, la 16:30.

În rest, în timpul săptămânii, de Luni până Miercuri inclusiv, recitalurile şi concertele camerale încep la ora 17:00, la Ateneu, iar la Sala Palatului concertele încep la ora 20:00, mai puţin Miercuri, 4 Septembrie, când Die Frau ohne Schatten va începe la 19:30.

În schimb, Concertele de la miezul nopţii vor începe toate la ora 22:30, numai între Joi şi Duminică inclusiv, cu excepţia zilei de Marţi, 10 Septembrie, când i s-a dat şi lui Mădălin Voicu un concert la Enescu, de pus în CV.

Aşadar, reţineţi:

Luni-Miercuri: 
Recitalurile şi concertele camerale de la Ateneu încep la ora 17:00
Seria „Mari orchestre“ de la Sala Palatului începe la ora 20:00, în afară de cel de Miercuri, 4 Septembrie, când începe la ora 19:30

Joi-Duminică: 
Recitalurile şi concertele camerale de la Ateneu încep la ora 16:30
Seria „Mari orchestre“ de la Sala Palatului începe la ora 19:30
Concertele de la miezul nopţii de la Ateneu încep la ora 22:30

Recomandări din prima săptămână de festival

Mai jos am republicat programul Festivalului pentru prima săptămână (extins şi cu weekend-ul 31 August – 1 Septembrie). Voi reveni în timp util cu programul pe fiecare săptămână. Evident, sunt multe concerte recomandabile, însă, dacă reuşim să ne desprindem de optica oficială, reluată şi în media, prin care Festivalul Enescu e o listă de vedete, atunci, pe lângă cele două concerte ale Berliner Philharmoniker, cele mai importante evenimente muzicale ale primei săptămâni ar fi:

Citeşte continuarea articolului pe blogul Despre Opera.