Institutul Cultural Român nu finanţează  proiectul pe DVD, „După dealuri“,  al lui Cristian Mungiu. Filmul a fost premiat la Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutul Cultural Român, condus de Andrei Marga, a făcut publică lista cu proiectele eligibile şi neeligibile în urma concursului ICR 2013
Institutul Cultural Român, condus de Andrei Marga, a făcut publică lista cu proiectele eligibile şi neeligibile în urma concursului ICR 2013

Proiecte, precum filmul pe DVD "După dealuri" al Cristian Mungiu, Festivalurile de Film TIFF, Festivalul Internaţional de Film NexT şi Festivalul de Film Independent „Anonimul“, sunt doar câteva dintre exemplelele de iniţiative care nu au fost alese de conducerea Institutul Cultural Român (ICR )în cadrul concursului de proiecte culturale pe 2013.

În urma concursului, o serie de festivaluri renumite, cu tradiţie, din România au fost declarate neeligibile, printre care: Festivalul Internaţional TIFF de la Cluj, Festivalul de Jazz de la Sibiu, Festivalul de film independent Anonimul, Festivalul National de Teatru organizat de UNITER, Festivalul de film documentar One World Romania, Festivalul National de Teatru Tânăr „Ideo Ideis“, producţia pe DVD a filmului premiat la Cannes „După dealuri“ şi regizat de Cristian Mungiu. 

Vor primi  finanţare de la ICR Festivalul „Udatul Nevestelor“, propus de Asociaţia Culturală Hodăceana, „Poveşti româneşti în Africa“, din partea Asociaţiei  „MA-CU-MAGIA CUVÂNTULUI“ şi multe altele, după cum reiese din lista proiectelor eligibile şi neeligibile publicată pe site-ul ICR, ciatte de "Gândul". 

Concursul a fost deschis de ICR pe 29 noiembrie 2012 şi s-a încheiat pe 13 martie, iar conducerea Inatitutului a anunţat că ultima zi de depunere a contestaţiilor este 19 martie, ora 16.00. După încheierea perioadei de contestaţie şi analiza contestaţiilor, Direcţia Generală Promovarea Creaţiei din ICR va publica lista definitivă a proiectelor eligibile.  

Potrivit ICR, procedura de evaluare a proiectelor intrate în concurs cuprinde două etape: etapa administrativă, ce viza verificarea documentaţiei tehnico-financiare prevăzute la art. 16, şi etapa de selecţie, ce are în vedere ierarhizarea ofertelor culturale în funcţie de valoarea, importanţa şi reprezentativitatea programului pentru domeniul cultural respectiv. 

Pe 13 martie s-a încheiat abia etapa tehnico-administrativă şi a însemnat, după cum se specifică într-un comunicat de presă emis de ICR: verificarea documentaţiei fiecărui dosar în parte, respectiv certificate de atestare fiscală în original, din care să reiasă că solicitantul nu are datorii la bugetul de stat sau local; actul de înfiinţare - autorizare; certificatul de înregistrare fiscală; extras de cont privind partea de cofinanţare; scrisoare de intenţie din partea partenerului şi altele. 

Aplicanţii care au avut dosare incomplete au fost anunţaţi de ICR în legătură cu motivele pentru care dosarul a fost declarat neeligibil. Aşadar, dosarele declarate neeligibile pot deveni eligibile după completarea lor.

„Menţionăm că unii competitori precum TIFF, Asociatia „Societatea Culturală NexT“, Teatrul Nottara, Fundaţia „Anonimul“, Asociaţia Estenest, Astra Film, UNITER, Fundaţia „Art Production“, Fundaţia „Srgiu Celibidache“ sunt parteneri ai ICR şi au proiecte în derulare“, au declarat reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Promovarea Creaţiei din ICR. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite